Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Preview - Nieuwe editie van Het GROTE Gesprekkenboek

In 2010 verscheen Het GROTE Gesprekkenboek, een standaardwerk dat menig leidinggevende en HR-professional gebruikt in de voorbereiding op welk gesprek dan ook. Maar in vijf jaar is er veel veranderd en het was tijd voor een herziening. De auteurs leggen uit waarom.

Jacco van den Berg & Mecheline Klijs | 13 november 2015 | 3-4 minuten leestijd

Door de mondialisering zijn tijdsgrenzen vervaagd en werken medewerkers op verschillende tijdstippen en continenten samen aan projecten. Communicatie via Skype en Facetime is doodnormaal, net zoals het feit dat een steeds groter deel van de medewerkers werkzaam is via flexibele contracten. Ook in de inrichting van de organisatie is sprake van nieuwe manieren van aansturen en leidinggeven. Verder zullen medewerkers langer door moeten blijven werken, zal de werkdruk vast niet minder worden en zullen loopbaanvraagstukken onveranderd blijven bestaan. Kortom veel spannende ontwikkelingen met grote gevolgen voor de wijze waarop mensen binnen organisaties met elkaar communiceren.

Communicatie zal nog belangrijker worden en dat was voor ons reden om Het GROTE Gesprekkenboek aan te passen aan de nieuwe eisen die gesteld worden aan de communicatie in organisaties.

Een zekerheid is dat medewerkers, zeker in Nederland kennisland, het verschil blijven maken. Selectie van het beste personeel zal voor een organisatie van positieve invloed zijn op de kwaliteit van haar producten en diensten en de klanttevredenheid vergroten. Tien procent beter personeel heeft vaak een navenant effect op het bedrijfsresultaat. In het GROTE gesprekkenboek staan niet alleen manieren om in selectiegesprekken het kaf van het koren te scheiden, maar ook aanwijzingen om - inspelend op de trend van herhaald werkgeverschap - met een anders ingericht exitgesprek de kansen te vergroten dat medewerkers terugkeren op het oude nest. In het verlengde hiervan zijn arbeidsvoorwaardengesprekken met in te huren medewerkers uit de flexibele schil echte onderhandelingsgesprekken over uurtarieven en andere arbeidsvoorwaarden. Met deze professionals zullen bij aanvang van de opdracht duidelijke resultaatafspraken gemaakt moeten worden die tijdens en na afloop van de opdracht worden beoordeeld.

Eerder werd al aangegeven dat medewerkers langer mogen of moeten doorwerken. In 2010 was de arbeidsparticipatie van de 60-plusser een aandachtspunt. Thans is het in heel Europa een hot item. Een vergrijzend personeelsbestand stelt hogere eisen aan een organisatie om de alsmaar ouder wordende medewerker gezond en gemotiveerd te houden. Hoe zorg je er voor dat de werkzaamheden ook voor deze groep betekenisvol blijft? Het GROTE gesprekkenboek staat boordevol met stappenplannen, do’s en don’ts, tips, tools, valkuilen, et cetera over het voeren van POP-, loopbaancoachings-, kruispunt-, en jobcraftingsgesprekken. Gesprekken die een bijdrage kunnen leveren aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Nieuw is het hoofdstuk over demotie, al spreken wij liever over een remotiegesprek. Want kan een stap omlaag, niet een stap vooruit zijn?

Verder vereist de economische crisis en de toegenomen concurrentie dat er slimmer, innovatiever en efficiënter gewerkt moet worden. Verbeteren en reorganiseren zijn continue processen geworden. Maar zij kennen ook een schaduwzijde. De werkdruk neemt toe net als de onzekerheid over het behoud van werk. Er is een toename van stressklachten, overbelasting en burn-out. Het GROTE gesprekkenboek geeft aan hoe door functionerings-, (loopbaan)coach- en (preventieve) verzuimgesprekken de medewerker op de been kan worden gehouden en in zijn kracht kan worden gezet. Fun makes it run. Als medewerkers hard maar met plezier werken, dan houden ze dat ook lang(er) vol. Om ze vervolgens aan de organisatie te binden worden staygesprekken gevoerd.

Vijf jaar na haar geboorte is Het GROTE gesprekkenboek volledig geactualiseerd. De tijd staat niet stil en ontwikkelingen gaan verder. In dat licht we het belang van effectieve gesprekken. Met de volledige herziene tweede druk van Het GROTE gesprekkenboek willen we hier blijvend een bijdrage aan leveren. Tot 2020!

Jacco van den Berg is eigenaar van Van den Berg Training & Advies. Zijn bureau ontwikkelt en verzorgt (blendend) training op het gebied van gesprekken voeren. Mecheline Klijs is eigenaar van Dikker | Klijs organisatieadviseurs zij is werkzaam als zelfstandig organisatieadviseur op het snijvlak van organisatieontwikkeling en HRM. Samen schreven ze Het GROTE gesprekkenboek.

Over Jacco van den Berg

Jacco van den Berg, bedrijfseconoom, is van mening dat focus op sterke punten, het vergroten van het werkplezier, het aanboren van energiebronnen en autonomie bijdragen aan de prestaties en de ontwikkeling van medewerkers en de groei en bloei van organisaties.

Over Mecheline Klijs
Mecheline Klijs is partner bij Dikker | Klijs organisatieadviseurs. Na haar studie bedrijfskunde (RuG) en een aanvullende postdoctorale opleiding als organisatieadviseur bij het Sioo heeft zij uitgebreide ervaring opgedaan in verschillende HR rollen in zowel profit als non profit organisaties. In haar werk als organisatieadviseur richt zij zich op verandermanagement. De ontwikkeling en begeleiding van teams, managementontwikkeling en professionalisering van de HR functie, hebben haar bijzondere interesse. Naast haar advieswerk is zij een veel gevraagd trainer. Met haar pragmatische aanpak, enthousiasme, spirit en plezier weet zij in haar trainingen mensen te motiveren om net weer dat stapje extra te gaan zetten. Mecheline Klijs schreef meerdere artikelen over HRM en is mede-auteur van het boek Werving en selectie in 100 vragen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden