Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Na de week van de werkstress...

De Week van de Werkstress is voorbij. Bedrijven hebben (plichtmatig veelal) aandacht besteed aan timemanagement, aan klachtenpreventie, en aan teamsamenwerking. En zelfs werd er zo nu en dan een mindfulness training aangesleept. Kortom , het kon even niet op!

Bertrand Weegenaar | 23 november 2015 | 1-2 minuten leestijd

Maar toch. Een manager en medewerker die druk ervaart op de werkplek of waarvan de balans werk en privé is scheefgegroeid, zal zelf initiatief moeten gaan nemen. Een al ruim 25 jaar bestaand hulpmiddel is de implementatie van de zeven eigenschappen (De zeven eigenschappen voor succes in je leven) van Stephen Covey in werk én privé. Het tot je nemen van de eigenschappen is sinds kort nog makkelijker geworden door de samenvatting die Jan Kuipers en Ben Tiggelaar hebben geschreven: De kleine Covey. Van Ben Tiggelaar ga ik er vanuit dat de lezer van Managementboek.nl hem kent dus richten we onze pijlen even op de co-auteur.

Jan Kuipers is directeur van FranklinCovey Benelux, de organisatie die het gedachtengoed van Stephen Covey al jaren uitdraagt middels publicaties, coaching en training. Het FranklinCovey Instituut werkt met uitgevers als Business Contact aan het neerzetten van een hele lijn om de 7 eigenschappen te implementeren en duurzaam te gebruiken. Het belangrijkste ben jezelf. En dat vind je terug in eigenschap 7: Hou de zaag scherp. In De 5 keuzes voor buitengewone productiviteit door het auteurs trio Kory Kogon, Adam Merrill en Erik Roger staat de ‘zaag’ centraal.

Die vijf keuzes zijn: doe wat belangrijk is, reageer niet op wat dringend is, ga voor buitengewoon, neem geen genoegen met gewoon, plan de Big Rocks, sorteer geen grind, beheers je technologie, laat die jou niet beheersen, en versterk je vitaliteit, voorkom een burn-out.

De 5 keuzes voor buitengewone productiviteit is vooral een persoonlijk managementboek: hoe doe ik de besluitvorming, waarop leg ik mijn aandacht? Waaraan besteed ik mijn energie en hoe laat ik mijn batterij op? Waar trek ik een grens tussen werk en privé.

De keuzes lezen is één, implementeren in je leven en werk is iets geheel anders. Hier helpt lezen niet. Hier helpt alleen doen Een gebied waar Ben Tiggelaar zijn beroep van gemaakt heeft, mensen aanzetten tot Doen!. Er over nadenken, kleine stapjes maken, gewoonten ter discussie stellen, keuzes communiceren. Ze helpen allemaal in het afbouwen van stress.

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden