Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Preview - IK2 - word een NOG betere versie van jezelf

Wil je je voortdurend laten beïnvloeden door alles wat op je af komt of neem je zelf de regie in handen? IK² - Je volledige potentieel van Margriet Sitskoorn helpt je de regie te pakken. Een preview.

Margriet Sitskoorn | 24 november 2015 | 3-4 minuten leestijd

Sinds (mobiel) internet is onze wereld veel sneller, stressvoller en chaotischer geworden en worden we voortdurend blootgesteld aan allerlei verleidingen. Het is moeilijk om in de hectiek van de dag gefocust te blijven. Aandacht verdelen beheersen we inmiddels beter dan aandacht vasthouden. Onze eigenlijke doelen raken vaak op de achtergrond. De vraag is: wil je je voortdurend laten beïnvloeden door alles wat op je af komt of neem je zelf de regie in handen?

Kies je voor dat laatste, dan zul je wel aan de slag moeten. Want dit vraagt om gerichte training van je executive brein, in wetenschappelijke termen onze prefrontale hersenschors. Dit deel is evolutionair gezien het meest recent ontwikkelde gebied van onze hersenen. Het wordt gerelateerd aan vaardigheden als je kunnen aanpassen aan verandering, plannen, leren van feedback, out-of-the-box denken, langetermijnvisie, complexe beslissingen nemen, prosociaal gedrag vertonen, je gemotiveerd voelen en je emoties kunnen controleren. De mate van ontwikkeling van de netwerken waar dit hersengebied deel van uitmaakt en het bezitten van de vaardigheden die aan deze netwerken gerelateerd zijn, zijn een sterke voorspeller voor succes in het leven. Of het nu gaat om je werk, je gezondheid, je opleiding, je relaties of je geluk.

Kennis is niet voldoende om patronen te doorbreken

Training van dit executive brein is nodig omdat onze hersenen zich nog niet hebben aangepast aan de onrust en de kortetermijnverleidingen die wij in ons hedendaagse leven ervaren. De evolutie zal hier misschien op lange termijn wel voor zorgen, maar daar heeft onze generatie mensen weinig aan. Als jij nu wat wilt doen aan de onrust en stress die gepaard gaat met de vele prikkels om ons heen, dan zul je tijd moeten vrijmaken om je hersenen hierin te trainen. Kennis over de achterliggende patronen is namelijk niet voldoende om die patronen ook daadwerkelijk te doorbreken. Bovendien, die patronen kent iedereen wel: de ‘verkeerde’ keuzes brengen kortetermijnfijn en langetermijnpijn. Het is de reflex van mensen die al jaren proberen om gezonder te leven: ze weten dat ze daarvoor uit hun luie stoel moeten komen maar na een dag hard werken vallen ze toch zonder nadenken voor de verleiding van een wijntje op de bank in plaats van voor de roep van de sportschool. Dit is dezelfde instinctieve reactie om direct de telefoon te grijpen zodra deze een geluidje maakt. Ook al weet je dat dit alleen maar afleidt van je eigenlijke werk. Bepaalde gedragspatronen zijn gewoon te sterk in je hersenen ingesleten, maar je kúnt ze doorbreken en vervangen voor patronen die je sturen naar gezondheid en succes.

Persoonlijk trainingsprogramma

Mijn nieuwe boek IK2 kun je zien als je persoonlijke trainingsprogramma. Het staat vol met oefeningen en praktische tips die je meteen in je eigen leven kunt toepassen.

Ik heb dit boek geschreven omdat ik de wetenschappelijke inzichten over de mogelijkheden hoe je je brein ontwikkelt naar een hoger niveau, voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk wil maken. Iedereen maakt in zijn leven (misschien wel te vaak) keuzes waar hij of zij eigenlijk niet gelukkig mee is. Of het nu in de sfeer is van opvoeden, werk, gezondheid of relaties. Met IK2 wil ik mensen inzicht geven in hun functioneren en ze meer controle geven over hun voelen, denken en doen. Dit zal leiden tot meer succes op allerlei fronten.

Tot slot

Daarnaast heb ik heb IK2 expliciet geschreven voor leiders, bestuurders en opvoeders om hen te helpen betere beslissingen te nemen voor onze organisaties, maatschappij en de mensen voor wie zij verantwoordelijk zijn

Margriet Sitskoorn is hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg. Ze verricht onderzoek naar de relatie tussen hersenen en gedrag en houdt zich bezig met de vraag hoe we onze hersenen kunnen ontwikkelen door ons gedrag en onze omgeving te veranderen. Ze is de auteur van IK2 - Je volledige potentieel

Er is een gratis proefhoofdstuk van IK2 beschikbaar. U vindt deze hier.

Over Margriet Sitskoorn

Hoogleraar klinische neuropsychologie, Universiteit van Tilburg

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden