Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Preview - Kom in beweging

De marathon als metafoor om met meer energie, motivatie en succes in actie te komen en veranderingen te starten. Dat is wat Kom in beweging van Cris Zomerdijk te bieden heeft. Een preview.

Chris Zomerdijk | 15 april 2016 | 3-4 minuten leestijd

Je wilt met meer energie, motivatie en succes verandering realiseren. Hoe doe je dat in een wereld die zo snel verandert dat je moet blijven bewegen om de ontwikkelingen te kunnen bijbenen? En hoe inspireer je anderen om mee te bewegen? Tijdens mijn eigen veranderproces, het lopen van een marathon, merkte ik hoe je succesvol verandering kunt realiseren. In deze preview tref je een aantal veranderprincipes uit het boek: van het visualiseren van je droom tot het realiseren ervan en het activeren van anderen.

Visualiseer je droomprestatie

Veel veranderinitiatieven ontstaan vanuit dwang en zijn gevat in droge notities en saaie powerpointpresentaties. Succesvolle verandering start met het ruimte geven aan je verbeeldingskracht en een aansprekend perspectief creëren. Ga op zoek naar je passie en drijfveren. Wat wil je graag veranderen? Hoe ziet dit eruit? Wat drijft je om dit te realiseren? En waarom is dat belangrijk voor je? Zo ontwikkel je een gevoel van drang en spreek je het onbewuste deel van je brein aan, het deel dat voor het overgrote deel verantwoordelijk is voor het succesvol veranderen van je gedrag.

Ga experimenteren en leren

Wie stiekem hoopt dat als je maar lang genoeg praat over veranderen er vanzelf iets verandert, komt bedrogen uit. Je moet het lef hebben om een visie of droom om te zetten in actie. Blijf dus niet praten over de verandering, maar kom in actie. Realiseer je dat zeventig procent van je succes uit trainen bestaat. Leer van start-ups; die zijn wendbaar en passen zich constant aan. Door kleine stapjes te zetten, snelle feedback op te halen en continu te blijven experimenteren realiseren zij succesvolle vernieuwing. 

Blokkades herkennen en olifantenpaadjes creëren

Ondanks de opwinding bij de start neemt de motivatie tijdens het veranderproces vaak af. Er lekt energie weg en ontstaat irritatie en onzekerheid. Hoe herken je zulke belemmeringen? En hoe doorbreek je oude patronen? Houd connectie met je droomprestatie en laat je niet teveel afleiden door regels, procedures en remmende reacties van anderen. Kom uit je groef en creëer olifantenpaadjes.

We hebben als mens de neiging om instinctief altijd de kortste weg van A naar B te nemen. Al lopend of fietsend snijden we de gangbare en geplande weggetjes dan ook af om ons doel sneller te bereiken. Vanuit deze ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ ontstaan olifantenpaadjes. Echter, deze creatieve manier van bewegen laten we vaak achter ons als we de organisatiepaden bewandelen. Jan-Dirk van der Burg heeft in 2011 een heel boek gevuld met foto’s van deze zogenaamde ‘olifantenpaadjes’.

Vier je successen, leef je verhaal en blijf vernieuwen

Veranderen wordt een ‘way of life’ en het is de uitdaging om nieuwsgierig te blijven, aan te passen en te genieten van je eigen veranderproces. Wees de ‘lonely dancer’ en durf degene te zijn die de beweging start en voor verspreiding zorgt. Deel je enthousiasme, laat vooruitgang zien en leef je verhaal. Maak het ook voor anderen eenvoudig, leuk en aantrekkelijk om mee te doen, zodat jouw veranderacties als een positief virus overspringen. Het is dé manier om droomprestaties te realiseren.  

Het volledige verhaal van mijn verandertraject en meer praktische veranderinzichten lees je in Kom in beweging, marathonlessen voor droomprestaties.

Cris Zomerdijk is auteur en energieke spreker over het versterken van klantgerichtheid, ondernemerschap en innovatie. Als veranderkundige en vennoot is hij verbonden aan Holland Consulting Group. Naast zijn adviespraktijk doceert hij als gastdocent aan de Maastricht School of Management en de Baak. Hij is de auteur van Kom in beweging.

Over Cris Zomerdijk
veranderkundige en vennoot bij Holland Consulting Group

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden