Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Preview - Netwerken - De fijne kneepjes

Bo van Houwelingen en Caroline van Keeken bezochten anderhalf jaar lang elke dag een bijeenkomst in netwerkend Nederland. Ze hielden de experts nauwlettend in de gaten. De lessen die ze leerden bundelden ze in Netwerken - De fijne kneepjes. Een preview.

Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken | 24 augustus 2016 | 2-3 minuten leestijd

Op wildvreemden afstappen, beleefd deelnemen aan geestdodende smalltalk. Gehannes met visitekaartjes. Lekkende kaassoufflés, veel te hete bitterballen. En maar voorkomend knikken, bevestigend hummen en glimlachen op het juiste moment. Uit pure ellende veins je na twintig minuten maar een geschrokken blik op je telefoon: je kat is dood. Je moet er nu echt vandoor, dag! Op de fiets naar huis besluit je nooit, maar dan ook nooit meer een netwerkevenement te bezoeken.

Snappen we. Iedereen die beweert zijn of haar avond het liefst netwerkend door te brengen, liegt. En moet ernstig worden gewantrouwd. Netwerken is geen gezellige hobby. Het is lastig, stressvol, ongemakkelijk en het kost tijd.

Maar je hebt toch echt een (nieuwe) baan nodig. Of een promotie. Of, als zzp’er, nieuwe opdrachten. Dit regel je het makkelijkst via je netwerk. Vacatures worden nu eenmaal via via vervuld. En ook klussen worden door opdrachtgevers het liefst toevertrouwd aan iemand die ze is aangeraden of die ze kennen (via die borrel). Het wordt daarom de hoogste tijd wat netwerkvaardigheden te leren. Hoe kom je anders binnen bij jouw droombedrijf? Hoe sla je die felbegeerde opdrachtgever anders aan de haak?

Anderhalf jaar lang gingen wij voor NRC langs bij netwerkend Nederland. We bezochten vrijdagmiddagborrels, congressen, aandeelhoudersvergaderingen, ondernemersworkshops en vakbeurzen. In de column Bo&Caro, die dagelijks op nrcq.nl verscheen en op vrijdag in NRC Handelsblad, beschreven we wat we daar aantroffen. We zagen in dat er over het mysterie van netwerken een heel boek geschreven zou kunnen worden. Dus dat is wat we deden.

We beschrijven daarin wat we hebben geleerd van alle netwerktalenten die we ontmoetten. Zij wisten hoe ze een netwerkgesprek moesten voeren, verschenen nooit ergens under- of overdressed, onthielden alle namen, dronken gezellig een biertje mee maar werden nooit dronken. Ze kletsten net zo makkelijk met de baas als met de stagiair, en leken er zowaar plezier in te hebben.Wij observeerden en interviewden deze netwerkfanaten, en leerden zo de fijne kneepjes van het netwerken. Kneepjes die we ook zélf in de vingers kregen.

In ons boek leggen wij uit hoe het moet. We vertellen waarom netwerken zo belangrijk is.  Wat je in godsnaam aan moet naar zo’n borrel en waar je het over moet hebben als je dan eindelijk met iemand staat te praten. Of je je baas nou wel of geen hand moet gaan geven. Hoe je ontsnapt aan een verschrikkelijke borrelpartner die jou als slachtoffer heeft gekozen en hoe je ervoor zorgt dat het netwerken, na al het borrelgedoe, ook écht wat oplevert.
Tot slot spreken we je nog één keer moed in voordat je de wijde borrelwereld in trekt.

Al weet je tegen die tijd het allerbelangrijkste misschien al: hoe je het – ondanks alles – toch nog best leuk kunt hebben tijdens het netwerken.

Bo van Houwelingen en Caroline van Keeken schreven anderhalf jaar lang de netwerk-column ‘Bo & Caro’ voor NRC Handelsblad. Ze zijn de auteurs van Netwerken - De fijne kneepjes.

Over Bo van Houwelingen
Bo van Houwelingen (1987) schreef samen met Caroline van Keeken anderhalf jaar lang de netwerk-column ‘Bo & Caro’ voor NRC Handelsblad. Van Houwelingen studeerde journalistiek en psychologie en schrijft literatuurrecensies voor de Volkskrant.
Over Caroline van Keeken
Caroline van Keeken (1988) schreef samen met Bo van Houwelingen anderhalf jaar lang de netwerk-column ‘Bo & Caro’ voor NRC Handelsblad. Van Keeken studeerde Europese studies en journalistiek. Ze werkt voor Het Parool, NRC Handelsblad, NRC.Next en Trouw.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Bo van Houwelingen, Caroline van Keeken
Netwerken: de fijne kneepjes

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden