Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Jezelf de baas

Ben je ontevreden over je werk of je privéleven? Doe er dan wat aan en word jezelf de baas, het is makkelijker dan je denkt. Jezelf de baas biedt aanknopingspunten. Een preview.

Marcel van Wiggen | 20 februari 2017 | 3-4 minuten leestijd

We leven in een heel bijzondere tijd. Ons leven is voorzien van allerlei gemakken, we zijn door de technologie met elkaar wereldwijd in contact, we beschikken over vrije tijd die we zelf kunnen invullen en door de stand van onze medische voorzieningen hebben we naar verwachting ook nog eens een lang leven. Dat zijn genoeg redenen om vol energie te genieten van het leven.

Maar helaas lukt dit niet iedereen. Er zijn op dit moment een miljoen mensen die antidepressiva gebruiken, deze mensen hebben geneesmiddelen nodig om hun gemoedstoestand te reguleren. Ongeveer 24 procent van de werknemers verliest energie op zijn werk en zou het liefst niet meer gaan werken na het weekend. Op relatiegebied loopt bijna 40 procent van de relaties op de klippen. Daarnaast is er een sterk toenemend aantal mensen dat continu stress ervaart.

Hoe komt het dat we zo veel energie verliezen op het werk en privé? Hoe komt het dat velen van ons zich niet voelen zoals ze zich willen voelen? Waarom doen we het niet gewoon anders? Waarom worden we onszelf niet de baas? Waarom nemen we niet de regie van ons eigen leven in handen? Nadat ik honderden mensen heb gecoacht en getraind ben ik tot de volgende conclusie gekomen. De mensen die erin slagen om zichzelf de baas te worden zijn zich bewust van de volgende drie levenswijsheden.

Ons karakter staat niet vast

We zijn er zo aan gewend geraakt dat we doen wat we doen, dat we ons bijna niet meer kunnen voorstellen dat we kunnen veranderen. Ons karakter staat echter helemaal niet vast. Vaak levert het veel inzicht op als je beseft hoe je huidige gedrag tot stand is gekomen. Je bent gevormd door je positie in het gezin (of je bijvoorbeeld de oudste of jongste bent), de boodschappen die je ouders je mee hebben gegeven en belangrijke emotionele gebeurtenissen in je leven. Daardoor ben je gaan doen, zoals je doet. Je bent niet zo geboren, maar je bent je zo gaan gedragen. En wat gebeurt er als je ervoor kiest om het vandaag anders te gaan doen? Dan vorm je een nieuw karakter.

Hoe ik me voel komt niet door anderen

Je bent chagrijnig, want de kinderen luisterden vanochtend niet. Je voelt je gespannen want er zijn onverwachte ontwikkelingen op het werk. Je voelt je teleurgesteld omdat je partner een afspraak niet is nagekomen. Elke keer leg je de oorzaak voor je gevoelens bij een ander, maar er zijn echt mensen die zich door dezelfde gebeurtenissen niet van slag laten brengen. Het is niet andermans verantwoordelijkheid dat jij je chagrijnig, gespannen of teleurgesteld voelt. Jij creëert namelijk je eigen gevoel. De manier waarop je kijkt naar een gebeurtenis, de manier waarop je denkt, je lichaamshouding en je woordgebruik bepalen samen hoe jij je voelt.

Veranderen is makkelijker dan je denkt

Een positieve verandering bij onszelf in gang zetten zien we als een groot project. Op basis van eerdere ervaringen zijn we gaan geloven dat veranderen altijd moeilijk is en heel veel energie kost. Soms piekeren we zo lang over een verandering dat we daardoor niet eens in beweging komen. Of we zien zo veel beren op de weg dat we maar snel wat excuses bedenken. Veranderen hoeft echter niet zo heel moeilijk te zijn. Het begint met heel kleine stappen waarmee je vandaag kunt beginnen.

Marcel van Wiggen is eigenaar van trainings- en adviesbureau PER4MANCE. Na een carrière als manager in het bedrijfsleven ontdekte hij zijn talent als trainer en coach. Hij is de auteur van Slimmer leidinggeven en Jezelf de baas.

Over Marcel van Wiggen
Marcel van Wiggen is eigenaar van trainings- en adviesbureau PER4MANCE. Na een carrière als manager in het bedrijfsleven ontdekte hij zijn talent als trainer en coach. Samen met zijn collega's helpt hij leidinggevenden, teams en individuen om meer uit zichzelf te halen.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden