Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Neem leiding! - Leiderschap in een turbulente wereld

Leiderschap is een belangrijk en populair onderwerp. Er verschijnen veel publicaties over leiders als functie of positie, maar relatief weinig over leiderschap als verantwoordelijkheid en rol.

Wil Foppen & Pim Steerneman | 21 maart 2017 | 2-3 minuten leestijd

Er zijn ook nog betrekkelijk weinig publicaties waarin op een beknopte en toegankelijke wijze leiderschap gekoppeld wordt aan de snel veranderende wereld. In deze turbulente en soms chaotische omgeving gaat het om een speelveld waarin verscheidene complexe transities tegelijk plaatsvinden en op elkaar inwerken, waardoor steeds meer expliciet een beroep wordt gedaan op leiderschap.

Ons standpunt is dat leiderschap niet zozeer te maken heeft met leiding geven, maar meer met leiding nemen. Het gaat hierbij over kiezen en keuzes (durven) maken, dus ook over besluiten (durven) nemen. De persoonlijkheid, de instelling en de focus van de leider bepaalt in die context dan ook in belangrijke mate de kern van leiderschap. De wereld verandert, organisaties veranderen en leiderschap verandert mee. Iedereen kan in principe een leider zijn, dat wil zeggen iedereen die durft waar nodig leiding, regie en verantwoordelijkheid te nemen, binnen een context van veranderen. Van leiderschap wordt in de moderne tijd gevraagd om in elk geval een proces van anticipatie en reactie, en dus van bewegen, op gang te brengen. Beweging is de motor voor vernieuwing, ook op het gebied van leiderschap zelf.

Kort en goed: leiderschap in de 21ste eeuw gaat vooral over leiding nemen zodat mensen in beweging komen, om vervolgens samen de droom van hun organisatie na te streven, met als centrale doel: vooruitgang realiseren. Leiderschap creëert waarde in deze context en dit leidt tot een dynamiek in de goede richting. Alleen als je er zelf als leider van overtuigd bent dat je – samen met anderen – het uiteindelijke doel zal bereiken en je daar ook verantwoordelijk voor voelt, zal je in staat zijn om mensen in beweging te krijgen om samen de nodige vernieuwing te realiseren.

Prof. dr. J.W. (Wil) Foppen is als hoogleraar Strategic Leadership verbonden aan de School of Business and Economics van Maastricht University. Hij vervulde daarvoor verscheidene academische en bestuurlijke rollen bij ZWO, aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, Rotterdam School of Management, ESADE (Barcelona) en Zuyd Hogeschool. De laatste 25 jaar adviseert en coacht hij daarnaast verschillende leidinggevenden en hun organisaties. Hij schreef verscheidene boeken en artikelen, waarvan de meeste gaan over bestuur, leiderschap en managementvraagstukken.

Dr. W.J.P.J.M. (Pim) Steerneman MBA, psycholoog, en bedrijfskundige, werkt sinds 1981 in de zorg. In eerste instantie als gedragswetenschapper/psychodiagnosticus, researcher en manager zowel, in de jeugdzorg als in de GGZ. Sedert 2003 is hij bestuursvoorzitter, eerst in de jeugdzorg en sinds 2009 in de ouderenzorg bij Stichting Sevagram. Hij heeft verscheidene (inter)nationale publicaties op zijn naam staan, waaronder enkele managementboeken over transitiemanagement en leiderschap(sontwikkeling).

Ze zijn de auteurs van Neem leiding!

Over Wil Foppen

Prof. dr Wil Foppen is directeur van de Universiteit Maastricht Business School en hoogleraar Strategisch leiderschap.

Over Pim Steerneman

Dr. Pim Steerneman MBA studeerde sociale wetenschappen en bedrijfskunde en is als bestuursvoorzitter verbonden aan Sevagram zorgcentra Zuid Limburg. Hij is de auteur van Leiderschap in ontwikkeling.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden