Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Managementboek van het Jaar 2018 - Juryblog - Wanneer en waar leest de jury de boeken?

Waar ik ook naar toe ga, ik heb altijd wel een boek bij me. Tegenwoordig is dat steeds vaker een ebook geladen op mijn ebook reader, maar even zo vaak zit er een ‘echt’ boek in mijn tas.

Carla Verwijs | 18 december 2017 | 2-3 minuten leestijd

Handig voor als ik ergens even moet wachten. Meestal zijn dat makkelijk te lezen boeken. Als ik een managementboek krijg dat echt mijn aandacht nodig heeft, lees ik die thuis aan tafel of op de bank. Ik vroeg me af hoe en waar mijn collega juryleden hun boeken lezen.

Louis Thorig leest managementboeken meestal ’s avonds, op de bank, met de muziek van een concertzender op de achtergrond. Notitieboekje bij de hand, om het boek te scoren aan de hand van de zeven opgestelde criteria. Als een boek hem boeit, leest hij het grotendeels door. In de andere gevallen probeert Louis een goed beeld te krijgen om het boek te kunnen beoordelen, maar leest hij het vluchtiger.

Daniëlle de Jonge leest eigenlijk overal wel, wanneer en waar ze maar kan. Als ze te vroeg is bij een afspraak kun je haar betrappen met een boek, of bij de Starbucks, onder het genot van een koffietje. Thuis leest ze ook, in een lekkere stoel. En altijd vergezeld van pen en papier om aantekeningen te maken.

Pierre Spaninks gaat er echt voor zitten: managementboeken leest hij tussen negen en vijf, aan zijn bureau. Rechtop, met een scherpgeslepen potlood in de hand. Andere boeken en kranten lees hij in de trein, op de bank of in bed. Zo krijgen verschillende typen boeken bij Pierre een eigen tijd en plaats.

Mirella Visser houdt ook van het gemak van ebooks. Als echte multitasker leest ze elk moment van de dag: ’s ochtends bij het ontbijt, met de krant ernaast, op het station of in de trein, ’s middags hangend op de bank met de tv aan. Het handige van een digitaal apparaat is dat ze in het ebook ook linkjes kan openen of termen kan googlen. Met als gevolg dat ze verdwaalt op YouTube of een interessante website en het boek helemaal vergeet…

Bertrand Weegenaar ten slotte onderwerpt zijn boeken eerst aan een selectieprocedure. Hij bladert ze door, snuffelt eens wat aan de boeken en maakt een eerste beoordeling: ‘kanshebber’ of ‘geen kanshebber’. Puur onderbuikgevoel, geeft hij toe. Vervolgens gaan de dunne en makkelijk leesbare boeken op een stapel om in de trein te lezen. De andere boeken leest Bertrand ’s avonds of in het weekend, aan de keukentafel of in een luie leesstoel.

Hoe verschillend de juryleden ook zijn, in hun gewoonten en expertises, ze zijn gelijk in hoe serieus ze de taak van jurylid oppakken. Volgend jaar, 2018 zullen de vele leesuren zich uiten in een longlist, een shortlist en later een winnaar. Het belooft een spannende tijd te worden!

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement. Daarnaast zit ze in de jury voor het Managementboek van het Jaar 2018 (#Mgtboek2018).

Over Carla Verwijs

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden