Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Van intuïtie naar inzicht - Leer readingtechnieken

Hoe kun je mensen die je niet kent direct goed inschatten? Hoe kun je vertrouwen op je intuïtie bij beslissingen die je neemt?

Luc van Esch | 4 april 2018 | 3-4 minuten leestijd

Met simpele oefeningen kun je van intuïtie gereedschap maken om op te vertrouwen. In deze preview legt Luc van Esch uit hoe je versneld toegang krijgt tot jouw intuïtie.

Een ontmoeting zit vol informatie

Elke korte ontmoeting met een ander zijn er honderden zo niet vele duizenden signalen die we oppikken met onze zintuigen, denk aan alles wat je ziet, hoort en  ruikt. En tel daarbij op alle emoties, gevoelens en gedachten die je op dat moment ervaart. Een deel van deze signalen sla je bewust op en een ander deel wordt onbewust opgeslagen ergens in je onderbewuste.

Wat is intuïtie?

Toegang hebben tot je intuïtie betekent dat je de vaardigheid hebt om uit het onderbewuste het juiste inzicht te halen zonder erover na te denken. Voor veel mensen blijft dat vaag, zoiets als ‘voelt goed’ of ‘voelt niet goed’. Wanneer je een sterke intuïtie hebt, heb je inzicht in de betekenis van de signalen, kun je vertrouwen op de keuzes die je maakt en kun je ook onbekenden beter inschatten. Je weet bijvoorbeeld direct hoe iemand zich voelt of hebt direct inzicht in zijn of haar intenties.

Versneld toegang tot inzichten

Om inzicht te krijgen in een ander schiet de ratio tekort omdat deze te beperkt is in zijn capaciteit. De ratio kan alleen die signalen in de analyse meenemen waar je je bewust van bent. Je kunt toegang krijgen tot je onderbewuste door je voorstellingsvermogen te gebruiken en spontaan een beeld te laten opkomen. Het beeld is een vertaling van het onderbewuste van alle signalen die je over de ander bewust èn onbewust hebt waargenomen. Besef dan dat elk detail in dat beeld dus ook van betekenis is.

Intuïtief inzicht in je collega

Zou je nu willen onderzoeken hoe jij je onbewust verhoudt ten opzichte van een bepaalde collega? Je kunt dit onderzoek nu beginnen door je voor te stellen dat de ander nu voor je staat. Beschrijf dit beeld van de ander tot in detail.

Stel jezelf dan de volgende vragen. Het is belangrijk om bij het beantwoorden van de vragen het beeld te gebruiken. Hoe en waar staat de ander (ten opzichte van jou)? Hoe kijkt de ander naar je? Hoe voelt de ander zich? Wat wil de ander (van jou)? Wat voor gevoel roept dat bij jou op? Hoe is je neiging om te reageren?

Het beeld wat nu in je opgekomen is, is een kernachtige samenvatting hoe jullie je NU verhouden ten opzichte van elkaar. Door te werken met simpele beelden, deze te beschrijven en vervolgens te interpreteren, kom je tot diepere inzichten dan je zou kunnen bereiken wanneer je jouw ratio gaat gebruiken. Je ratio zal je alleen vertellen wat je denkt op basis van ervaringen uit het verleden. Je intuïtie, de beelden en gevoelens die je hebt bij deze beelden zullen je vertellen wat nú relevant is.

Intuïtie concreet en tastbaar maken

Intuïtie wordt door veel mensen niet begrepen omdat het niet direct tastbaar is. Je kunt hiervoor het lichaamsbewustzijn ontwikkelen, waardoor je signalen kent en herkent in eventueel volgende situaties. Je kunt tevens werken met simpele visualisatietechnieken die je toegang geven tot jouw onderbewuste en de inzichten die daar voor het oprapen liggen. De combinatie van deze twee manieren geeft een krachtig inzicht in jezelf, de ander en in jouw relaties. Intuïtie wordt dan tastbaar en een gereedschap om in te zetten en op te vertrouwen.

Luc van Esch geeft trainingen, workshops en lezingen voor particulieren en bedrijven. Hierin legt hij, net als in zijn boek, op een nuchtere manier uit wat intuïtie is en laat hij de deelnemers ervaren dat ze op hun gevoel kunnen vertrouwen. Hij is de auteur van Van Intuïtie naar inzicht.

Over Luc van Esch
Intuïtie is direct inzicht en toont zich in het nu door directe ervaring, beelden en gevoelens. De ratio maakt er daarna een verhaal van vanuit oordelen en ervaringen uit het verleden. Waar kies jij voor? Vertrouwen op je intuïtie helpt je gemakkelijker beslissingen te nemen en onbekende mensen beter in te schatten. Luc van Esch geeft trainingen, workshops en lezingen voor particulieren en bedrijven. Hierin legt hij, net als in zijn boek, op een nuchtere manier uit wat intuïtie is en laat hij de deelnemers ervaren dat ze op hun gevoel kunnen vertrouwen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden