Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Een stripcollage als remedie tegen burn-out

Het overkomt veel harde werkers: een burn-out. Een muur van angst en leegte die je overvalt. Alle eerdere tekenen van ‘zwakte’, ziek zijn, slecht humeur, huilbuien en/of geen zin, heb je genegeerd. Misschien al maandenlang, of zelfs jarenlang. En als je dan tegen die muur oploopt, is het klaar. Voor een tijdje. Het herstelproces blijkt voor veel mensen hetzelfde te zijn. Dat blijkt wel uit de groeiende lijst met titels van ervaringsdeskundigen en gedragswetenschappers en psychologen.

Bertrand Weegenaar | 28 mei 2018 | 2-3 minuten leestijd

Maaike Hartjes, illustrator, verwerkte haar inzichten en frustraties tijdens deze levensfase in Burn-out dagboek. Een mooi stripverhaal dat ‘half oktober start met de crash, vervolgt met het overgeven aan tot het leven, en eindigt tot het weer ‘goed genoeg op 7 mei. Ruim een half jaar van vermoeidheid, somberheid, zenuwen, ziek zijn, acceptatie, weer opkrabbelen en weer terugvallen. Haar ervaringscyclus is gestopt in een vorm, illustraties en collages, die heel dicht bij de auteur past. Het is een zoektocht naar de balans privé en werk. Tegen welke opdracht wanneer wel ja zeggen, of waar nee op zeggen. Voor een zzp’er, waar nee zeggen tegen een opdracht, geen inkomen betekent, is dat een extra moeilijk proces. Burn-out risico’s zijn hoog bij harde werkers die veel aankunnen. Die hoogwaardig werk afleveren, met een ondertoon op perfectionisme. Die moeilijk nee kunnen zeggen. Waar stress als normaal wordt ervaren, het hoort er gewoon bij. Al die krachten werken op het elastiek van die persoon. Tot het knapt.

Hartjes illustreert, ‘beschrijft’, haar herstelproces erg mooi. Medelijden met het kleine karakter Marc, de partner waar ze al 19 jaar mee is. Die haar heeft gewaarschuwd en al zijn angsten ziet uitkomen. Haar vrienden die haar helpen om en duidelijk maken: dit is normaal, nee zeggen is het nieuwe normaal. Normaal is goed genoeg. Even rustig aan.

Zoals zo veel slachtoffers van een burn-out ziet, gaat Maaike weer aan de slag als ze zich even wat beter voelt. Dat is januari. Griep en een depressie grepen haar meteen. Maaike moest leren genieten van de kleine momenten. Koken voor haar moeder, een dagje uit met Marc, een bezoek aan een stripwinkel. En kleine eerste werkjes. Van ‘nee’ naar een voorzichtig ‘ja’.

Het voor zichzelf begonnen stripverhaal, ging een boek worden. Dat had ze niet verwacht. Een Hollywood scenario: zielige vrouw doorstaat allemaal ellende. Daarna schrijft ze een boek en meteen succes. Gelukkig einde. Er zit tussen de twee kaften wel veel leed en verdriet. En hoop op een goed einde en lessen over hoe het aan te pakken. En heel veel creativiteit!

Mocht u niet van strips houden, dan kan bijna dezelfde ervaring gevonden worden in het boek De lessen van Burn-out van Annegreet van Bergen. Signalen negeren, de muur, opkrabbelen en weer terugvallen. En veranderen van levensstijl. In het geval van Annegreet van Bergen was dit meditatie en mindfulness. Een leerzaam boek met veel wijsheid als afronding.

Ook voor dit onderwerp geldt: voorkomen is beter dan genezen. Dat voorkomen is voor harde werkers, de risicodragers van de ziekte ‘burn-out’ zo mogelijk nog lastiger dan genezen.

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden