Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

De Podcast professor - Leert je podcasts maken en luisteren

Ook al bestaat de podcast reeds sinds het begin van de eeuw, hij staat pas de laatste jaren echt in de belangstelling. De omstandigheden voor 'popularisering' van de podcast zijn immers pas sinds kort echt gunstig te noemen.

Peter de Ruiter | 15 oktober 2018 | 3-4 minuten leestijd

Zo beschikken de meeste mensen nu over een smartphone of tablet, zijn de kosten van databundels flink gedaald (ook bij verblijf elders in Europa) en is de burger gewend geraakt aan 'content on demand', om het in goed Nederlands te zeggen. En het gekke is dat juist de televisie met 'uitzending gemist' en Netflix mensen daar aan heeft laten wennen - tot ze niet meer anders niet willen.

Andere zintuigen
Daarbij geloof ik dat het toenemend aantal files op de weg ook een gunstige factor is. Je wilt je tijd nuttig besteden en de radio wordt steeds meer ‘behang’. De podcast is ideaal voor het multitasken en het feit dat het dit keer geen scherm is waar je op moet turen is ook prettig. Want schermen, die zien we de hele dag al. Zet ook eens je andere zintuigen aan het werk. Het beluisteren van een podcast, doorgaans met oortjes, is een intiem moment, waar je je op concentreert. Sluit al die andere vluchtige boodschappen even buiten.

Toonaangevende podcastmakers
Maar al hebben de meeste mensen wel eens van het begrip podcast gehoord, ze weten vaak niet wat het precies is en hoe je er naar kan luisteren. Mijn boek De Podcast professor helpt daarbij. Je leest er in wat de handigste apps zijn en wat interessante podcasts zijn om naar te luisteren. Interviews met toonaangevende makers van podcasts geven hun producties meer kleur, zoals een verhaal over een regisseur zijn film extra diepte geeft. Hoe meer je weet, hoe meer je hoort. Acht hoofdstukken van De Podcast professor zijn bovendien verschenen als podcast. Luister via https://soundcloud.com/podcastprofessor of abonneer je gratis via http://pod.link/podcastprofessor.

Geld verdienen
Maar podcasts zijn niet alleen heerlijk om te beluisteren, het is ook geweldig om ze te maken. Er zijn geen regels, dus je kunt je creativiteit de vrije loop laten. Het enige dat je wilt, is de luisteraar boeien. En daarvoor zijn alle middelen en methodes gerechtvaardigd. En die middelen zijn goedkoop en makkelijk te hanteren. Voor pakweg vijfhonderd euro beschik je over een goede microfoon, een montageprogramma, een jaaraccount bij een podcastprovider waar je je producties kunt stallen en een muzieklicentie bij BumaStemra voor een jaar. Om luisteraars te trekken zul je wel wat bekendheid moeten geven aan je podcast. Maar als je slim en vasthoudend bent, kun je er ook nog geld mee verdienen.

Complete handleiding
Hoe je dat doet, lees je in De Podcast professor, want de uitgave bevat daar een complete handleiding voor. Het boek is verschenen korter dan een jaar nadat ik mijn eerste podcast heb gemaakt. Ik heb het boek gebaseerd op mijn ervaring met pakweg twintig producties van eigen hand én de geheime tips van de populaire podcastmakers. Ik heb podcasts gemaakt in diverse genres, die je kunt beluisteren via https://soundcloud.com/peterwired of http://pod.link/luisterdoc voor een abonnement.

In de ban van de podcast
Ik heb in dat jaar kans tevens gezien om uitgever te worden van de podcasts van andere makers en om wekelijks een radioprogramma te maken bij de Amsterdamse regionale omroep, getiteld Hello Radio Podcast. Kijk dus uit, want voor je weet ben jij ook in de ban van de podcast!


Peter de Ruiter (1960) heeft een neus voor technische ontwikkelingen die het leven van mensen verbeteren of veraangenamen. Daar maakt hij boeken over en houdt workshops. Hij is de auteur van De Podcast professor.

Over Peter de Ruiter
Peter de Ruiter (1960) heeft een neus voor technische ontwikkelingen die het leven van mensen verbeteren of veraangenamen. Daar maakt hij boeken over en houdt workshops.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden