Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Agile FOCUS in besturing - Pocketguide voor executives in transformatie

Klantwensen veranderen continu en steeds sneller. Dit komt door nieuwe behoeften vanuit de klant en door innovatieve thema’s als digitalisering, globalisering, robotisering en kunstmatige intelligentie.

Marjolijn Feringa | 13 februari 2019 | 2-3 minuten leestijd

Als je als organisatie niet wendbaar bent om effectief op al deze veranderingen in te spelen, tel je al snel niet meer mee. Een ‘future proof’ organisatie is een wendbare organisatie! Maar zo maar even een wendbare organisatie worden is moeilijk en veel directieteams worstelen met deze transformatie.

De pocketguide voor executives in transformatie: Agile focus in besturing, beschrijft hoe directieteams door middel van een agile focus in hun besturing de organisatie wendbaarder kunnen maken. Centraal staat de toepassing van het FOCUS bord die op een praktische manier wordt uitgelegd. Hiermee wordt invulling gegeven aan kort cyclisch sturen op langetermijndoelstellingen en worden de strategische doelen geoperationaliseerd door top down en bottom up de doelen in de hele organisatie met elkaar te verbinden. De praktische handvatten zijn geschreven zodat ze naadloos passen in organisaties die Lean en Agile toepassen. Maar zijn ook prima toepasbaar in organisaties die dat nog niet doen.

Het FOCUS bord zorgt voor visuele ondersteuning, bevordert samenwerking in het directieteam en tussen de teams op de verschillende niveaus in de organisatie. Het FOCUS-bord brengt focus aan en is een pragmatische visualisering van de (strategische) thema’s en de daaraan gerelateerde:

- te bereiken doelen op zowel langere als kortere termijn: de why,

- initiatieven die lopen om de doelen te bereiken: de how,

- mijlpalen binnen de initiatieven die de concrete resultaten benoemen: de what.

Een afbeelding van het Focus bord vindt u op deze pagina.

Het doel van het boek is om directieteams te helpen om hun besturing aan te passen van de vaak klassieke methodes naar een besturing die past in de huidige tijd van disruptieve innovaties en een steeds snellere instroom van nieuwe klantwensen. Door een cascadering van de strategische doelen in de gehele organisatie weten teams hoe zij bijdragen aan de strategie van de organisatie en wordt er op alle niveaus op een kort cyclisch gestuurd om maximaal in te kunnen spelen op veranderingen in het bedrijf en er buiten.

Onderwerpen die in het boek behandeld worden zijn bijvoorbeeld:

- Wat is Agile

- Het Agile Executive Manifesto

- De top down versus de bottum up veranderaanpak

- De ceremonies rondom het FOCUS bord

- Scrum voor executives

- Een beschrijving van een praktijk case bij de Rabobank

- Agile leiderschap maturity

Daarnaast geeft de pocketguide praktische tips, een toolbox met workshops en een voorbeeldcasus om zelf mee te oefenen.

Marjolijn Feringa heeft ruim 20 jaar ervaring als directeur, manager en coach binnen de bancaire sector, Human Resources en IT. Zij is sinds 2017 gestart met haar bedrijf AmEffect. Momenteel is zij binnen Rabobank verantwoordelijk voor de implementatie van een standaard werkwijze op basis van continu verbeteren, zelf-organiserende teams, Lean en Agile.

Jeroen Venneman heeft meer dan 20 jaar ervaring in consultancy, training en coaching op het gebied van Agile transformaties. Hij is in 2017 gestart met zijn eigen bedrijf EnterAgile BV en is sinds 2018 actief in het Agile Masterclass Institute.

Ze zijn de auteurs van Agile FOCUS in besturing.

Op 16 mei 2019 spreken beide auteurs op het event 'Agile Leadership Europe' in Amsterdam.

Over Marjolijn Feringa

Marjolijn Feringa is Interim Directeur, Executive Coach en toezichthouder. Als directeur leidt zij veranderingen gericht op het verbeteren van strategie, resultaat en klanttevredenheid.  Als coach begeleidt zij directeuren en bestuurders in hun leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is zij een graag geziene spreker op congressen.

Over Jeroen Venneman
EnterAgile, Voorzitter Agile Consortium

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden