Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Signatuur in de zorg - De weg naar leiderschap met positieve impact

In bestaande managementboeken en leiderschapsliteratuur vond ik geen antwoord op mijn persoonlijke leiderschapsvragen. Daarom trok ik door het land en interviewde bestuurders en directeuren uit de zorg.

Hessiëlle Kerkhoff | 23 oktober 2019 | 2-3 minuten leestijd

De vraag die steeds weer de toon van mijn reis bleek te bepalen ging over de mate waarin hun eigenheid invloed had op leiderschap. Hieruit ontstond het boek Signatuur in de zorg - leiderschap met positieve impact.

Er zijn twee verlangens die in mij leven. Het eerste betreft de diep gevoelde wens dat mensen met een zorgvraag in hun totaliteit gezien worden; dat we vanuit verbinding met de client of patient gaan kijken naar de gehele mens. Mijn tweede verlangen betreft de kracht die schuilgaat in ieder mens. Hoe kunnen we die ten volle benutten? En dan heb ik het in het bijzonder over leiders, omdat zij met hun signatuur een voorbeeldrol kunnen vervullen voor anderen.

Bij signatuur gaat het niet over de letterlijke handtekening die je zet, maar de wijze waarop bestuurders, managers en leidinggevenden persoonlijk invulling geven aan hun rol. Het kennen van jouw signatuur als bestuurder, manager of leidinggevende in de zorg helpt je bij de dilemma's en vraagstukken van alledag. Het resulteert in duurzaam leiderschap, dat recht doet aan je opdracht, aan je medewerkers en, het allerbelangrijkste in de zorg, aan je cliënten. Als jij jouw signatuur kent, wordt het dagelijkse verhaal van de cliënt het uitgangspunt en komen we bij wat we noemen ‘kwalitatief goede zorg'.

Na ieder hoofdstuk, volgt een uitstapje. Een weergave van de polariteiten waar leiders zich iedere dag op begeven. Door jouw morele kompas in te zetten kom je bij jouw signatuur. Je leest in het boek aan de hand van ervaringen van de geïnterviewden hoe anderen hier met vallen en opstaan hun weg in vinden. Ook beschrijf ik in het boek de BINK-methode. Deze methode geeft handvatten voor het verwoorden van het ambacht van bestuurder en leidinggevende en specifiek thema's waar je aan kunt werken.

Het gaat mij erom dat je jouw uniciteit - jouw signatuur - ziet als een kans om het verschil te maken in deze turbulente tijden. Een kans om krachtig leiding te geven, waardoor de medewerkers in je organisatie aandachtig zorg kunnen verlenen. Op die manier bied je perspectief en laat je tegelijkertijd een footprint achter.

Mijn eigen signatuur kenmerkt zich door nieuwsgierigheid en een drang om de wereld mooier te maken. Ieder antwoord brengt mij een nieuwe vraag. Die uitgangspunten liggen onder dit boek.  Met dit boek wil ik je een opening bieden om op een nieuwe manier naar jouw leiderschap te kijken, het te onderzoeken en uit te dragen. Niet omdat ik het voorschrijf maar omdat jij uniek bent en daarmee  juist iets bijzonders te brengen hebt.

Over Hessiëlle Kerkhoff

Hessiëlle Kerkhoff (1971) studeerde pedagogiek en bedrijfskunde. Ze begon als leerkracht en zocht haar weg naar het management in de kinderopvang. Ze was jarenlang directeur in de zorg. Sinds vijf jaar onderneemt ze succesvol als adviseur en coach met haar bedrijf De Waerdmeester. Zij haalt inspiratie uit haar gezin, goede boeken, muziek en ontmoetingen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden