Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

De 6 cultuurpatronen van organisaties die betrouwbaar presteren

De uitdaging van organisaties en bestuurders in deze tijd is in mijn ogen: betrouwbaar presteren in een wereld die onvoorspelbaarder en veeleisender is dan ooit.

Justin van Lopik | 21 oktober 2019 | 2-3 minuten leestijd

Organisaties die in een wereld vol onvoorspelbaarheid goede prestaties neerzetten, blijken overeenkomstige cultuurpatronen te hebben.

Deel 1 van mijn boek beschrijft De 6 cultuurpatronen en hun oorsprong: de best practice van High Reliability Organizations (HRO's). De 6 cultuurpatronen leiden ertoe dat de organisatie intern in control blijft, toegevoegde waarde levert aan de klant en blijft vernieuwen. Deel 2 beschrijft hoe de ongeschreven regels de (mogelijke) gap laten zien met de huidige organisatiecultuur. Deel 3 hoe de 6 cultuurpatronen kunnen worden ingebed.

De kerntaken van bestuur en management bestaan uit intern in control blijven, toegevoegde waarde leveren en het veiligstellen van de organisatietoekomst door te vernieuwen. Voor het realiseren van deze kerntaken is aandacht voor de organisatiecultuur randvoorwaardelijk. Bovendien is het zorgdragen voor de cultuur tegenwoordig een juridische verantwoordelijkheid, zoals we hebben gezien door de aansprakelijkheidsstelling van de directie van Chemie-Pack in Moerdijk vanwege het optreden van een operator. Bestuurders kunnen met dit boek de kennis tot zich nemen over hoe een cultuur eruit ziet die tot betrouwbare (en veilige) prestaties leidt, de mogelijkheid de cultuur te meten, te verbeteren en te blijven monitoren.

Wetenschappelijke inzichten vanuit diverse promotiestudies combineer ik met ruim 15 jaar ervaring met het onderzoeken en inbedden van een effectieve gedragscultuur in organisaties. De in het boek beschreven verander- en/of onderzoeksaanpak heb ik toegepast in allerlei sectoren, variërend van luchtvaart, food, grote overheid, banken, verzekeraars, netwerk- en infrabeheerders tot intensive care-afdelingen. Voor het verrijken van het gedachtengoed heb ik met mijn mensen ook onderzoek gedaan in andersoortige contexten, zoals in een van de grootste sloppenwijken van Azië̈ en een Vogelaarwijk in ons land. Ik heb tevens in opdracht onderzoeken gedaan in de VS, Kenia, Uganda, Tanzania, India, Thailand, Duitsland, België̈ en Nederland, het grootste media-bedrijf van Oost-Afrika, Koninklijke FrieslandCampina in Azië̈ en Europa. Naast de duizenden gespreksuren die gemoeid waren met het in kaart brengen van de ongeschreven regels met haar oorzaken en effecten heb ik ook enkele duizenden respondenten op enquêtes in een groot aantal andere landen binnen en buiten Europa.

Voor de herkomst van de 6 cultuurpatronen verwijs ik met name naar het werk van Karl Weick en Kathleen Suthcliff.

Over Johan Boudewijns
Johan Boudewijns (1972) is expert op het gebied van ongeschreven regels en hun impact op organisatieverandervermogen (PhD). Ruim 15 jaar begeleidt hij grootschalige verandertrajecten bij klantorganisaties binnen en buiten Europa. Zijn aanpak laat organisaties in korte tijd een omslag maken in hun organisatiecultuur. Een wetenschappelijke grondslag met praktische impact zo laten de klantsuccessen zien. Johan is ook de auteur van ‘Alice in Organisatieland’ en ‘delta 5: versterk organisatieleervermogen, creëer en verduurzaam succes’.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden