Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

HersenHack - Update je brein

U denkt waarschijnlijk dat u weet wat waar en wat niet waar is. Dat dat wat u ziet, voelt en denkt op de werkelijkheid gebaseerd is en dat u uw eigen beslissingen neemt. Ik moet u helaas teleurstellen: U leeft in een illusie en in HersenHack zult u dit ervaren.

Justin van Lopik | 4 november 2019 | 3-4 minuten leestijd

U komt erachter dat u vaak niet waar neemt wat is, maar wat lijkt, dat u daardoor beslissingen neemt op basis van foute informatie, uw handelen vervolgens niet effectief is en dat u makkelijk te manipuleren bent. U moet weten dat de hersenen zijn ontwikkeld over duizenden en duizenden jaren tijd. In de loop van deze tijd zijn er automatische mechanismen van informatieverwerking ontstaan. Deze automatische mechanismen hielpen ons lange tijd om snel en effectief te handelen maar sluiten niet goed meer aan op de informatievoorziening van de huidige tijd. Onze waarneming wordt hierdoor vervormd.

Dit leidt tot grote problemen. Problemen als onterechte angsten voelen, in bubbels leven, de verkeerde mensen vertrouwen, handelen op basis van valse informatie en jezelf daardoor in de nesten werken maar ook tot problemen als verslaving, vervuiling, verspilling, misbruik, racisme, seksisme en oorlog. Deze problemen zorgen er voor dat we stilstaan terwijl we vooruit willen en zelfs achteruit kunnen gaan terwijl dat helemaal niet nodig is.

Dit boek zal u helpen om de niet up-to-date hersenmechanismen en de manieren waarop anderen er gebruik van maken te herkennen en de hersenen op te schalen naar deze tijd. Dit alles wordt samengevat in de titel HersenHack. Deze titel heeft een dubbele betekenis. Het woord hack bestaat al meer dan zestig jaar en werd oorspronkelijk gerelateerd aan een verbetering van treincircuits en aan creatieve oplossingen voor (computer)problemen. Later kreeg het een negatieve betekenis en werd het geassocieerd met het inbreken in computersystemen, het overnemen van het systeem of het besmetten van computers.

In Hersenhack slaat het woord hack zowel op inbraak als op verbetering, en dan met betrekking tot de hersenen. Het boek laat je niet alleen ervaren hoe bepaalde informatie de sturing van je gevoelens, gedachten en handelingen kan overnemen maar legt ook uit hoe je hersenscircuits en mechanismen die aan de problemen ten grondslag liggen, kunt verbeteren zodat je je kunt wapenen tegen dit inbreken en succesvoller kunt leven.

Als u besluit het boek te gaan lezen moet ik u echter wel waarschuwen. Het boek zal u namelijk in eerste instantie een unheimisch gevoel geven en u aan uzelf doen twijfelen. Hierdoor treedt er misschien een afweermechanisme op dat u belet om verder te lezen. Dit afweermechanisme, wordt ook wel ego defense genoemd, en het kan zich uiten in gedachten als: wat een onzin, of dit gaat echt niet over mij. Het is een reactie die u beschermt tegen het negatieve gevoel dat u krijgt als u beseft dat dat wat u dacht en deed niet klopte, dat ook u fouten kunt maken, dat u wordt beïnvloed door zaken die u zelf niet in de hand heeft en energie moet steken in verandering. Door u van tevoren te waarschuwen hoop ik dat datgene wat u gaat ervaren minder hard aankomt en u niet belet om door te lezen. U kunt vervolgens zien welke oude hersenmechanismen ten grondslag liggen aan de grote problemen in uw leven en de wereld en hoe u deze hersenscircuits kunt hacken zodat uw voelen, denken en doen beter aansluiten op de huidige tijd.

Zo kunt u leren om betere keuzes te maken en minder een speelbal te zijn van allerlei krachten die op u inspelen. Ik zou zeggen: Neem de regie in handen, durf te weten. Update uw hersenen en verbeter het leven.

Margriet Sitskoorn is hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan Tilburg University. Haar onderzoek richt zich op de relatie tussen hersenen en gedrag, en spitst zich toe op hoe gedrag en omgeving invloed op de hersenen uitoefenen en hoe men op deze manier de emoties, vaardigheden en het gedrag van gezonde mensen en patiënten kan beïnvloeden. Zij is tevens directeur van het NeuroCognitief Centrum Nederland (NCCN). Ze is de auteur van Hersenhack.

Over Margriet Sitskoorn

Hoogleraar klinische neuropsychologie, Universiteit van Tilburg

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden