Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Geert Hofstede overleden

De invloedrijke organisatiepsycholoog Geert Hofstede, grondlegger van het onderzoek naar nationale en organisatieculturen, is overleden. Dat heeft zijn familie bekend gemaakt. Hofstede is 91 jaar geworden.

Hans van der Klis | 14 februari 2020 | 1-2 minuten leestijd

Geert Hofstede (1928) was hoogleraar Vergelijkende cultuurstudies van organisaties aan de Universiteit Maastricht. Hij was oorspronkelijk werktuigbouwkundig ingenieur en promoveerde in de jaren zestig in de psychologie. Hij werd bekend door zijn baanberekende onderzoek naar de organisatiecultuur binnen IBM, dat in 1970 van start ging. Het was een grootschalige studie, die in 56 landen werd uitgevoerd. Op basis van dat onderzoek formuleerde hij het Hofstede Cultuur Dimensies Model. Met dat model maakte hij de cultuurverschillen inzichtelijk en meetbaar, aanvankelijk in landen en later ook in organisaties. Daardoor werden die cultuurverschillen ook beter overbrugbaar.

Hofstede publiceerde het model in zijn standaardwerk Culture’s Consequences (1980), waarvan in 2001 een nieuwe editie verscheen. Het Hofstede Cultuur Dimensies Model bestond aanvankelijk uit vier dimensies en is later uitgebreid naar vijf dimensies: de mate van machtsafstand, de mate waarin mensen individualistisch of juist collectivistisch zijn ingesteld, de mate waarin mensen zich masculien dan wel feminien gedragen, de mate waarin mensen aan onzekerheidsvermijding doen en de mate waarin mensen aan kortetermijndenken of langetermijndenken doen. In latere onderzoeken zijn deze vijf factoren voor 76 landen in kaart gebracht.

Door zijn cultuurmodel geldt Hofstede als grondlegger van de vergelijkende interculturele onderzoek. Zijn populairste boek, Cultures and Organizations: Software of the Mind (1991), dat hij schreef in samenwerking met Gert Jan Hofstede en Michael Minkov, is in twintig talen verschenen. In 2010 verscheen een nieuwe editie van dit boek.

Over Hans van der Klis

Hans van der Klis is freelance journalist. Hij schrijft regelmatig artikelen voor Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Geert Hofstede, Gert Jan Hofstede, Michael Minkov
Cultures and Organizations

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden