Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Never waste a good crisis - De 10 wetten van crisismanagement

Hoe kun je het tij keren als je geconfronteerd wordt met een crisis? En hoe kun je voorkomen dat je nog een keer getroffen wordt? In Never waste a good crisis beschrijven tien deskundigen welke maatregelen je vandaag kunt nemen om morgen te overleven. Een preview.

Erwin Wijman | 17 april 2020 | 2-3 minuten leestijd

-Wat zeg je Geerhard? Dinsdag inleveren?

-Ja volgende week dinsdag. Het moet over twee weken in de winkel liggen.

-Ah kom op. Ben je gek geworden? Hm. Oké ik begrijp het, dan hoef ik mijn agenda dus helemaal niet meer te checken dus.

‘Neem besluiten en voer geen debatten,' schrijft organisatieadviseur Jacques Pijl in het boek Never waste a good crisis. De 10 wetten van crisismanagement. Ideeën zijn leuk maar je hebt er pas iets aan als je ze uitvoert.

-En wie zijn de anderen die meedoen?

-Nou een mooi rijtje hoor. Even kijken, Jan, Arjan, en Elja, Gonny Vink en Gert-Jan Hospers...

-Ah leuk zeg, supergoeie en leuke mensen allemaal.

Adviseur Marcel van Wiggen wijst op het belang van een goede bedrijfscultuur waarin mensen echt graag met elkaar samenwerken.

-En jij bedacht het in die ene minuut per dag dat je tijd hebt om naar het plafond te staren?

-Nee, de suggestie kwam van Gert-Jan Hospers, die de indruk had dat veel ondernemers en managers wel wat inspiratie zouden kunnen gebruiken tijdens de coronacrisis.

-Ja die indruk heb ik ook, ik begrijp van best veel mensen dat ze met de handen in het haar zitten.

Economisch-geograaf Gert-Jan Hospers raadt aan om regionaal oplossingen te zoeken, je directe omgeving kan een voedingsbodem voor vernieuwing zijn.

-Geerhard, je moet wel je naam onder het voorwoord zetten.

-Nee joh, we hebben het boek hier met zijn allen gemaakt, Monique, Debbie, Isabel, Susan. Ik vind niet dat mijn naam er dan onder moet.

-Ik vind van wel, jij bent de primus inter pares.

Debatdeskundige Gijs Weenink wijst op het belang van het organiseren van tegenspraak voor iedere leider.

-Enne wat schuift het Geerhard?

-Nou het levert wel een paar centen op hoor. Letterlijk. Ik vrees dat het er weinig zijn, per auteur. Maar jullie krijgen wel allemaal een flinke doos boeken. Om uit te delen.

-Ah uitstekend idee. Ik ga iedereen een boek onder de riem steken.

Marketingadviseur Erwin Wijman geeft als centraal adagium mee: ben zichtbaar en blijf zichtbaar tijdens die crisis. Laat van je horen, speel jezelfi n de kijker. Zo beitel je je merk in het hoofd van al die mensen daarbuiten. Eh, daarbinnen.

Kortom. Smacht jij als ondernemer of manager naar nog meer praktische tips over hoe je omgaat met zo'n crisis als deze? Lees je graag aansprekende cases over wie het goed of zelfs écht goed aanpakt? En hoe dat voor jou kan werken?

Dan is dit boek voor jou.

Never waste a good crisis. De 10 wetten van crisismanagement is geschreven door tien auteurs met ieder hun eigen specialisme, van marketing tot strategie-executie, van leiderschap tot beter samenwerken. Maar dat had je al begrepen :)

Erwin Wijman is marketingdeskundige, schrijver en journalist en schreef eerder onder meer De geluksmachine. Zo kies je de auto die je echt wilt (Haystack, 2017) en Vlinder in de boksring. De 7 regels voor challengers die willen winnen en marktleiders die niet willen verliezen. Hij is een van de 10 auteurs die in Never waste a good crisis handreikingen doen om met de crisis om te gaan.

Over Jan Adriaanse
Prof. dr. Jan Adriaanse (1972) is als hoogleraar Turnaround Management verbonden aan de afdeling Bedrijfswetenschappen van de Universiteit Leiden. Daarbinnen is hij onder meer actief binnen Turnaround, Rescue & Insolvency Leiden (TRI-Leiden), een interdisciplinair onderzoeksteam dat zich bezighoudt met vraagstukken op het gebied van ondernemingen in zwaar weer. Daarnaast is hij oprichter en directeur van trainingsinstituut en adviesbureau Turnaround PowerHouse(r). Jan studeerde bedrijfskunde aan Nyenrode Business Universiteit en rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden. Hij promoveerde in 2005 op een onderzoek gericht op succes- en faalfactoren van herstructureringen in het kader van Bijzonder beheer. In 2007 participeerde hij in een entrepreneurship colloquium aan Harvard Business School. Op 23 november 2012 sprak hij in Leiden zijn oratie uit met als titel 'Moeten we ondernemingen in crisis redden? Een bedrijfswetenschappelijke benadering van het insolventierecht aan de hand van de casus General Motors'. Jan is opgegroeid in een typisch ondernemersgezin en schreef tientallen academische en managementartikelen. Als adviseur en energiek spreker werkt hij voor familiebedrijven, multinationals en internationaal bekende merken. Hij staat bekend als een vooruitstrevende non-conformist op het gebied van turnaroundmanagement die het altijd aandurft om stelling te nemen.
Over Gijs Weenink
Gijs Weenink is al meer dan 25 jaar een voorloper op het gebied van debatteren in Nederland en Europa. Hij leidde vijfentwintighonderd Lagerhuisdebatten met tweehonderdvijftigduizend deelnemers in twintig landen van Europa en hij gaf vijfentwintighonderd trainingen aan vijfentwintigduizend deelnemers. Daarnaast treedt hij geregeld op als dagvoorzitter, spreker en debatleider op congressen; het Lagerhuisdebat is daar altijd het hoogst gewaardeerde onderdeel. In zijn studententijd ontdekte Gijs de wedstrijdsport debatteren in debatclubs en debattoernooien. Hij kwam er vrij snel achter dat je met debatteren onderwerpen goed kunt analyseren en snel tot duurzame oplossingen kunt komen. Het duurde dan ook niet lang voordat hij politici aan het trainen was en uitgenodigd werd door bedrijven en overheden om debatten te organiseren om allerlei organisatieproblemen en de oplossingen daarvoor met de medewerkers te bespreken. Ook belde de VARA omdat de omroep een debatprogramma op televisie wilde brengen, Het Lagerhuis. Samen met de redactie heeft Gijs het format vormgegeven en de beste debaters van Nederland aangeleverd om deel te nemen aan het programma. Naast het leiden van debatten en het geven van trainingen transformeert Gijs organisaties en bedrijven in één dag met zijn nieuwe bedrijf One Day Change. Het gaat dan om het terugbrengen van de integriteit in de organisatie, het versterken van het leiderschap en van het management of het wegnemen van weerstand en onvrede bij de medewerkers. Neem contact op met Gijs via DebatAcademie.nl.
Over Marcel van Wiggen
Marcel van Wiggen is eigenaar van trainings- en adviesbureau PER4MANCE. Na een carrière als manager in het bedrijfsleven ontdekte hij zijn talent als trainer en coach. Samen met zijn collega's helpt hij leidinggevenden, teams en individuen om meer uit zichzelf te halen.
Over Erwin Wijman

Erwin Wijman, door marketing-organisatie NIMA bestempeld als de hofschrijver van het vak, schreef eerder de bestsellers 'Zo verkoop je alles; Hoe je reclame maakt waar iedereen blij van wordt' en 'De verkoopmaffia; Waarom aardig zijn beter verkoopt'.

Over Arjan Yspeert
Arjan Yspeert geeft presentaties en trainingen over succesvol adviseren. Hij begeleidt individuele adviseurs bij het opzetten van een succesvolle praktijk. Als marketingadviseur helpt hij mkb-ondernemingen en begeleidt hij startups bij het organiseren en financieren van hun bedrijf.
Over Jan Bletz
Jan Bletz is journalist en auteur. Hij schrijft vooral over financiën en ICT, onder andere voor Computable, Management Team en Sprout. Hij was hoofdredacteur van CFO magazine, eYe, Respons!, SecondSight en AccountantWeek. Hij schreef de boeken Denken als Mark Zuckerberg en Denken als Marcel Boekhoorn.
Over Elja Daae
Socialemediapionier Elja Daae is consultant, trainer en auteur van de bestseller Bloggen als een pro. Elja helpt ondernemingen om de cultuuromslag naar een open organisatie te maken, socialemediastrategieën te ontwikkelen en de sociale media te kiezen die bij hen passen.
Over Erik in 't Groen
Erik in 't Groen MSc. RV (1983) is als senior manager Business Restructuring Services verbonden aan PwC. Hij richt zich op het begeleiden en ondersteunen van ondernemingen die zich in financieel zwaar weer bevinden. Erik studeerde bedrijfseconomie aan de Hogeschool Rotterdam en bedrijfskunde aan Nyenrode Business Universiteit. Hij heeft in 2018 de specialisatieopleiding tot waarderingsdeskundige (Register Valuator) afgerond aan de Erasmus Universiteit. Sinds 2019 is hij geregistreerd bij het Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen (LRGD). In 2017 werd hij door Europese concullega’s van de Europese Turnaround Management Association verkozen tot 'Rising Star' in het turnaround vak. Tot 2015 is Erik werkzaam geweest voor de Rabobank, waar hij vanaf 2010 vanuit de afdeling Bijzonder Beheer betrokken is geweest bij ondernemingen die ernstige liquiditeits- en rentabiliteitsproblemen ondervonden. Vervolgens is hij als herstructureringsspecialist actief geweest bij Kruger, een boetiek gericht op het begeleiden van ondernemingen in complexe financiële situaties. Naar aanleiding van zijn ervaringen met ondernemers in zwaar weer heeft hij in 2015 het boek: ‘Zwaar weer ondernemen - de overlevingsgids voor ondernemers in Bijzonder Beheer’ uitgebracht. Dit boek is samen geschreven met hoogleraar Turnaround management Jan Adriaanse.
Over Gert-Jan Hospers

Gert-Jan Hospers is docent en onderzoeker Economische Geografie aan de Universiteit Twente en bijzonder hoogleraar City- en Regiomarketing aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarnaast is hij voorzitter van Stichting Jane, die het gedachtegoed van de Amerikaanse stadsactiviste Jane Jacobs propageert, en maakt hij deel uit van het wetenschappelijk comité van Cittaslow International.

Over Jacques Pijl
directeur, adviesbureau Turner, gespecialiseerd in strategie-implementatie.
Over Bart Stofberg
Bart Stofberg is zelfstandig strategisch adviseur en organisatieveranderaar bij Out of the rabbit hole, met speciale aandacht voor digitale transformatie. Bart is een zeer gewaardeerd visionair en trusted advisor voor veel organisaties. Hij schrijft zoals hij praat: bevlogen, kritisch, lichtvoetig en altijd constructief. Hij gelooft in het goede van de mens en van de mens die samenwerkt … op basis van vertrouwen.
Over Gonny Vink

Gonny Vink is oprichter en chief happiness officer van work21 en auteur van verschillende boeken. Samen met haar collega's helpt ze mensen en organisaties wendbaarder te worden in deze digitale tijd. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden