OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Gevonden artikelen

    Filteren 1

    Filter de resultaten

    Actieve filters 1

    Economie

    Rubriek

    Online Magazine

    Auteur

    Toon meer

    Dossier

    Toon meer
    Toon resultaten

    Economie

    Hier vindt u artikelen rond boeken over Economie. Van circulaire economie tot antitrustbeleid en marktmacht. Alles voor de manager die economische ontwikkelingen op de voet wil volgen.
    515 resultaten
    recensie
    Economie
    27 februari 2023
    Bertrand Weegenaar
    3-5 minuten leestijd
    Wie alle nieuwsberichten rondom chips, de handelsoorlog tussen China en Amerika, de rol van een groot bedrijf in een klein Nederlands dorpje en de rol van Taiwan in de chipwereld te begrijpen raad ik aan Chip War van Chris Miller te lezen.  
    achtergrond
    Algemeen management
    8 februari 2023
    Bertrand Weegenaar
    8-12 minuten leestijd
    De toekomst inspireert filmmakers, science fiction auteurs, kunstenaars en game-makers. Innovaties als Web 3.0., metaverse en blockchain komen oorspronkelijk uit hun koker. Inmiddels zijn ze werkelijkheid gemaakt door ingenieuze techneuten en uitvinders. En daardoor worden ze steeds relevanter voor organisaties.
    recensie
    Economie
    1 februari 2023
    Hans de Witte-van Mierle
    3-4 minuten leestijd
    ‘Krachtige clusters’ geeft een mooi inzicht in clusters: gerichte regionale samenwerkingsverbanden. Op een aansprekende manier schrijven Henk Folkerts en Huub Torremans over achtergronden, praktijk en aandachtspunten.
    boekenlijst
    Algemeen management
    31 januari 2023
    Managementboek Redactie
    In 2023 wordt voor de 21ste keer het Managementboek van het Jaar gekozen. Sinds augustus bekijkt en leest de jury de oogst van 2022. Op zoek naar de boeken met inhoud: geen sterke, maar goede verhalen. Geen fabeltjes, geen mythes. Maar een theorie die de praktijk recht doet. Goed verwoord en aantrekkelijk vormgegeven.
    achtergrond
    Coaching en trainen
    22 december 2022
    Bertrand Weegenaar
    6-8 minuten leestijd
    Als je drie jaar terug een discussie voerde over pensioenen, of praatte over klimaat en andere langetermijnproblemen, dan was dat al ingewikkeld. We kwamen er toen al niet uit. Na een wereldwijde pandemie en een oorlog in het hart van Europa met één nucleaire mogendheid, is de discussie nog complexer geworden. 
    nieuws
    Algemeen management
    14 december 2022
    Jeroen Ansink
    4-5 minuten leestijd
    Wat leest Amerika en wat waait waarschijnlijk over naar Nederland? ‘Onze man in de VS’ Jeroen Ansink doet maandelijks een rondje boekwinkels in New York. Deze maand: Megathreats van Nouriel Roubini en Survival of the Richest.
    recensie
    Economie
    7 december 2022
    Freija van Duijne
    3-4 minuten leestijd
    In vergelijking met een aantal eeuwen terug is er enorme vooruitgang geboekt op het gebied van gelijkheid in de samenleving. Maar de lange mars naar gelijkheid is nog niet voltooid. Econoom Thomas Piketty geeft in ‘Een kleine geschiedenis van de gelijkheid’ een bondige uiteenzetting van de geschiedenis en schetst met welke maatregelen er wereldwijd werkelijk gelijkheid kan worden gerealiseerd.
    recensie
    Economie
    6 december 2022
    Freija van Duijne
    3-5 minuten leestijd
    Hoe zou de economie eruit kunnen zien als alle grond, arbeid en kapitaal in handen zijn van de gemeenschap? De economie van de commons en van peer governance. Damaris Matthijsen verlangt naar deze toekomst. Ze onderzoekt en experimenteert met haar DeelGenootschap om deze economie vorm te geven. In ‘Vrij, Gelijk & Samenleven’ presenteert ze de inzichten van haar organisatie Economy Transformers en nodigt ze haar lezers uit om zelf stappen te zetten. 
    recensie
    Economie
    30 november 2022
    Freija van Duijne
    3-4 minuten leestijd
    Een gelukkiger en gelijker Nederland dat binnen de draagkracht van de aarde leeft, hoe zou dat eruit zien? Hoe zouden we dat kunnen realiseren? Een breed geëngageerd schrijverscollectief met Paul Schenderling als penvoerder, heeft dit uitgewerkt in ‘Er is leven na de groei’. Zet je schrap voor een onderbouwd, haalbaar en gedegen plan.
    interview
    Economie
    25 november 2022
    Ronald Buitenhuis
    6-9 minuten leestijd
    Duurzaam produceren, ofwel: groene groei. Missie geslaagd. Het klinkt aantrekkelijk, maar is een heilloze weg, constateert Paul Schenderling in ‘Er is leven na de groei’. ‘We putten de aarde uiteindelijk toch steeds verder uit. De discussies gaan alleen over de aanbodzijde, terwijl het om de vraagkant moet gaan. We moeten gewoon minder consumeren.’ Postgroei en kwalitatieve in plaats van kwantitatieve groei is volgens de auteur de oplossing. En een consumptiebelasting.
    column
    Economie
    18 oktober 2022
    Bertrand Weegenaar
    4-5 minuten leestijd
    In de discussie rond het stikstofvraagstuk en de klimaattransitie zijn er twee belangrijke radicale economische stromingen te onderkennen: gaan we voor minder of gaan we voor (groen) technisch meer?
    preview
    Economie
    13 september 2022
    Damaris Matthijsen
    2-3 minuten leestijd
    Steeds meer mensen verlangen naar een samenleving en een economie die goed is voor alle mensen en de Aarde. Damaris Matthijsen reikt met haar boek nieuwe ideeën, begrippen en vormen aan voor zo’n wereld: de vrij-gelijk-samenleving. Ze vertelt erover in haar preview.
    Interview
    Economie
    12 september 2022
    Peter Spijker
    7-10 minuten leestijd
    De gevolgen van klimaatverandering zijn voor iedereen steeds duidelijker merkbaar. Ze lopen uiteen van het verlies van biodiversiteit en bosbranden tot dalende gewasopbrengsten vanwege aanhoudende droogte. De wereld bevindt zich momenteel in een existentiële crisis, stelt Ignace Schops in ‘Gered door de boomkikker’. We kunnen de planeet volgens hem redden door onze relatie met natuur fundamenteel te veranderen.
    recensie
    Algemeen management
    13 juli 2022
    Bertrand Weegenaar
    6-8 minuten leestijd
    Als de partners van de grote venture capital bedrijven hun lamellen ’s ochtends openen aan Sand Hill Road, Menlo Park in Californië kunnen ze uitkijken op de campus van Stanford University. Daar loopt de nieuwe generatie Hewlett, Wozniak, Page en Brin en duizenden anderen voor hen. Mensen met grote ideeën die hun fondsen kunnen gebruiken om te starten en te groeien.  
    recensie
    Economie
    21 juni 2022
    Freija van Duijne
    2-3 minuten leestijd
    Het gaat behoorlijk slecht met de natuur en de biodiversiteit in de wereld. De achteruitgang is duizelingwekkend. Maar voor somberen is geen tijd. De Vlaamse natuur- en milieubeschermer Ignace Schops heeft laten zien hoe het wel kan. Zijn (re) connection model zet in op nieuwe verbinding van de maatschappij met de natuur en het landschap.
    recensie
    Economie
    16 juni 2022
    Teun van Aken
    3-5 minuten leestijd
    Stappen zetten in de richting van circulair en dus toekomstbestendig ondernemen is meer dan ooit noodzakelijk. De groeiende maatschappelijke druk om verantwoord te ondernemen kan niet meer worden genegeerd, aldus de auteur van ‘Eerste circulaire stappen voor MKB’ers’. In het boek legt hij de circulaire principes uit en helpt ondernemers om de eerste stappen te zetten.
    preview
    Economie
    27 mei 2022
    Pascal Coppens
    2-3 minuten leestijd
    Mijn boek ‘Kunnen we China vertrouwen?’gaat over China, maar eigenlijk is het een reis doorheen de vele concepten van vertrouwen. We vertrouwen de wereld rondom ons niet meer: het systeem, politici, media, bedrijven, bedrijfsleiders, technologie, wetenschappers, Rusland, China, ... en dit terwijl het vertrouwen van 1,4 miljard Chinezen in hun eigen nieuwe wereld nog nooit zo groot was. 
    Interview
    Economie
    13 mei 2022
    Jeroen Ansink
    5-6 minuten leestijd
    Het is hoog tijd dat we China met een andere bril gaan bekijken, schrijft de Belgische tech-ondernemer Pascal Coppens in ‘Kunnen we China vertrouwen?’ Zo gaat het Beijing niet zozeer om macht en controle, maar om economische vooruitgang en stabiliteit. ‘We dreigen een China te verzinnen dat simpelweg niet bestaat.’
    preview
    Economie
    11 mei 2022
    Ignace Schops
    2-3 minuten leestijd
    Gered door de boomkikker beschrijft de verbondenheid van de mens met de natuur. Als we erin slagen de natuur te redden, zal de natuur ons redden. Zonder natuur zal onze voedselproductie verschrompelen, ons drinkwater verdampen en onze gezondheid drastisch verslechteren. Zonder natuur is er geen economie mogelijk. Een preview.
    preview
    Economie
    9 mei 2022
    Jan Willem Wensink
    2-3 minuten leestijd
    De circulaire economie is een belofte die nog een beetje blijft hangen in afwachtend gedrag: consumenten willen wel duurzamer leven maar wachten op bedrijven, veel bedrijven wachten nog op elkaar en op de overheid. 

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden