OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren 1

    Filter de resultaten

    Actieve filters 1

    Mens en maatschappij

    Rubriek

    Online Magazine

    Auteur

    Toon meer

    Dossier

    Toon resultaten

    Mens en maatschappij

    Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
    659 resultaten
    recensie
    Mens en maatschappij
    12 december 2024
    Peter Streefkerk
    5-7 minuten leestijd
    Soms krijg je een boek onder ogen waarvan je had gewild dat je het eerder had mogen en kunnen lezen. Eerder was mijn wens, maar niet helemaal te laat zag ik recentelijk de introductie van het boek ‘Afscheid zonder spijt’ van Pauline van der Wees. Een boek dat mij bij het lezen van de eerste tot de laatste bladzijde herinnerde aan mijn voornemen ruim twee jaar geleden om ‘iets’ met dit onderwerp te doen.
    preview
    IT-management / ICT
    12 december 2024
    Tieme Woldman
    4-6 minuten leestijd
    ‘Gids voor het toepassen van de EU AI-wet’ van Tieme Woldman helpt AI-leveranciers en gebruikers om via praktijkgerichte stappen aan de Europese AI-wet te voldoen. In deze preview vertelt Woldman over het hoe en waarom van de gids.
    recensie
    IT-management / ICT
    12 december 2024
    Jan Hoogstra
    4-6 minuten leestijd
    Hebben de grote techbedrijven zoals Google, Facebook en Microsoft al meer macht dan de nationale overheden? Ja, in sommige opzichten wel. Volgens Marietje Schaake hebben we dat mede aan onszelf te wijten. De gevolgen en wat we er nu nog aan kunnen doen beschrijft ze in haar boek ‘De Tech Coup, hoe tech is gaan regeren en we de macht weer terugwinnen’.
    recensie
    IT-management / ICT
    10 december 2024
    Henny Portman
    7-10 minuten leestijd
    ‘De AI-revolutie’ van Maarten Sukel is een prettig leesbaar boek. In 14 hoofdstukken bespreekt de auteur wat AI is, hoe we het nu al in ons dagelijks leven tegenkomen, de gevolgen ervan en een blik op de toekomst. Sukel deelt zo zijn visie op kunstmatige intelligentie en haar impact op de maatschappij.
    recensie
    IT-management / ICT
    9 december 2024
    Freija van Duijne
    3-5 minuten leestijd
    Technologie is inmiddels een laag in het maatschappelijke en economische leven. Overheidstaken, zoals het verzamelen van inlichtingen worden steeds vaker door bedrijven gedaan. Effectieve wetgeving komt maar beperkt op gang. Marietje Schaake betoogt dat de asymmetrie tussen techbedrijven en overheden een ondermijnende uitwerking heeft op democratische wetgevers. Zij hebben daardoor onvoldoende inzicht in de mogelijke schade van digitale technologie.
    recensie
    Mens en maatschappij
    6 december 2024
    Christel Deckers
    2-3 minuten leestijd
    Japke d. Bouma is bekend van haar columns in het NRC, maar ook van haar hilarische boeken met titels als ‘Mag ik even iets tegen je aanhouden’ en ‘Werken doe je maar thuis’. En haar scheurkalender ‘Afscheuren is het nieuwe doorpakken’. En nu is er ‘Wanneer ben je officieel een ouwe zak?’
    column
    Mens en maatschappij
    3 december 2024
    Jitske Kramer
    2-3 minuten leestijd
    Ik ontmoette een gebroken man na een lezing. Ik sprak over liminaliteit, de tussentijd van grote veranderingen, en het gevaar van tricksters die ons verleiden te geloven in oplossingen die te mooi zijn om waar te zijn. Hij gaf me een hand en keek me met tranen in zijn ogen aan. ‘Ik ben loaded,’ zei hij, ‘ik heb miljoenen op mijn bankrekening.’ Ik knikte. ‘Elk woord dat je zei herken ik. Je verhaal raakt me diep.’
    recensie
    Mens en maatschappij
    2 december 2024
    Teun van Aken
    3-4 minuten leestijd
    In dit vervolg op zijn ‘De Weg naar Onvrijheid’ gaat historicus Timothy Snyder op zoek naar de essentie van vrijheid. In navolging van vooral filosofen maakt hij onderscheid tussen negatieve en positieve vrijheid. Negatieve vrijheid is de afwezigheid van belemmeringen, het is een vrij zijn van. Positieve vrijheid is keuzevrijheid, het is een vrij zijn om.
    achtergrond
    Algemeen management
    25 november 2024
    Bertrand Weegenaar
    9-13 minuten leestijd
    Het einde van het kalenderjaar nadert. Een moment om stil te staan en vooruit te kijken. Maar het zijn zware tijden. Dagelijks worden we geconfronteerd met ellende uit Oekraïne, Afrika, Israël en Libanon. We zien polarisatie en bevinden ons in diverse transities. Jarenlange inflatie leidt onvermijdelijk tot bezuinigingen; dat is een economische wetmatigheid. En we zijn nog maar net hersteld van de coronacrisis.
    recensie
    Mens en maatschappij
    22 november 2024
    Freija van Duijne
    3-4 minuten leestijd
    Pedagogiek is doorgaans gericht op gedragsverandering in combinatie met medicatie. Hoewel dat in een behoefte voorziet, constateert Micha de Winter een aantal tekortkomingen. De relatie tussen opvoeding en ontwikkelingen ontwikkelingen in de samenleving wordt nauwelijks onderzocht. Samenlevingspedagogiek stapt in dit gat en geeft duiding aan de verwevenheid tussen opvoeding en samenleving.
    recensie
    Mens en maatschappij
    22 november 2024
    Jeanine Dijkhuis
    3-4 minuten leestijd
    Wat is het nut van de Mammoet-gehaktbal? Als je voor jezelf een ideaalbeeld schetst voor een wenselijke toekomst, is Mammoetvlees waarschijnlijk niet het eerste waaraan je denkt. Toch is iemand hier nu mee bezig, vanuit een drive en een overtuiging. Dit is zomaar een voorbeeld van het langetermijndenken waar onderzoekers, verbeelders en kunstenaars mee bezig zijn.
    recensie
    Economie
    21 november 2024
    Teun van Aken
    3-4 minuten leestijd
    In ‘Het kleine verschil dat alles verandert’ gaat Jan Lunsing op zoek naar een alternatief voor het vastgelopen neoliberalisme. Hij laat zien dat een flink aantal uitgangspunten gewoon niet kloppen en dat veel beloftes niet zijn waargemaakt, zoals dat iedereen er beter van zou worden, dat zorg en onderwijs efficiënter zou worden en de overheid kleiner.
    preview
    Mens en maatschappij
    20 november 2024
    Ebel Kemeling
    3-4 minuten leestijd
    In 'Het omgekeerde is óók waar' beschrijft Filosoof, strategieadviseur, ondernemer in de energietransitie, schoolbestuurder, toezichthouder, columnist, filmfinancier en strandtenthouder Ebel Kemeling 81 ideeën in de vorm van wetenschappelijke theorieën met bekende naamgevers. Een preview.
    recensie
    Mens en maatschappij
    14 november 2024
    Simone Blokhuis
    3-4 minuten leestijd
    ‘De levensvragen van De Wachter’ geeft lezers een unieke inkijk in het leven van verschillende bekende Vlamingen, evenals de Nederlandse Jan Mulder. De verhalen zijn gebaseerd op interviews die Sabine Vermeiren deed, aan de hand van een set diepgaande vragen opgesteld door psycholoog Dirk De Wachter.
    recensie
    IT-management / ICT
    12 november 2024
    Jan Hoogstra
    4-6 minuten leestijd
    Met AI krijgen we een betere wereld. Althans, als je de literatuur leest, lijkt het die kant op te gaan. Maar wat zijn de gevaren van AI? En hoe werkt dit als je het in de tijdsgeest zet? Yuval Noah Harari geeft inzicht in ‘Nexus - Van het stenen tijdperk tot AI’. 
    recensie
    Mens en maatschappij
    11 november 2024
    Bert Thiel
    2-3 minuten leestijd
    ‘Wij hebben in dit boek laten zien hoe een indeling van verdedigingslinies die meer dan 2000 jaar oud is, ons kan helpen om grip te krijgen op discussies over controversiële uitspraken die bijna dagelijks het nieuws halen,’ lees ik in het slotwoord van ‘Maar zo bedoelde ik het niet! - Hoe we recht praten wat krom is.’ En dat is wat mij betreft de saaist mogelijke samenvatting van een actueel en uiterst levendig boek.
    recensie
    Mens en maatschappij
    5 november 2024
    Hans van der Loo
    4-5 minuten leestijd
    ‘Ga je mij kapot maken?’ van Fleur Kloosterman is een indringend en beklemmend, maar vooral ook moedig boek. Het is een reconstructie van een pijnlijk proces van misleiding en manipulatie, dat de auteur en tevens hoofdpersoon van het boek aan den lijve heeft ervaren.
    recensie
    Mens en maatschappij
    28 oktober 2024
    Liesbeth Tettero
    3-4 minuten leestijd
    Hoe komt het toch dat de vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek nog steeds niet in buurt komt van 50%? Devika Partiman, oprichter en directeur van de stichting Stem op een Vrouw, geeft in haar boek verklaringen en oplossingsrichtingen, die overigens moeiteloos te vertalen zijn naar ieder werkveld waar diversiteit een uitdaging is.
    achtergrond
    Mens en maatschappij
    21 oktober 2024
    Jeroen Ansink
    12-16 minuten leestijd
    Sterft de mens deze eeuw nog uit of leven we miljarden jaren door? De mensheid lijkt zich op een historisch kantelpunt te bevinden waarin langetermijndenken belangrijker is dan ooit. Organisaties en consumenten, politici en burgers moeten daar allemaal hun verantwoordelijkheid in nemen. Een rondgang langs recente (management)literatuur over langetermijndenken.
    interview
    Mens en maatschappij
    16 oktober 2024
    Paul Groothengel
    7-10 minuten leestijd
    Ruim 68.000 gedupeerden. De val van kabinet Rutte III... We hebben het over het toeslagenschandaal. Voormalig SP-kamerlid Renske Leijten zocht tot op de bodem uit hoe en waarom de Belastingdienst zó ver buiten zijn boekje ging. En schreef de knappe reconstructie ‘Leuker kunnen we het niet maken’, met in de hoofdrol advocaat Eva González Pérez die vanaf 2014 toeslagenouders bijstond en een cruciale rol speelde.

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden