OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Zoek in het Online Magazine
Filteren
1
Mens en maatschappij
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
469 resultaten
interview
Mens en maatschappij
23 maart 2023
Karin de Zwaan
2-3 minuten leestijd
In 2021 is de Coöperatieve Vereniging Society 4.0 opgericht. Met als doel een burgerparticipatie samenleving te creëren. Aanleiding is het gedachtengoed van Bob de Wit en zijn visie is om de regio’s weer soeverein en autonoom te maken. Daarbij moet Democratie 4.0 worden ingezet. Daarover gaat het gesprek in deze aflevering van De Boekenpraktijk.
recensie
Mens en maatschappij
7 maart 2023
Elly Stroo Cloeck
4-6 minuten leestijd
Is de Verlichting ontstaan in de salons van Frankrijk en Engeland? Of misschien toch ergens anders … Madagaskar misschien? Is de inrichting van onze samenleving de best mogelijke? Of zijn er andere, even succesvolle opties? Boeiende vragen die David Graeber ons stelt in een werk dat hij vóór zijn dood schreef, en wat nu in 2023 in het Nederlands is uitgegeven: Piratenverlichting.
recensie
Mens en maatschappij
27 februari 2023
Elly Stroo Cloeck
4-6 minuten leestijd
Jane Goodall heeft goede hoop dat we klimaatverandering en verlies van biodiversiteit tijdig kunnen stoppen. Waaróm ze die hoop heeft, hoe haar hoop haar tot een activist maakt en hoe ze één is met de natuur vertelt ze in 2021 in 'Het boek van hoop' aan Doug Abrams. Het gaf mij óók hoop!
nieuws
Mens en maatschappij
17 februari 2023
Marjan Maandag
2-3 minuten leestijd
Bij Managementboek lezen we meer dan alleen managementboeken, en we delen graag wat we lezen. In deze aflevering van MEER Moois vertellen Managementboekcollega’s Fred, Karin en Marjan welk boek hen pakte. Over Vastelaovend ...
recensie
Algemeen management
13 februari 2023
Liesbeth Tettero
3-4 minuten leestijd
Wie beheert bij jou op het werk de lief-en-leed-pot? Wie begeleidt nieuwe medewerkers? Wie meldt zich als eerste als er een vrijwilliger gevraagd wordt? Grote kans dat dat een vrouw is. Nou en, zou je denken. Als ze dat nou leuk vinden is er niets aan de hand.
achtergrond
Algemeen management
8 februari 2023
Bertrand Weegenaar
8-12 minuten leestijd
De toekomst inspireert filmmakers, science fiction auteurs, kunstenaars en game-makers. Innovaties als Web 3.0., metaverse en blockchain komen oorspronkelijk uit hun koker. Inmiddels zijn ze werkelijkheid gemaakt door ingenieuze techneuten en uitvinders. En daardoor worden ze steeds relevanter voor organisaties.
recensie
Mens en maatschappij
3 februari 2023
Freija van Duijne
4-5 minuten leestijd
We denken, doen en dromen als consumenten. We zijn onafhankelijk, we kennen onze rechten, we kiezen en keuren, en de maatschappij moet ons dienen. Maar dit is niet de enige bril waarmee we naar de wereld kunnen kijken. Jon Alexander schetst drie perspectieven en toont ons de potentie van het burgerschapsperpectief.
recensie
Economie
1 februari 2023
Hans de Witte-van Mierle
3-4 minuten leestijd
‘Krachtige clusters’ geeft een mooi inzicht in clusters: gerichte regionale samenwerkingsverbanden. Op een aansprekende manier schrijven Henk Folkerts en Huub Torremans over achtergronden, praktijk en aandachtspunten.
boekenlijst
Algemeen management
31 januari 2023
Managementboek Redactie
In 2023 wordt voor de 21ste keer het Managementboek van het Jaar gekozen. Sinds augustus bekijkt en leest de jury de oogst van 2022. Op zoek naar de boeken met inhoud: geen sterke, maar goede verhalen. Geen fabeltjes, geen mythes. Maar een theorie die de praktijk recht doet. Goed verwoord en aantrekkelijk vormgegeven.
video
Mens en maatschappij
23 januari 2023
Auteurscollectief 'Generatie ooit genoeg?'
Generatie ooit genoeg wordt bestempeld als een generatie die, met een klein beetje geluk maar vooral met de juiste instelling, dromen waar kan maken. De keerzijde hiervan is niet verrassend: de torenhoge verwachtingen eisen hun tol en burn-outs liggen op de loer. Het gelijknamige auteurscollectief vroeg leeftijdsgenoten hoe zij hiermee om gaan. Het resultaat is een boek vol inspiratie. Coauteurs Willemijn Schroten en Tim Zuidberg kwamen bij ons langs om erover te vertellen.
preview
Mens en maatschappij
23 januari 2023
4-5 minuten leestijd
Oud-politicus en techexpert Kees Verhoeven maakt zich zorgen over de manier waarop de politiek omgaat met en ten onder dreigt te gaan aan de grootste veranderkracht van deze tijd: digitalisering. Er is iets bijzonders aan de hand in de relatie tussen technologie en democratie. In zijn boek neemt hij je mee in zijn diagnose en de mogelijke oplossingen.
Interview
Algemeen management
18 januari 2023
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
Vrouwen ondermijnen hun carrières door klusjes aan te nemen waar ze geen waardering voor krijgen, zegt University of Pittsburgh-gedragseconoom Lise Vesterlund. In ‘De Nee club’ beschrijft ze samen met drie mede-hoogleraren hoe vrouwen hun eigen belangen voorop kunnen stellen zonder als niet-collegiaal te worden weggezet. ‘Gender-ongelijkheid zal nooit worden opgelost zonder een goed begrip van de achterliggende redenen.’
recensie
Mens en maatschappij
12 januari 2023
Danny Mullenders
3-4 minuten leestijd
Roel Verheul doet met zijn boek Homo plasticus een effectieve poging de mythe te ontkrachten dat de menselijke persoonlijkheid onveranderlijk zou zijn. Hij concludeert juist dat de mens zich kenmerkt door een authentiek en ongeëvenaard vermogen tot aanpassing en verandering.
preview
Mens en maatschappij
4 januari 2023
Fanta Voogd
3-4 minuten leestijd
‘Futurama - Een kroniek van de toekomst’ is geen managementboek. Het is niet praktisch, bevat geen peptalk, geen tips, geen strategie, geen oplossingen. Toch verbaast het me niet dat Managementboek me vroeg om een blog te schrijven.
recensie
Mens en maatschappij
3 januari 2023
Henk Jan Kamsteeg
3-4 minuten leestijd
Hoe ga je om met tegenslagen? Met onzekerheden? Met grote crises? Beste leermeesters zijn vaak degene die niet langs de zijlijn wat tips doorgeven, maar die zelf hun obstakels hebben overwonnen.
recensie
Mens en maatschappij
2 januari 2023
Elly Stroo Cloeck
5-7 minuten leestijd
Abhijit Banerjee en Esther Duflo, de auteurs van ‘Hoe economie de wereld kan redden’ wonnen in 2019 de Nobelprijs voor Economie. Drie dagen erna publiceerden ze dit boek, over de meest urgente problemen, waaronder migratie en ongelijkheid. Het boek komt niet met een ‘silver bullet’, wel met heel veel informatie over onderzoeken die aantonen wat niet werkt, en met suggesties voor beleid dat wél zou kunnen werken.
recensie
Mens en maatschappij
30 december 2022
Martin van Staveren
3-4 minuten leestijd
Hoe ik op het boek stuitte? Ik weet ik niet meer, maar de titel sprak me direct aan: ‘Een simpel leven’. Na de schijnbaar onvermijdelijke eind-van-het-jaar-drukte leek me dit een mooi boek voor het nieuwe jaar, als gids voor mijn steeds terugkerende voornemen om simpeler te gaan leven. Dit blijkt toch minder eenvoudig dan het lijkt.
recensie
Communicatie en media
23 december 2022
Ineke Peters
2-3 minuten leestijd
Welk interview is je altijd bijgebleven en heeft misschien wel je leven gemarkeerd? Deze vraag stelde interviewer Frénk van der Linden aan 79 collega-journalisten ter gelegenheid van zijn 65e verjaardag. En wat zijn de vragen die zij zichzelf stellen naar aanleiding van hun interviews? Hun antwoorden staan in de bundel In de spiegel.
recensie
Mens en maatschappij
23 december 2022
Peter de Roode
3-4 minuten leestijd
Een zeer knappe reconstructie van De Toeslagenaffaire. Jesse Frederik is onderzoeksjournalist en maakt meer dan duidelijk dat het niet alleen De Belastingdienst is die hier faalde. Vele andere partijen, zoals de Tweede Kamer, de Raad van State, de media waren ook partner in crime. Het boek illustreert op pijnlijke wijze hoe de patronen in de politiek dingen vaak alleen maar erger maken in plaats van ze op te lossen.
achtergrond
Coaching en trainen
22 december 2022
Bertrand Weegenaar
6-8 minuten leestijd
Als je drie jaar terug een discussie voerde over pensioenen, of praatte over klimaat en andere langetermijnproblemen, dan was dat al ingewikkeld. We kwamen er toen al niet uit. Na een wereldwijde pandemie en een oorlog in het hart van Europa met één nucleaire mogendheid, is de discussie nog complexer geworden.