OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Organisatiekunde
Hier vindt u artikelen rond boeken over organisatiekunde. Van organisatiecultuur en lerende organisaties tot KPI's. Alles voor professionals die bezig zijn met organisaties.
1.696 resultaten
podcast
Organisatiekunde
30 november 2023
De Caluwe en Kaats
1-2 minuten leestijd
Hoe werk je effectief samen aan maatschappelijke opgaven? Manon de Caluwé en Edwin Kaats schreven 'Samenwerken aan maatschappelijke opgaven' voor bestuurders en beleidsmakers die met deze complexe opdrachten te maken krijgen. Opdrachten met veel verschillende partijen en verschillende belangen.
recensie
Organisatiekunde
28 november 2023
Stijn de Wilde
1-2 minuten leestijd
Arno Schilders heeft met ‘RASCI-methode – Bedrijfsprocessen én verantwoordelijkheden kernachtig in kaart’ een pareltje afgeleverd. Dit boek is heerlijk bondig en to-the-point, maar staat toch boordevol waardevolle informatie die in iedere organisatie als vanzelfsprekend beschouwd zou moeten worden.
recensie
Organisatiekunde
24 november 2023
Stijn de Wilde
1-2 minuten leestijd
Edwin Kaats en Wilfrid Opheij hebben met de herziene editie van ‘Leren samenwerken – condities creëren voor kansrijke samenwerking’ een uiterst bruikbaar werk afgeleverd. Het is een boek dat nog lang op mijn bureau in handbereik zal liggen. Een must have voor iedereen die bewust de regie wil nemen over zijn/haar bedrijfscultuur.
recensie
Organisatiekunde
23 november 2023
Nico Jong
2-4 minuten leestijd
Overheden en organisaties staan steeds vaker voor de uitdaging om complexe maatschappelijke opgaven samen op te pakken. We noemen dat dan opgavegericht grenzeloos samenwerken. De opgave staat centraal en niet meer de organisatie waar we werken. Dat is niet eenvoudig voor mensen die gewend zijn binnen duidelijk afgebakende silo’s of hokjes te werken.
Interview
Organisatiekunde
13 november 2023
Paul Groothengel
4-6 minuten leestijd
Armoedebestrijding, het woningtekort, de energietransitie, het vluchtelingenprobleem. Grote maatschappelijke opgaven die moeilijk oplosbaar blijken. Wat te doen? Edwin Kaats en Manon de Caluwé bieden in ‘Samenwerken aan maatschappelijke opgaven’ handvatten aan deelnemers aan netwerken, bestuurders en netwerkmanagers om effectief samen te werken. We spreken Kaats over het boek.
recensie
Organisatiekunde
31 oktober 2023
Rudy Kor
4-6 minuten leestijd
Voor veel mensen is de eerste associatie bij de term ‘samenwerken’ de dagelijkse samenwerking met collega’s, met toeleveranciers of met vrijwilligers. Hierover gaat ‘Leren samenwerken’ niet. Kaats en Opheij besteden aandacht aan samenwerken vanuit, zoals ze het noemen, het organiseerperspectief. Dat is de samenwerking die zich uit in organisatievormen zoals allianties en netwerken.
column
Organisatiekunde
26 oktober 2023
Boukje Keijzer
3-4 minuten leestijd
Boukje Keijzer is ontregelexpert. Voor Managementboek Magazine houdt ze (ongeveer) eens in de twee maanden een regel tegen het licht. In deze aflevering gaat ze in op regels rond IT beveiliging. Hoe zorgen we dat ICT-systemen gegevens beschermen, zonder de toegang tot die gegevens te veel te belemmeren?
achtergrond
Algemeen management
17 oktober 2023
Paul Groothengel
10-14 minuten leestijd
Aandacht voor samenwerken binnen organisaties is er al decennia. De laatste tijd komt er meer aandacht voor samenwerking tussen partijen, vaak in een mix van publieke en private partijen. Zorgen al die partnerships, allianties, hubs, science parks, clusters, valleys et cetera voor oplossingen bij maatschappelijke vraagstukken als de klimaatcrisis, gezonde voeding, de energietransitie of verduurzaming? Een rondgang langs recente managementliteratuur over samenwerken.
recensie
Mens en maatschappij
10 oktober 2023
Teun van Aken
3-4 minuten leestijd
Bart Flos is veranderspecialist. In ‘De mens als grens - Over de onbuigzame barrières van ons bestaan’ stelt hij als hoofdvraag: kan de mens als sociale groepsprimaat en jager-verzamelaar Homo Sapiens de grenzen van zijn bestaan doorbreken?
recensie
Organisatiekunde
6 oktober 2023
Hans de Witte-van Mierle
3-5 minuten leestijd
Wanneer een maatschappelijke kwestie landelijk steeds meer aandacht krijgt, wordt het wat we noemen een opgave. In ‘Samenwerken aan maatschappelijke opgaven’ behandelen Manon de Caluwé en Edwin Kaats het hele proces van een maatschappelijke opgave.
preview
Organisatiekunde
13 september 2023
Leon Schaepkens
3-5 minuten leestijd
Lessen uit de evolutiepsychologie die iedere politicus en bestuurder zou moeten kennen. Dat is de belofte van Zie mij, hoor mij! Leon Schaepkens, Stan van de Laar en Harrie Timmermans schetsen in hun preview van hun boek waarom dat urgent is, en geven een kort beeld van wat die lessen zijn.
preview
Organisatiekunde
11 september 2023
Rick Lindeman
2-3 minuten leestijd
Verandertrajecten, Kwartiermakers en reorganisaties. Iedereen wordt er gek van. ‘Veranderen is goed’, aldus veranderaar Rick Lindeman. ‘Maar het is goed om af en toe van een afstandje naar de situatie te kijken. Hij schreef ‘Het natuurcanvas’. Een boek vol verhalen uit de natuur èn een praktische tool om je team te versterken. Hij vertelt erover in deze preview.
column
Organisatiekunde
4 september 2023
Boukje Keijzer
3-4 minuten leestijd
Boukje Keijzer is ontregelexpert. Voor Managementboek Magazine houdt ze (ongeveer) eens in de twee maanden een regel tegen het licht. In deze aflevering gaat ze in op veiligheidsregels: Ook zonder te tornen aan de veiligheid kan er ruimte in de regels gecreëerd worden.
column
Organisatiekunde
23 juni 2023
Boukje Keijzer
3-4 minuten leestijd
Boukje Keijzer is ontregelexpert. Voor Managementboek Magazine houdt ze (ongeveer) eens in de twee maanden een regel tegen het licht. In deze aflevering gaat ze in op de AVG, die vaak als een sta in de weg wordt gezien. Maar er is veel meer mogelijk dan je denkt. Regel het gewoon goed met elkaar.
preview
Mens en maatschappij
22 juni 2023
3-4 minuten leestijd
30 jaar heb ik als adviseur in talloze commerciële, publieke en overheidsorganisaties mogen kijken. De groeiende kloof tussen politiek, overheid en burgers en tussen beleid en uitvoering gaat me aan het hart. In ‘Waar draait ’t óm?’ laat ik zien hoe die ‘uitvoeringskloof’ als een vicieuze cirkel in stand wordt gehouden, maar ook dat deze doorbroken kan worden. Het begon bij een klus die ik eigenlijk niet zag zitten.
recensie
Organisatiekunde
11 mei 2023
Rogier van der Wal
3-4 minuten leestijd
Er is veel te doen rond ethische kwesties binnen organisaties. Kijk alleen al naar de affaires in de mediawereld, de sport en de politiek. Maar ethische kwesties spelen ook op talloze andere plekken. Daarom is het fijn dat er nu een helder en toegankelijk boek is uitgekomen waarin de auteurs hun langjarige expertise op dit onderwerp bundelen en aan ons presenteren: ‘De voorbeeldige organisatie’.
achtergrond
Algemeen management
9 mei 2023
Hans van der Klis
9-12 minuten leestijd
‘Spelen werkt’ van Karen Sikkema en Michiel van Eunen is tijdens het Managementboekengala in april uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar 2023. ‘Dit is niet alleen een bekroning voor ons boek, maar ook voor onze opvattingen’, zei Van Eunen na de prijsuitreiking. ‘Serious gaming is ondergewaardeerd en dat is volstrekt onterecht. De kracht van spelen is dat je fantastische inzichten kunt krijgen in mensen en in patronen.’
Interview
Organisatiekunde
4 mei 2023
Fidessa van Rietschoten
5-7 minuten leestijd
Op het eerste gezicht hebben het corporate zakenleven en de creatieve en intuïtieve theaterwereld weinig met elkaar gemeen. Regisseur en organisatiesocioloog Juditha Melssen legt met ‘Wat acteurs weten en leiders vergeten’ hun gemene deler uit: de invloed van onze fysieke aanwezigheid. Van stemgeluid tot spreektijd en van contact maken tot de plek aan de vergadertafel. Volgens Melssen is er veel te winnen als we ons meer bewust zijn van onze fysieke aanwezigheid en zintuigen.
column
Organisatiekunde
2 mei 2023
Boukje Keijzer
2-3 minuten leestijd
Boukje Keijzer is ontregelexpert. Voor Managementboek Magazine houdt ze (ongeveer) eens in de twee maanden een regel tegen het licht. In deze aflevering gaat ze in op procedures rond declaraties. Tuurlijk: We willen bonnetjesaffaires het liefst voorkomen, maar is het echt nodig iedere bitterbal te verantwoorden?
achtergrond
Organisatiekunde
24 april 2023
Jaap Boonstra
6-9 minuten leestijd
Jaap Boonstra maakte een boek over waardengedreven allianties. Kortgezegd allianties met het doel te komen tot een positieve maatschappelijke verandering. In dit artikel beschrijft hij negen kwaliteiten die leiders in waardengedreven allianties zouden moeten hebben.