OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Zoek in het Online Magazine
Filteren
1
Organisatiekunde
Hier vindt u artikelen rond boeken over organisatiekunde. Van organisatiecultuur en lerende organisaties tot KPI's. Alles voor professionals die bezig zijn met organisaties.
1.652 resultaten
Interview
Organisatiekunde
27 januari 2023
Ronald Buitenhuis
4-6 minuten leestijd
Organisatieverandering is vaak minder gebaat bij degelijk onderzoek en overtuigingskracht van de adviseur en meer gebaat bij het vermogen om dat onderzoek met de juiste mensen te doen. Doe onderzoek en implementatie inéén, bepleit adviseur Jan Piet van Deene in ‘De onderstroom boven’. ‘Er is nog veel te vaak een heilig geloof in een adviesrapport dat als vanzelf tot resultaat moet leiden.’ Over de rol van de ‘actie-onderzoeker’, de identiteit van de adviseur en ‘it takes two to tango’.
recensie
Organisatiekunde
24 januari 2023
Robert Paul Schwippert
4-5 minuten leestijd
De waarheid toont zich tussen mensen, is vergankelijk en is van niemand. Dat is het leidende principe in De onderstroom boven’, waarin Jan Piet van Deene uitvoerig ingaat op de rol van groepsdynamica bij veranderprocessen.
achtergrond
Organisatiekunde
20 januari 2023
Jaap Boonstra
7-9 minuten leestijd
In februari verschijnt ‘Allianties voor een duurzame toekomst’ van Jaap Boonstra en Marcos Eguiguren. In de aanloop daarheen vertelt Boonstra over de paradoxen waarmee waardengedreven allianties te maken hebben, en hoe je daarmee om kunt gaan.
column
Organisatiekunde
18 januari 2023
Boukje Keijzer
3-4 minuten leestijd
‘Het kost ons enorm veel moeite om personeel te vinden. Vaak moeten we mensen afwijzen, omdat ze niet de juiste opleiding hebben gevolgd die volgens de regels aan een functie is gekoppeld.’ en ‘We moeten klanten laten wachten tot iemand met een bepaald diploma hen kan helpen, terwijl voor een groot deel van de taken die opleiding helemaal niet nodig is.’
recensie
Organisatiekunde
13 januari 2023
Bert Peene
4-5 minuten leestijd
Als iets de actualiteit van ‘goed gedrag op de werkvloer’ onderstreept, dan zijn het wel de verfoeilijke toestanden die jarenlang het werken bij DWDD blijken te hebben gekenmerkt. Pesterijen, vernederingen: het leek allemaal heel normaal. Dat hoort er nu eenmaal bij als je dagelijks onder grote druk werkt. Zo heette het destijds en wie goed luistert, hoort dat sommige betrokkenen nog steeds zeggen. Al klinkt het intussen wat minder overtuigd.
column
Organisatiekunde
12 januari 2023
Boukje Keijzer
3-4 minuten leestijd
Ja maar dát mag niet... Een zinnetje dat professionals regelmatig tegenkomen. Maar in de praktijk is er vaak rek te vinden in - en tussen - het woud aan regels, weet ontregelexpert Boukje Keijzer. Voor Managementboek Magazine maakt ze een reeks columns met actuele voorbeelden, én manieren om ermee om te gaan. Bij wijze van introductie deelt ze alvast haar 7 rekstrategieën.
Interview
Organisatiekunde
30 december 2022
Bert Peene
7-10 minuten leestijd
Integriteit is voor de meeste organisaties een belangrijk thema geworden. Goed gedrag wordt beloond, fout gedrag genadeloos afgestraft. Door alle belangrijke stakeholders. Maar goed gedrag laten zien is vaak zo eenvoudig nog niet. De wil is wel aanwezig, maar de omstandigheden werken tegen. In ‘De voorbeeldige organisatie’ laten Naomi Ellemers en Dick de Gilder zien waarom het mis gaat en hoe het anders kan.
achtergrond
Organisatiekunde
29 december 2022
Jaap Boonstra
7-9 minuten leestijd
In februari verschijnt ‘Allianties voor een duurzame toekomst’ van Jaap Boonstra en Marcos Eguiguren. In de aanloop daarheen vertelt Boonstra hoe de levensloop van waardengedreven allianties er uitziet, en waar je in elke fase op moet letten.
recensie
Organisatiekunde
21 december 2022
Sjors van Leeuwen
3-4 minuten leestijd
Het dringt in steeds meer bestuurskamers door: het gaat niet alleen om het maximaliseren van winst en aandeelhouderswaarde. Gedwongen door grote maatschappelijke problemen, burgerprotesten en Europese regels komt er steeds meer aandacht voor alle belanghebbenden en meerwaardecreatie op langere termijn. Dus meer aandacht voor ‘stakeholdermanagement’. Hoe je dit aanpakt lees je in ‘Van winst naar waarde’.
preview
Mens en maatschappij
21 december 2022
Bart Flos
3-4 minuten leestijd
In 'De mens als grens' brengt auteur, spreker en veranderspecialist Bart Flos al zijn eerdere werk bij elkaar. Want of het nou gaat om individu, groep, samenleving of suprasysteem, overal zien we diepe sporen met dezelfde signatuur: dat van de sociale groepsprimaat en jager-verzamelaar Homo sapiens. In zijn preview vertelt Flos over het waarom van zijn nieuwe boek.
achtergrond
Organisatiekunde
14 december 2022
Jaap Boonstra
5-7 minuten leestijd
In februari verschijnt ‘Allianties voor een duurzame toekomst’ van Jaap Boonstra en Marcos Eguiguren. In de aanloop daarheen vertelt Boonstra hoe allianties kunnen bijdragen aan een betere wereld, en waarom we dat niet aan overheden en bijvoorbeeld Polman en Patagonia kunnen overlaten.
recensie
Organisatiekunde
13 december 2022
Louis Thorig
3-5 minuten leestijd
‘Van winst naar waarde’ met als subtitel ‘Door stakeholderengagement naar langetermijnwaardecreatie’ is het nieuwste boek van reputatiestrateeg Frank Peters. Het boek kan bestuurders, managers en commissarissen helpen stakeholdersengagement in het proces van langetermijnwaardecreatie realistisch vorm te geven.
recensie
Organisatiekunde
29 november 2022
Rudy Kor
3-5 minuten leestijd
Een ‘voorbeeldige organisatie’ is volgens Naomi Ellemers en Dick de Gilder een organisatie die zo is ingericht dat mensen optimaal met elkaar kunnen samenwerken, waar men niet alleen mooie producten maakt en tevreden klanten heeft, maar waar men ook de maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus neemt.
recensie
Organisatiekunde
25 november 2022
Teun van Aken
2-3 minuten leestijd
Mensen willen graag het goede doen en trots zijn op de organisatie waarin en waarvoor zij werken. En toch regent het van de schandalen en rapportages over fouten en onethisch handelen. Waarom is ongewenst gedrag, zowel in de bestuurskamer als op de werkvloer, zo hardnekkig. Daarover gaat ‘De voorbeeldige organisatie’. En tussen de regels door lezen we over wat daaraan te doen valt.
video
Organisatiekunde
23 november 2022
Renco Bakker
Procesmanagers hebben voor het antwoord op procesvraagstukken een breed scala aan modellen ter beschikking. Handboek Procesmanagementmodellen brengt de meestgebruikte overzichtelijk in kaart. Deze herziene editie bevat naast nieuwe modellen veel updates en extra voorbeelden bij modellen uit de vorige druk. Handboek Procesmanagementmodellen is een onmisbare inspiratiebron voor de procesmanager die de weg wil vinden in procesmodellenland. Co-auteur Renco Bakker vertelt over zijn favoriete model.
preview
Organisatiekunde
22 november 2022
Frank Peters
3-5 minuten leestijd
In ‘Van winst naar waarde‘ staat reputatiestrateeg Frank Peters stil bij de opkomst van het stakeholderkapitalisme. Hij laat zien hoe bedrijven en hun bestuurders kunnen voldoen aan de verwachtingen en waarden en normen van alle belanghebbenden. Waarom dat belangrijk is, leest u in zijn preview.
video
Organisatiekunde
21 november 2022
Frank Peters
In Van Winst naar Waarde staat auteur Frank Peters stil bij de opkomst van het stakeholderkapitalisme en hoe bedrijven en hun bestuurders kunnen voldoen aan de verwachtingen en waarden en normen van alle belanghebbenden. Dit boek biedt praktische lessen over stakeholder engagement en langetermijnwaardecreatie. Samen vormen ze de basis van de license to operate voor organisaties. In de Bookchat vertelt Peters over de veranderingen in stakeholdermanagement.
recensie
Organisatiekunde
16 november 2022
Sjors van Leeuwen
6-8 minuten leestijd
Een voorbeeldige organisatie willen we allemaal wel zijn. Vaak lukt dat niet. We struikelen dagelijks over ongewenst gedrag en andere integriteitsschandalen bij overheid en bedrijven. Waarom gaat het zo vaak fout, ondanks dat de ‘meeste mensen deugen’? In ‘De voorbeeldige organisatie’ lezen we waarom het mis gaat en wat je eraan kunt doen.
preview
Organisatiekunde
14 november 2022
Jan Piet van Deene
2-3 minuten leestijd
Wil jij iets veranderen? Weet je wat er moet gebeuren en wat anderen moeten doen? Maar krijg je dat er niet door? Veranderen voor anderen werkt niet; dat moet je met anderen doen! Maar hoe krijg je dan voor elkaar dat men zich uitspreekt en niet alleen in de wandelgangen zegt hoe men er echt over denkt? Mijn boek ‘De onderstroom boven’ gaat over het naar boven brengen van de onderstroom tijdens organisatieveranderingen.
recensie
Organisatiekunde
11 november 2022
Louis Thorig
3-4 minuten leestijd
‘De voorbeeldige organisatie - Van goede bedoelingen naar goed gedrag’ is het nieuwste boek van de organisatiepsychologen Naomi Ellemers en Dick de Gilder. De auteurs trachten gevoelens van onkunde, onmacht en onbegrip waarom het misgaat in organisaties zo veel mogelijk weg te nemen.