OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren 1

    Filter de resultaten

    Actieve filters 1

    Psychologie

    Rubriek

    Toon meer

    Online Magazine

    Auteur

    Toon meer

    Dossier

    Toon meer
    Toon resultaten

    Psychologie

    Hier vindt u artikelen rond boeken over psychologie. Van Kahneman tot persoonlijkheidstypen en managementstijlen. Alles voor professionals die met mensen werken.
    1.104 resultaten
    recensie
    Psychologie
    26 mei 2023
    Marthe Walter
    2-3 minuten leestijd
     ‘Kalmte’ van Chris Bailey is een boeiend boek. Het is het prachtige vervolg op ‘Hyperfocus’, dat Bailey eerder schreef. Het is leuk om een andere en meer kwetsbare kant van deze auteur te leren kennen. Het is lastig om je niet te laten opjagen door de gedachte dat we meer moeten doen in minder tijd, en het is rustgevend om te leren hoe kalmte juist de route is die tot meer productiviteit leidt.  
    Interview
    Psychologie
    26 mei 2023
    Ronald Buitenhuis
    5-7 minuten leestijd
    Steve Jobs (Apple), Phil Knight (Nike) Elon Musk (Tesla), immigranten, Pieter Zwart (Cool Blue), Feyenoord landskampioen, de Nederlandse strijd tegen de zee… Ze hebben allemaal één ding gemeen. Ze waren underdogs maar werden topdogs. Noppert in Oranje, Hamilton versus Verstappen. In zijn boek 'Het veerkrachtige brein', houdt Willem Verbeke een vurig pleidooi voor de underdog. ‘Underdogs zijn de topdogs van de toekomst.’
    preview
    Psychologie
    24 mei 2023
    Marijn van der Poll
    2-3 minuten leestijd
    We moeten weer toegang krijgen tot de kracht van onze rechterhersenhelft om zo het volledige potentieel van ons brein te kunnen benutten. Pas dan komen we tot echt innovatieve ideeën. Dat is het uitgangspunt van Rightbrainer van Marijn van der Poll. Hij vertelt erover in zijn preview.
    recensie
    Psychologie
    18 mei 2023
    Jasmijn Mioch
    Beantwoord de volgende vragen: Ben je vaak moe? Hoop je op meer uitdaging op je werk? Ben jij zelden trots op je werk? 3x ja? Misschien heb je dan wel een bore-out. In het praktische ‘Stress zit niet tussen je oren’, vind je talloze vragenlijsten over de symptomen van stress. Naast testen op bore-out en burn-out, kun je bijvoorbeeld ook nagaan of jij zelf stress bij anderen veroorzaakt en hoeveel zingeving jij op je werk ervaart.  
    recensie
    Psychologie
    17 mei 2023
    Carla Verwijs
    2-3 minuten leestijd
    De beste samenvatting van ‘Omringd door tegenslag’ staat op de achterkant: ‘Tegenvallers horen bij het leven. Het gaat erom hoe je ermee omgaat’. Hoe word je eigenaar van je toekomst? Dat lees je in dit boek van Thomas Erikson.
    recensie
    Psychologie
    15 mei 2023
    Hans de Witte-van Mierle
    3-5 minuten leestijd
    Wat zijn jouw associaties met het woord Nieuwsgierig? Het roept iets op, dat is zeker. Nieuwsgierigheid is volgens Stefaan van Hooydonk zo krachtig, dat hij er een pleidooi voor houdt.
    recensie
    Psychologie
    12 mei 2023
    Elly Stroo Cloeck
    3-4 minuten leestijd
     ‘Je ne regrette rien’ zong Edith Piaf: Ik heb nergens spijt van. Zéééér onwaarschijnlijk, want letterlijk iedereen heeft wel ergens spijt van. Daniel H. Pink deed een wereldwijd onderzoek naar spijt, en geeft ons in het interessante boek ‘De kracht van spijt’ (The Power of Regret) de 4 fundamentele soorten én hoe je spijt kunt inzetten voor een beter leven. Spijt is nuttig. Dit boek ook.
    recensie
    Organisatiekunde
    11 mei 2023
    Rogier van der Wal
    3-4 minuten leestijd
    Er is veel te doen rond ethische kwesties binnen organisaties. Kijk alleen al naar de affaires in de mediawereld, de sport en de politiek. Maar ethische kwesties spelen ook op talloze andere plekken. Daarom is het fijn dat er nu een helder en toegankelijk boek is uitgekomen waarin de auteurs hun langjarige expertise op dit onderwerp bundelen en aan ons presenteren: ‘De voorbeeldige organisatie’.
    recensie
    Psychologie
    5 mei 2023
    Liesbeth Tettero
    2-3 minuten leestijd
    Wat een heerlijk uitgangspunt voor een boek: je hoeft niets te veranderen! Stop met jezelf ontwikkelen, met het beste uit jezelf halen en ‘worden wie je bent’. Het levert je alleen maar frustratie op. Je bent al iemand namelijk. Iemand met vele kanten en gezichten. Karin Brugman leert je in ‘Verander niks’ hoe je goed kunt zijn in wie je bent, door al die kanten te leren kennen en te omarmen.
    recensie
    Communicatie en media
    26 april 2023
    Jan Hoogstra
    4-6 minuten leestijd
    Over verandermanagement zijn boekenkasten vol geschreven. Conclusie vaak is dat de mens best wil veranderen, maar niet veranderd wil worden. Overtuigen en push heeft beperkt of zelfs geen zin. Genieke Hertoghs laat in haar boek ‘Don’t push me!’ een techniek zien die ertoe moet leiden dat mensen wel bewegen: het pullen.  
    recensie
    Psychologie
    26 april 2023
    Freija van Duijne
    5-7 minuten leestijd
    De huidige geneeskunde, Medicine 2.0, richt zich vooral op het behandelen van mensen die al ziek zijn. Dr. Peter Attia wil mensen helpen langer gezond te leven. Zijn benadering, Medicine 3.0, gaat over preventie. Een gezondheidsmeting toont mensen hun persoonlijke risico’s op ziekte, en laat zien waaraan ze kunnen werken. Dit helpt niet alleen voor een langere levensspan, maar vooral ook voor een langer gezonder leven. Hij schrijft erover in ‘Outlive’.
    podcast
    Communicatie en media
    20 april 2023
    Genieke Hertoghs
    1-2 minuten leestijd
    Parkeer je eigen mening, visie en standpunt even helemaal wanneer je de ander wil laten bewegen. Sta open voor het verhaal van de ander en luister. Ontdek dan waar je kunt inbreken en in positie komt in het onbewuste brein van de ander. In deze aflevering van De Boekenpraktijk ondergaat Willem van Leeuwen dit met gast Genieke Hertoghs.
    recensie
    Psychologie
    20 april 2023
    Wilco Verdoold
    2-3 minuten leestijd
    Mensen, zeker marketeers en politici, gebruiken frames om informatie zo te (her)kaderen dat het onze mening of gedrag beïnvloedt. Aan de andere kant van dezelfde medaille beschrijven gedragswetenschappers het ‘framing-effect’ als een zwakte van het menselijk redeneringsproces.
    recensie
    Psychologie
    19 april 2023
    Sippy van Akker
    2-3 minuten leestijd
    De Vlaamse auteur, mindfulnessdeskundige en arts David Dewulf schreef een klein maar fijn boekje met de titel ‘Anders omgaan met verdriet - De weg van mindfulness, compassie en verbondenheid.’  
    preview
    Persoonlijke effectiviteit
    13 april 2023
    Liesbet Boone
    2-3 minuten leestijd
    Voor veel ondernemers en leidinggevenden zijn hun ambities en hoge standaarden hun drijvende kracht. Het zorgt er vaak voor dat je net dat stukje verder reikt. Maar die gedrevenheid kan er ook voor zorgen dat je vast komt te zitten, veel druk en weinig plezier ervaart. Hoe komt dit? Hoe zorg je ervoor dat je met impact en voldoening kan doen wat jij belangrijk vindt? Het antwoord vind je in ‘Niet perfect, toch tevreden’.
    recensie
    Psychologie
    12 april 2023
    Elly Stroo Cloeck
    4-5 minuten leestijd
    Ik ben een fan van Getting Things Done, die bekende methode om je taken te managen, zonder dat je alles hoeft te onthouden. En ik ben nu ook een fan van Building a Second Brain van Tiago Forte, dat nog een stapje verder gaat en álle informatie betreft. Ook die bewaar je buiten je hoofd: in een tweede brein. Een actiegericht tweede brein!
    recensie
    Communicatie en media
    11 april 2023
    Daniël E. Brouwer
    1-2 minuten leestijd
    ‘Don't push me’ van Genieke Hertoghs beschrijft op een toegankelijke wijze hoe je op basis van wederzijds respect je invloed kunt vergroten. Ik kreeg het manuscript van dit boek te zien voordat het was gepubliceerd. En ik was blij verrast! Het is niet zo’n ‘taai’ boek over de mens waar je een wetenschappelijke achtergrond voor moet hebben. Nee, het is pragmatisch ingestoken.
    recensie
    Non-profit
    7 april 2023
    Elly Stroo Cloeck
    4-6 minuten leestijd
    Biases, of vooroordelen, kennen we inmiddels allemaal wel. Daniel Kahneman schreef daar de bestseller ‘Ons feilbare denken’ over. In 2021 bundelde hij de krachten met bias-experts Cass R. Sunstein (co-auteur van Nudge) en Olivier Sibony om een ander fenomeen te belichten: ruis (noise). Ik leerde dat ruis nog erger is dan bias want het is méér aanwezig maar minder opvallend.
    recensie
    Psychologie
    6 april 2023
    Thomas Cech
    3-4 minuten leestijd
    ‘De kunst van gedrag ontwerpen’ van Astrid Groenenwegen gaat over een methode om te komen tot effectieve interventies voor gedragsveranderingen. De methode is relevant voor rollen binnen profit en non-profit organisaties.  
    podcast
    Psychologie
    6 april 2023
    Paul Verveen
    1-2 minuten leestijd
    Wat is mijn levensbestemming en hoe kom ik daar? En hoe geef ik mijn leven zodanig betekenis dat ik lang en gelukkig leef? Twee lastige vragen om jezelf te stellen. Met zijn boek 'Ik ga waar ik voor sta!' hoopt klinisch psycholoog en bedrijfskundige Paul Verveen jou steun te geven in deze zoektocht. Of je die zoektocht nu alleen of met een coach op wil gaan pakken.

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden