OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

  Filteren 1

  Filter de resultaten

  Actieve filters 1

  Strategisch management

  Rubriek

  Toon meer

  Online Magazine

  Auteur

  Toon meer

  Tags

  Dossier

  Toon meer
  Toon resultaten

  Strategisch management

  Hier vindt u artikelen rond boeken over organisatiestrategie. Van Business Model Canvas en HPO tot scenarioplanning. Voor wie met de toekomst van organisaties bezig is.
  1.316 resultaten
  Interview
  Strategisch management
  10 mei 2023
  Ronald Buitenhuis
  5-7 minuten leestijd
  In Nederland worden per jaar zo’n 15.000 MKB-bedrijven overgenomen. Daaronder circa 4.000 MKB+-bedrijven. En het aantal overnames groeit. ‘De tijd dat ondernemers dertig jaar ploegen en doormodderen, is voorbij’, schetsen auteurs van ‘Groeien door Overname’, Peter Rikhof en Floyd Plettenberg. ‘Groeien kan vaak veel sneller door overnames en acquisities dan autonoom groeien.’
  recensie
  Strategisch management
  9 mei 2023
  Annemarie Smits
  3-5 minuten leestijd
  In ‘Agile portfoliomanagement’ slaan Henny Portman en Rini van Solingen een brug tussen strategische besturing en operationele uitvoering om de snelheid en wendbaarheid van organisaties te vergroten. Tot nu toe ging de aandacht bij agile transformaties in Nederlandse organisaties naar de agile teams, het horizontale niveau, over de dingen goed doen. Dit boek gaat over de goede dingen doen, gericht op de bestuurlijke dimensie: agile portfoliomanagement.
  achtergrond
  Algemeen management
  9 mei 2023
  Hans van der Klis
  9-12 minuten leestijd
  ‘Spelen werkt’ van Karen Sikkema en Michiel van Eunen is tijdens het Managementboekengala in april uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar 2023. ‘Dit is niet alleen een bekroning voor ons boek, maar ook voor onze opvattingen’, zei Van Eunen na de prijsuitreiking. ‘Serious gaming is ondergewaardeerd en dat is volstrekt onterecht. De kracht van spelen is dat je fantastische inzichten kunt krijgen in mensen en in patronen.’
  interview
  Strategisch management
  5 mei 2023
  Jeroen Ansink
  6-8 minuten leestijd
  Het is een spanningsveld waar veel ondernemingen nog steeds mee worstelen: terwijl de teams allang zijn overgestapt op agile, opereren de directies nog op basis van planning en control. In hun boek ‘Agile portfoliomanagement’ laten Henny Portman en Rini van Solingen zien hoe die flexibiliteit organisatiebreed kan worden aangebracht. ‘Agile portfoliomanagement is een onderzoekingstocht die nooit ophoudt.’
  recensie
  Strategisch management
  5 mei 2023
  Peter Vermeulen
  3-4 minuten leestijd
  Floyd Plettenberg en Peter Rikhof spelen met ‘Groeien door overname’ handig in op de huidige ontwikkelingen. Het aantal bedrijven dat in de etalage staan is de afgelopen periode met ruim 30% gestegen. En MKB bedrijven hebben last van stijgende kosten die de winstmarge onder druk zetten. Het boek van Floyd Plettenberg en Peter Rikhof komt daarmee op het juiste moment.
  Interview
  Strategisch management
  27 maart 2023
  Bert Peene
  8-11 minuten leestijd
  Lidewey van der Sluis deed onderzoek naar de vraag hoe organisaties grenzen verleggen en welke principes en patronen daarbij op organisatieniveau in het oog springen. Het leidde tot een boek: Succespatronen. Een gesprek over leiderschap, talent en de  ‘branddriehoek’ van organisaties. Van der Sluis: ‘Een goede leidinggevende heeft zijn of haar leidingkrijgenden iets te bieden.’
  nieuws
  Algemeen management
  17 maart 2023
  Bertrand Weegenaar
  1-2 minuten leestijd
  In 2022 vierde Harvard Review , nu bekend als de Harvard Business Review, zijn eeuwfeest. Voor managementontwikkeling was en is het door de jaren heen een onontkoombaar blad.
  recensie
  Advisering
  17 maart 2023
  Jan Hoogstra
  4-5 minuten leestijd
  In 2014 schreef ik een recensie over een boek ‘De Firma’. Dat boek schetste een ontluisterend beeld over het adviesbureau McKinsey. Mijn nieuwsgierigheid was dan ook gewekt door ‘De macht van McKinsey’ van Bogdanich en Forsythe. Is het sinds 2014 beter gegaan met het adviesbureau of is de cultuur niet veranderd en zijn ze op dezelfde voet doorgegaan?
  nieuws
  Algemeen management
  13 maart 2023
  Hans van der Klis
  9-12 minuten leestijd
  Vijf boeken zijn genomineerd voor de titel Managementboek van het Jaar 2023: over spreken in het openbaar, over leren op de werkplek, over stakeholderengagement, over onze ‘nationale trots’ KLM en over de vraag waarom innovaties zo vaak mislukken. Appels met peren vergelijken, zegt een van de genomineerden. Helemaal waar, maar wel de beste appels en peren die er afgelopen jaar in managementboekenland verschenen. De eerste reacties van de genomineerden.
  boekenlijst
  Algemeen management
  7 maart 2023
  Managementboek Redactie
  De jury van het Managementboek van het Jaar 2023 presenteert: De shortlist. Vijf boeken die u gelezen moet hebben, over thema’s waar volgens de jury elke leider, manager of ondernemer echt mee aan de slag moet. Hier de vijf genomineerden en waarom ze op de shortlist thuishoren.
  preview
  Strategisch management
  1 maart 2023
  Marc van Mierlo
  4-5 minuten leestijd
  Marc van Mierlo neemt je in Strategie-executie met een ziel mee in de praktische stappen van strategie-executie aan de hand van de best-practice Hoshin Kanri, die is ontwikkeld binnen Toyota. In zijn preview vertelt hij dat veel organisatieproblemen eigenlijk symptomen zijn, met meestal 1 gezamenlijke oorzaak.
  nieuws
  Strategisch management
  28 februari 2023
  Jeroen Ansink
  3-5 minuten leestijd
  Wat leest Amerika en wat waait waarschijnlijk over naar Nederland? ‘Onze man in de VS’ Jeroen Ansink doet maandelijks een rondje boekwinkels in New York. Deze maand: All in on AI en How Big Things Get Done
  preview
  Strategisch management
  27 februari 2023
  Henny Portman
  2-3 minuten leestijd
  Hoe meer een organisatie agile werkwijzen gebruikt, hoe meer de noodzaak ontstaat voor een andere besturing van het portfolio van programma’s en projecten. Er zal namelijk bewust rekening mee gehouden moeten worden dat ook dit portfolio agile wordt uitgevoerd. Dit vraagt daardoor om Agile portfoliomanagement.
  Interview
  Strategisch management
  24 februari 2023
  Hans van der Klis
  6-8 minuten leestijd
  In 2014 koos TIAS ervoor zichzelf voortaan te presenteren als ‘school for business and society’. Op initiatief van adjunct-professor Wouter Scheepens en een van zijn collega’s is nu een bundel met 25 bijdragen verschenen over de transitie waarvoor onze samenleving staat, met veel aandacht voor de publiek-private samenwerking. ‘Geen enkele organisatie in de publieke sector, maar ook geen enkel bedrijf kan de mondiale problemen in zijn eentje oplossen.’
  podcast
  Strategisch management
  23 februari 2023
  Ard Pieter de Man
  1-2 minuten leestijd
  Is het nog mogelijk een strategie te ontwikkelen in een onvoorspelbare wereld? Of is het tijd voor een nieuwe vorm van strategie? Dat zijn de twee kernvragen die worden beantwoord in het nieuwe boek ‘Einde van strategie’ van auteurs Ard Pieter de Man, Ludwig Hoeksema en Anna Plotnikova. De eerste is te gast in deze aflevering van podcast De Boekenpraktijk.
  recensie
  Strategisch management
  21 februari 2023
  Hans de Witte-van Mierle
  3-4 minuten leestijd
  ‘Tijd voor Transitie - 25 inzichten voor business & society’ geeft een goede oriëntatie op onderwerpen en aandachtspunten rondom transitie naar duurzaamheid. Als bundel is het geslaagd, al zijn herhaling en fragmentatie mogelijke pijnpunten.
  recensie
  Algemeen management
  20 februari 2023
  Henk Jan Kamsteeg
  4-5 minuten leestijd
  In talloze boeken wordt Amy Edmonson aangehaald als het gaat om psychologische veiligheid op de werkvloer. En terecht, want - wat - een boek schreef de hoogleraar aan de Harvard Business School! ‘De onbevreesde organisatie’ zou het eerste boek moeten zijn dat je aanschaft. 
  podcast
  Strategisch management
  9 februari 2023
  Lidewey van der Sluis
  1-2 minuten leestijd
  Hoe kunnen organisaties grensverleggend worden en wat zijn dan de succesvolle patronen daarbij? Dat is de kernvraag uit het nieuwe boek van Lidewey van der Sluis. Zij is hoogleraar op het gebied van strategisch talentmanagement en organisatieontwikkeling. In deze aflevering van podcast De Boekenpraktijk kijken we wederom hoe de theorie in praktijk wordt gebracht.
  recensie
  Strategisch management
  7 februari 2023
  Teun van Aken
  2-3 minuten leestijd
  In ‘Maakkracht’ laten Tabo Goudswaard & Jetske van Oosten zien hoe kunstenaars met hun maakkracht complexe vraagstukken te lijf kunnen gaan. De huidige manier om maatschappelijke problemen op te lossen voldoet namelijk niet langer. Een nieuwe benadering is nodig. Als we maatschappelijke vraagstukken gaan zien als ontwerpopgaven kunnen we heel goed de denk- en werkwijze van kunstenaars en ontwerpers inzetten.
  boekenlijst
  Algemeen management
  6 februari 2023
  Managementboek Redactie
  Bij veel mensen eindigt het klimaatbewustzijn op het werk. Terwijl we juist hier  het verschil kunnen maken. Of dat nu gaat om kleine initiatieven in de kantine of het omgooien van een heel bedrijfsmodel. Op weg naar een groenere wereld werken we samen.

  Populaire producten

   Personen

    Trefwoorden