OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Zoek in het Online Magazine
Filteren
1
Verandermanagement
Hier vindt u artikelen rond boeken over veranderkunde en verandermanagement. Van Verdraaide organisaties en draagvlak tot weerstand. Alles voor wie organisaties wil veranderen.
1.399 resultaten
video
Verandermanagement
27 januari 2023
Joeri Kabalt
Wie aan verandering werkt in organisaties komt vroeg of laat verhalen tegen. Soms zijn ze bewust, soms impliciet, maar ze hebben altijd invloed. Door verhalen zichtbaar te maken, kun je je er samen toe verhouden en ervoor kiezen om nieuwe plotlijnen te ontwikkelen. 'Verhalen veranderen' verkent de manier waarop je kunt werken met verhalen in de context van organisatieverandering en teamontwikkeling. Auteurs Joeri Kabalt en Martijn van Ooijen vertellen over de kracht van verhalen.
Interview
Organisatiekunde
27 januari 2023
Ronald Buitenhuis
4-6 minuten leestijd
Organisatieverandering is vaak minder gebaat bij degelijk onderzoek en overtuigingskracht van de adviseur en meer gebaat bij het vermogen om dat onderzoek met de juiste mensen te doen. Doe onderzoek en implementatie inéén, bepleit adviseur Jan Piet van Deene in ‘De onderstroom boven’. ‘Er is nog veel te vaak een heilig geloof in een adviesrapport dat als vanzelf tot resultaat moet leiden.’ Over de rol van de ‘actie-onderzoeker’, de identiteit van de adviseur en ‘it takes two to tango’.
recensie
Organisatiekunde
24 januari 2023
Robert Paul Schwippert
4-5 minuten leestijd
De waarheid toont zich tussen mensen, is vergankelijk en is van niemand. Dat is het leidende principe in De onderstroom boven’, waarin Jan Piet van Deene uitvoerig ingaat op de rol van groepsdynamica bij veranderprocessen.
recensie
IT-management / ICT
23 januari 2023
Carla Verwijs
2-3 minuten leestijd
Het heeft geen uitleg nodig: er is veel veranderd, zo ook in de IT-wereld. Alles draait om software. Toch hanteren we nog steeds dezelfde oude modellen en opereert de organisatie inefficiënt door silo’s. Hoog tijd om anders naar de organisatie en professionals te kijken. Zo begint het betoog van Cor Broekhuizen in ‘Anders kijken en organiseren’. Ik ben benieuwd hoe de moderne IT-afdeling à la Broekhuizen er uitziet.
achtergrond
Organisatiekunde
20 januari 2023
Jaap Boonstra
7-9 minuten leestijd
In februari verschijnt ‘Allianties voor een duurzame toekomst’ van Jaap Boonstra en Marcos Eguiguren. In de aanloop daarheen vertelt Boonstra over de paradoxen waarmee waardengedreven allianties te maken hebben, en hoe je daarmee om kunt gaan.
preview
Verandermanagement
20 januari 2023
Annemarie Mars
2-3 minuten leestijd
Begin 2023 kwam de derde editie uit van haar eerste boek Hoe krijg je ze mee? Zestien jaar na het verschijnen van de eerste editie en zeven jaar na de tweede. Annemarie Mars vertelt wat er na die jaren aan verbeteringen mogelijk was.
video
Verandermanagement
13 januari 2023
Bas van Kesteren
Hoe komt het toch dat mensen zich één-op-één zo anders gedragen dan in een groep? Dat het steeds dezelfde mensen zijn die het voortouw nemen en andere dat maar laten gebeuren, ook als zij (en jij!) dat eigenlijk niet willen? In 'Wat gebeurt hier nu eigenlijk?' helpt de gedragswetenschap ons om precies dat te begrijpen. In deze Bookchat legt auteur Bas van Kesteren uit hoe je door middel van 3 poorten van een belemmerende groepsdynamiek een inspirerende groepsdynamiek maakt.
video
Verandermanagement
12 januari 2023
Jo Vincken
De complexiteit van onze toekomst stelt nieuwe eisen aan de manier waarop we veranderingen binnen organisaties aanpakken. Verandermanagement voor de toekomst werkt uit hoe in een complexe context waardevolle beweging binnen een organisatie kan ontstaan en groeien. Hoe waarde gedreven organisaties kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. In de Bookchat vertelt Jo Vincken hoe je met behulp van zijn boek beweging in je organisatie kan creëren.
Interview
Verandermanagement
11 januari 2023
Peter Spijker
7-10 minuten leestijd
In ‘Innovatiekracht’ legt Marcel van der Ven uit hoe een organisatiecultuur kan bijdragen aan innovatie in plaats van innovatie te beperken. Ongeacht hun cultuur kunnen organisaties die willen innoveren omstandigheden creëren waar creativiteit alle ruimte heeft. Medewerkers zijn in zo’n organisatieklimaat intrinsiek gemotiveerd, krijgen collegiale ondersteuning en nemen risico’s bij het bedenken en ontwikkelen van ideeën.
achtergrond
Organisatiekunde
29 december 2022
Jaap Boonstra
7-9 minuten leestijd
In februari verschijnt ‘Allianties voor een duurzame toekomst’ van Jaap Boonstra en Marcos Eguiguren. In de aanloop daarheen vertelt Boonstra hoe de levensloop van waardengedreven allianties er uitziet, en waar je in elke fase op moet letten.
recensie
Verandermanagement
27 december 2022
Henk Jan Kamsteeg
4-5 minuten leestijd
Sommige boeken wil ik liefst direct toepassen. Dat is voor mij het bewijs dat ik een goed boek in handen heb. Dit geldt zeker voor ‘Verhalen veranderen’ van Saskia Tjepkema, Joeri Kabalt, Martijn van Ooijen, Luc Verheijen, Koen Weber en Lieve Scheepers.
interview
Verandermanagement
22 december 2022
Willem van Leeuwen
2-3 minuten leestijd
‘Ieder mens, team en organisatie leeft en werkt bewust of onbewust in een bepaald verhaal. En dat heeft invloed op het gedrag.’ Deze boodschap staat in ‘Verhalen veranderen’, geschreven door zes adviseurs van Kessels & Smit. Met twee van hen, Saskia Tjepkema en Luc Verheijen, spreken we in podcast de Boekenpraktijk over de impact van verhalen in organisaties en in de maatschappij.
recensie
Verandermanagement
20 december 2022
Jan Hoogstra
4-5 minuten leestijd
Het veranderen van groepsdynamiek is onderwerp van het boek ‘Wat gebeurt hier nu eigenlijk?’. In dit boek beschrijft van Bas van Kesteren groepsdynamiek en doet hij recht aan de Cruijffiaanse ondertitel ‘Groepsdynamiek: je kunt het alleen veranderen als je het ziet’.
achtergrond
Organisatiekunde
14 december 2022
Jaap Boonstra
5-7 minuten leestijd
In februari verschijnt ‘Allianties voor een duurzame toekomst’ van Jaap Boonstra en Marcos Eguiguren. In de aanloop daarheen vertelt Boonstra hoe allianties kunnen bijdragen aan een betere wereld, en waarom we dat niet aan overheden en bijvoorbeeld Polman en Patagonia kunnen overlaten.
Interview
IT-management / ICT
14 december 2022
Ronald Buitenhuis
5-7 minuten leestijd
IT-afdelingen en de business leven vaak in twee diverse werelden. Terwijl vrijwel alles tegenwoordig wel een IT-component heeft. ‘Schaf de IT-afdeling zoals we die nu kennen af’, adviseert IT-ondernemer Cor Broekhuizen in zijn boek Anders kijken & organiseren. ‘Zet IT’ers bij het primaire proces aan tafel. Maak IT weer klein in plaats van die megalomane afdelingen.’ Improviserende jazz zorgt voor minder ruis in het fluisterspel...
interview
Verandermanagement
2 december 2022
Jeroen Ansink
7-10 minuten leestijd
Een goed verhaal zet mensen in beweging, schrijven organisatieadviseurs Saskia Tjepkema en Koen Weber in Verhalen veranderen. In het boek beschrijven ze samen met vier collega’s hoe dit onder meer kan worden ingezet bij organisatieverandering. ‘Als de dialoog verandert, dan beweegt de rest als vanzelf mee.’
recensie
IT-management / ICT
1 december 2022
Rudy Kor
5-7 minuten leestijd
In ‘Anders kijken & organiseren- Het einde van de IT-afdeling’ van Cor Broekhuizen wordt duidelijk waarom softwareontwikkeling onvoorspelbaarder is dan bijvoorbeeld het bouwen van een huis en vooral hoe dat beter valt te organiseren.
recensie
Verandermanagement
17 november 2022
Annemarie Smits
3-5 minuten leestijd
Sacha Beets schreef met ‘Wat er niet gezegd wordt’ een persoonlijk en openhartig boek waarin ze organisatievraagstukken vanuit verschillende zienswijzen en met praktische voorbeelden bekijkt. Haar drive is om werk leuker en beter te maken voor mensen en daarbij gelooft ze in ‘en-en’: verschillende filosofieën en methoden kunnen naast elkaar bestaan en elkaar juist goed aanvullen.
preview
Verandermanagement
15 november 2022
Freija van Duijne
2-3 minuten leestijd
Wanneer was het oude normaal ook al weer? De coronacrisis is naadloos overgegaan in de Oekraïneoorlog, met alle onzekerheid over onze energievoorziening en ongekende inflatie. De stikstofcrisis meandert daar doorheen en ook de huizencrisis houdt lang aan. De klimaatcrisis en het verlies van biodiversiteit zijn de grootste crisissen van allemaal.
preview
Organisatiekunde
14 november 2022
Jan Piet van Deene
2-3 minuten leestijd
Wil jij iets veranderen? Weet je wat er moet gebeuren en wat anderen moeten doen? Maar krijg je dat er niet door? Veranderen voor anderen werkt niet; dat moet je met anderen doen! Maar hoe krijg je dan voor elkaar dat men zich uitspreekt en niet alleen in de wandelgangen zegt hoe men er echt over denkt? Mijn boek ‘De onderstroom boven’ gaat over het naar boven brengen van de onderstroom tijdens organisatieveranderingen.