OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
2
Recensies
Recensies van Managementboek zijn onafhankelijk en geverifieerd. Ze komen tot stand in direct contact met onze redactie.
53 resultaten
recensie
Algemeen management
24 september 2015
Richard van der Lee
De titel van het boek van Marc Buelens, professor emiritus aan de Vlerick Business School, zet de toon - Bye Bye Management. En dan hebben we het nog niet over diverse andere zinnen die op de omslag staan weergegeven, zoals ‘Marc Buelens over het diepste geheim van management’ en ‘Waar zijn alle leiders heen?’. De conclusie na het lezen van het boek: een aanrader.
recensie
Leiderschap
9 juli 2015
Richard van der Lee
Een nieuw boek over het altijd interessante onderwerp leiderschap ligt op de stapel recensie-exemplaren. In dit geval het boek Leidinggeven zonder omwegen met de aansprekende ondertitel doen wat werkt, geschreven door de Belgische auteurs Joan de Winne en Hilde Clement.
recensie
Algemeen management
12 december 2014
Richard van der Lee
Bij de titel van ‘Mijn baas kiest voor mijn talent’ van Luk Dewulf en Peter Beschuyt gaan mijn haren recht overeind staan. Nu is dit slechts de eerste indruk en iets persoonlijks, wat vooral te maken heeft met de term ‘baas’. Maar ik ben blij dat ik me hier overheen heb gezet.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
18 november 2014
Richard van der Lee
Op dit moment is werkstress een actueel thema, dat veelvuldig en in allerlei vormen aan de orde komt in diverse media en tijdens congressen. Natuurlijk heel belangrijk, maar ook het tegenovergestelde van werkstress, namelijk werkplezier, moet goed onder de aandacht worden gebracht. Immers: het organiseren van werkplezier kan werkstress voorkomen. In dat opzicht komt ‘De Pretfactor’ van Ben Kuiken als geroepen. PRET op en tijdens ons werk is iets dat we toch allemaal willen… toch? Na het boek in één ruk te hebben uitgelezen is de conclusie dat je ‘De Pretfactor’ jezelf en anderen zeker cadeau mag doen.
recensie
Organisatiekunde
24 juli 2014
Richard van der Lee
3-4 minuten leestijd
Coaches, je hebt ze in alle soorten, maten en benamingen. In ‘Architect van je organisatie’ van Philippe Bailleur kom je de organisatiecoach tegen. Wanneer je over deze organisatiecoach leest dan lijkt dit op een persoon met een onbeperkt arsenaal aan fabelachtige kwaliteiten en brede deskundigheid. Denk bij deze kwaliteit en deskundigheid aan individuele coaching, veranderkunde, het herontwerpen van organisaties en ga nog maar even door.
recensie
Leiderschap
21 juli 2014
Richard van der Lee
Leiderschap en bijvoeglijke naamwoorden. Tegenwoordig een onontkoombare combinatie. Denk aan leiderschap en de koppeling met persoonlijk, dienend, dictatoriaal, psychotisch, spiritueel, transformationeel en ga nog maar even door. De vraag is dus wat een boek van twee Engelse wetenschappers over ‘complementair leiderschap’ voor waarde toevoegt aan het bestaande assortiment. Het antwoord: David Pendleton en Adrian Furnham hebben met ‘Waarom je als leider niet alles hoeft te kunnen’ een zeer interessante titel opgeleverd dat als naslagwerk een prominente plek krijgt in mijn boekenkast.
recensie
Leiderschap
18 oktober 2013
Richard van der Lee
'Hoochie Coochie Man | Blues & Leiderschap' van Ruud Vreeman heeft een originele insteek. Vreeman benadert lessen in leiderschap vanuit een muziekstroming, en dat is weer eens iets anders dan het gebruikelijke managementboek, waarbij de lezer om de oren wordt geslagen met 'de waarheid'.
recensie
Organisatiekunde
8 oktober 2013
Richard van der Lee
2-3 minuten leestijd
Na het lezen van het boek 'Slow banking' is de eerste vraag die bij mij opkwam of auteur Hans Kwakman de doelgroep voor zijn boek wel juist heeft ingeschat door met deze titel te werken. De beschreven en herkenbare worsteling, in relatie tot begrippen als verbinding, vertrouwen en controle, is namelijk niet alleen zichtbaar in bankenland maar ook bij talloze andere organisaties in de publieke en private sector.
recensie
Leiderschap
11 juli 2013
Richard van der Lee
Wat te denken van 'Dwarsliggers' van Aart G. Broek? De titel en ondertitels 'Schaamteloos leiderschap' en 'Tegenspraak' prikkelen en spreken zeker tot de verbeelding. Wie een echter onuitputtelijke opsomming verwacht van allerlei saaie nietszeggende theorieën komt bedrogen uit. Broek komt onder andere met aansprekende voorbeelden uit zijn persoonlijke reis door organisatieland en onderbouwt zijn meningen met klassieke en minder klassieke denkbeelden. Wanneer je op zoekt bent naar confronterende diepgang, in combinatie met de begrippen schaamte(loos) en leiderschap, dan is 'Dwarsliggers' zeker de moeite waard om te lezen.
recensie
Werk en loopbaan
16 mei 2013
Richard van der Lee
Wanneer je als lezer een boek met een zakelijk onderwerp aanschaft, dan heb je vaak twee wensen. De eerste wens heeft betrekking op de inhoud, waaruit bij voorkeur nieuwe inzichten volgen. De tweede wens is dat het boek op een inspirerende wijze is geschreven. In dat kader is het boek 'Carrièrefasen' van Allan Torben-Nielsen vlees noch vis. Op zich is de inhoud prima, maar het voegt niet direct iets toe aan de bestaande kennis over de carrièrefasen van werknemers. Daarnaast is het boek in Jip & Janneke-taal geschreven, en naar mijn gevoel is de auteur hier te veel in doorgeslagen. Dat is jammer want het onderwerp is uitermate geschikt om een werksfeer te creëren waarin het gaat om het creëren en benutten van kansen. Het boek komt bij mij dan ook niet op een prominente plaats te staan in de boekenkast.
recensie
Leiderschap
14 mei 2013
Richard van der Lee
Yes! Weer een pareltje op het gebied van leiderschap voor de boekenkast. Het gaat deze keer over het boek 'No Way' van de Belgische socioloog en managementconsultant Bruno Rouffaer. Het heeft de treffende ondertitel 'Big bad boss era is over!', en dat zorgt voor verwachtingen. Deze worden ruimschoots waargemaakt.
recensie
Organisatiekunde
24 april 2013
Richard van der Lee
'The Fuzzy Firm' is een interessant boek. De auteur A. van den Born schetst op heldere wijze de mogelijke bouwstenen voor toekomstige organisatievormen en dan specifiek voor kennisorganisaties. Dit gebaseerd op zaken als de ontwikkelingen in de markt en samenleving, de invloed van technologie, de rol van het menselijk kapitaal en leiderschap en bijvoorbeeld het fenomeen van de klusseneconomie. Leesadvies: Interessant boek voor een ieder die de durf heeft vooruit te denken en niet wil blijven hangen in de ingeslepen denk- en gedragspatronen, wanneer het gaat over de ontwikkeling van de mens, leiderschap en organisatievormen!
recensie
Persoonlijke effectiviteit
3 april 2013
Richard van der Lee
3-4 minuten leestijd
Wat te schrijven over het boek 'Prioritijd!' van Ronald van de Buld? De ondertitel 'Overleven in tijden van drukte, stress en information overload' sluit in vragende vorm goed aan op de situatie waar mensen binnen en buiten organisaties dagelijks mee te maken hebben.
recensie
Leiderschap
8 maart 2013
Richard van der Lee
Faciliterend leiderschap, dienend-leiderschap, lerend leiderschap, persoonlijk leiderschap. De managementboeken zijn niet aan te slepen wanneer het gaat over leiderschap! Dit is op zich logisch gezien het belang hiervan in tijden van verandering en de transformatie van hiërarchische organisaties naar netwerkorganisaties. De vraag is of het boek 'Echte leiders dienen' van Inge Nuijten in de buitencategorie terecht komt of om in wielertermen te blijven een col is van de 3e of 4e categorie. Het boek is interessant om de achtergronden en inzichten te vernemen over het begrip dienend-leiderschap en een prima naslagwerk maar het zal zeker niet de beste plaats in de boekenkast veroveren. Een col eerste categorie is wel op zijn plaats!
recensie
Werk en loopbaan
26 februari 2013
Richard van der Lee
3-4 minuten leestijd
Alleen de titel roept bij een aantal ambitieuze vrouwen die ik ken afkeer op. De vraag is dus of de inhoud van 'Vrouw op de apenrots' van Carolina Pruis voor een man, die managementboeken recenseert, goed leesvoer is. Het antwoord is 'ja'.
recensie
Personeelsmanagement
21 februari 2013
Richard van der Lee
3-4 minuten leestijd
Inspirerend, fascinerend en zorgt voor het in werking zetten van de grijze massa. Gewoon een aantal gedachten die naar voren komen bij het lezen van 'De Werkrevolutie' van Lynda Gratton. Dit is wat mij betreft één van de betere managementboeken van de afgelopen jaren. De auteur geeft op basis van scenario's haar beeld over de toekomst van werken op globaal niveau. Het boek leest makkelijk weg en is voor eenieder die gebruik wenst te maken van de glazen bol, wanneer het gaat over organiseren in de breedste zin van het woord, een 'Must Read'!
recensie
Organisatiekunde
15 februari 2013
Richard van der Lee
3-4 minuten leestijd
Inspiratie met een hele grote 'I'. Dat is het eerste wat in mij opkomt na het lezen van 'De slimme organisatie' van Menno Lanting. In een duizelingwekkende vaart neemt de auteur je mee in de wereld van social media binnen en buiten organisaties, innovatief denken en alles wat verder van belang is voor de succesvolle organisaties van de toekomst. Echter, los van alle technologische ontwikkelingen en vooral mogelijkheden is de rode draad in het boek vooral het sociale kapitaal oftewel de mens! Geweldig leesvoer, moeilijk opzij te leggen en een 'must' om te lezen.
recensie
Leiderschap
11 februari 2013
Richard van der Lee
2-4 minuten leestijd
Boeken met tips omtrent leiderschap zijn niet aan te slepen. De vraag is dan ook of het boek 'Authentieke leiders Echter leiders', van Koos Groenwoud & Sylvia Main, van toegevoegde waarde is ten opzichte van het totale aanbod. Het antwoord is; Ja, het boek is absoluut het lezen waard en voor een breder publiek dan alleen degenen die werkzaam zijn in de 'nog bestaande' managementlagen van organisaties.
recensie
Leiderschap
8 februari 2013
Richard van der Lee
Ber Damen geeft in 'Het Berenschot leiderschapsboek' een goed beeld van de ontwikkeling van leiderschap vanaf de prehistorie tot nu en neemt daarbij een voorschot op de toekomst. Dit met interessante onderbouwingen in relatie tot onder andere dode apen in een dierentuin, de link tussen seks en leiderschap en het belang van dromen. Het boek is lezenswaardig voor eenieder die geïnteresseerd is in het fenomeen leiderschap.
recensie
Algemeen management
27 juni 2012
Richard van der Lee
Is 'What every manager needs to know' van Marielle Sonnenberg en Judie van Breukelen van toegevoegde waarde? Het antwoord is een volmondig 'Ja'. Het boek is interessant voor managers, would-be managers en anderen die gefascineerd zijn door relevante zaken die spelen binnen organisaties. Een handig naslagwerk met op bepaalde gebieden zeker boeiende visies.