Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Zomerlezen 2020: vijf boeken uit de advieskast van Patrick Davidson

Voor het zesde jaar op rij vroegen we schrijver en spreker Patrick Davidson om voor onze lezers een selectie te maken van vijf boeken die hij aanraadt om te lezen deze zomer.

Patrick Davidson | 24 juli 2020 | 3-4 minuten leestijd | 1 persoon vond dit artikel nuttig

Na een bizar voorjaar kijk ik meer dan normaal uit naar de zomervakantie. De vakantieplannen zijn meerdere keren gewijzigd, zoals bij veel mensen. Mijn leesstapel ligt uiteraard klaar. Zoals elke zomer kies ik vijf aanraders voor je. Deze keer kies ik voor boeken die je even meenemen uit het hier en nu. Hieronder vertel ik kort waarom deze drie buitenlandse non-fictie titels en twee romans van eigen bodem zo de moeite waarde zijn.

Team of TeamsStanley McChrystal Een van de mooiste voorbeelden van wendbaar werken – je continu aanpassen aan de uitdagende omstandigheden om je doel te bereiken – en volop bouwen op de kracht van teams, trof ik een paar jaar terug. Nota bene op een plek waar je het niet meteen verwacht: het Amerikaanse leger. Het sterkste leger ter wereld, moest zichzelf kort na de eeuwwisseling opnieuw uitvinden om de strijd met het terrorisme aan te binden. McChrystal beschreef hoe zelfs een grote hiërarchische organisatie als het Amerikaanse leger hierin slaagde.

McChrystal wilde van het leger een ‘Team van teams’ maken. Een samenstel van flexibele eenheden die in staat zijn om snel en autonoom opdrachten uit te voeren. McChrystal werkte niet vanuit een vooropgezet plan. Ook beschikte hij niet over een vast programma. Pas later en terugblikkend op zijn missie, doopt hij de nieuwe organisatie als een ‘Team van teams’.

Seeing Around Corners - Rita McGrath
Een aanrader voor elke manager, bestuurder of ondernemer die tijdig wil bijsturen op veranderende omstandigheden. McGrath, bekend van onder meer haar bijdragen aan Harvard Business Review en MIT Sloan Management Review, heeft het over ‘inflection points’, momenten die een early warning kunnen zijn van een grote verandering. Wie aan de slag gaat met het ontwikkelen van een visie, of de visie gaat herijken, raad ik dit boek aan.

De waarde van alles - Mariana Mazzucato
Op dit moment beleven we spannende tijden en komen meerdere crises samen. Op veel gebieden is een roep om verandering hoorbaar. Zo wordt er na jaren van hypergroei veel kritischer gekeken naar de bijdrage van bedrijven aan de samenleving. Van Mazzucato is bekend dat ze bij succesverhalen benadrukt dat deze er nooit zouden zijn als ze niet hadden kunnen profiteren van publieke voorzieningen. Centrale vragen zijn: wie creëert welvaart, wie profiteren ervan en wie vernietigen het?

Efter -  Hanna Bervoets
Nadat ik haar boek Ivanov had gelezen volgde meteen Efter. Prachtig geschreven roman over een samenleving waarin verliefdheid als ziekte wordt gezien. Een farmaceutisch bedrijf wil een middel op de markt brengen – Efter - om liefdesverslaving tegen te gaan. Het doet denken aan een aflevering van de science fiction-serie Black Mirror.

Klont – Maxim Februari 
Nadat ik een lezing bijwoonde raakte ik geïnspireerd door de spitsvondigheid, scherpzinnigheid en souplesse van Maxim Februari. En dus kocht ik meteen dit boek. Ik las dit heerlijke verhaal in een keer uit. Mooi geschreven. Februari schreef jaren terug al over thema’s die ons op dit moment bezig houden. In Klont gaat het over de invloed van data in onze samenleving, waar Februari al langer voor waarschuwt. En het laat zien hoe we ons vastklampen aan experts. Een aanrader!

 

Zomerlezen 2019 met onder meer: Elementaire Gewoontes van James Clear

Zomerlezen 2018 met onder meer: Het Juiste Moment van Dan Pink

Zomerlezen 2017 met onder meer Grit van Angela Duckworth.

Zomerlezen 2016 met onder meer Diep Werk van Cal Newport.

Zomerlezen 2015 met onder meer Scrum van Jeff Sutherland.

 

Patrick Davidson schreef, samen met Hans van der Loo, onder meer de bestsellers Werkvuur en Musk Mania. Dit laatste boek is in meer dan vijfentwintig landen uitgebracht en verscheen in 7 talen. Davidson, oprichter van het bureau betterday, helpt teams en organisaties om op eigen kracht meer te presteren en de toekomst naar voren te halen. Momenteel rondt Davidson samen met Van der Loo hun volgende boek Positieve Teams af. Dat verschijnt in oktober bij Boom Uitgevers.

Over Patrick Davidson

Patrick Davidson helpt teams en organisaties om de toekomst naar voren te halen. Hij schrijft, begeleidt en adviseert over teaming, innovatie en visie. Dat doet hij vanuit betterday, een vernieuwend adviesbureau. Gefascineerd door mensen en teams die zichzelf overtreffen, schreef hij samen met Hans van der Loo vier boeken. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

1
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden