Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Kjeld Aij - Houd jij de score bij?

Als lean leidinggevende doe je er alles aan om je team gemotiveerd en scherp te houden. Vergeet daarbij niet de resultaten zichtbaar te maken.

Kjeld Aij | 22 oktober 2018 | 1-2 minuten leestijd

Iedere dag ondervind je weer de uitdagingen die lean werken met zich meebrengt. Je merkt echter hoe druk iedereen is en hoe moeilijk het is om de duidelijk gekozen richting te blijven volgen. Eenvoudig gezegd: het zakt allemaal gauw in.

In dat geval is visueel management een goed hulpmiddel. Plaatjes, foto’s, meetresultaten, grafieken, prestaties, kleuren en tekens op een whitebord geven dagelijks richting aan het werk. Ze geven ook inzicht in de koers van het beleid en eventuele afwijkingen. Op die manier kunnen je medewerkers continu hun eigen werk en dat van hun collega’s checken. Zo krijgen mensen eerder een gevoel van eigenaarschap.

Soms gebruik ik bij het uitleggen van visueel management het voorbeeld van bowlen. Dat is een leuk spelletje, maar als je het resultaat van de worp niet ziet, wordt het een stuk minder leuk. Als de bal in het donker verdwijnt en de lampjes boven de baan niet werken, hoor je alleen maar een hoop lawaai, maar heb je geen idee hoeveel kegels je hebt omgegooid. Geen leuk spel om te spelen.

Het gekke is, we vinden het wel heel gewoon dat we elke dag naar ons werk gaan, maar aan het einde van de dag niet weten hoe ons werk heeft bijgedragen aan de doelstellingen van het bedrijf! Houd daarom de score bij, in welke vorm dan ook. Hoeveel afspraken zijn er vandaag niet doorgegaan? Wat was de gemiddelde wachttijd? Maak het maar zichtbaar. Als je geen score bijhoudt, ben je immers alleen maar aan het oefenen.

dr. Kjeld Aij is directeur van de divisie Acute Zorg bij Amsterdam UMC (voorheen VUmc en AMC) en gepromoveerd op de rol van leiderschapsgedrag bij een succesvolle en duurzame toepassing van lean principes in ziekenhuizen. Als auteur van het boek Wie vraagt wordt beter! treedt hij graag op als spreker en workshopleider. Op 27 november 2018 spreekt hij op het Seminar Agile organiseren.

Over Kjeld Aij

dr. Kjeld Harald Aij, MBA is zowel verpleegkundige als bedrijfskundige en heeft ruim twintig jaar ervaring in de gezondheidszorg. Sinds 2020 bekleedt hij een directiefunctie bij Erasmus MC. Verder verzorgt hij trainingen over leiderschap, verandermanagement en lean denken en werken. Onlangs verscheen zijn boek Ter observatie - Grip op de zorg in 44 praktijkverhalen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden