Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Kredietcrisis aanslag op economisch vertrouwen

De hoge olie- en voedselprijzen hebben een desastreus effect op het vertrouwen bij bedrijven én consumenten. Dat blijkt uit verschillende publicaties die donderdag naar buiten zijn gebracht. De kredietcrisis zeurt door.

Hans van der Klis | 25 april 2008 | 1-2 minuten leestijd

De sfeer wordt er niet vrolijker op. Het IFO-instituut in München maakte bekend dat het vertrouwen bij bedrijven in zowel Duitsland als Frankrijk aanmerkelijk is gedaald. Door oplopende inflatie, de hoogste sinds zestien jaar, daalde de euro met een cent in vergelijking met de dollar. De waardestijging van 9 procent dit jaar en de slechte vooruitzichten van de Amerikaanse economie hebben het IMF ertoe gebracht de groeiraming voor Europa naar beneden bij te stellen tot 1,4 procent.

Persbureau Bloomberg citeert een analist van Oddo & Cie. in Parijs, die zegt dat werkelijk alle ontwikkelingen zorgwekkend zijn voor leidinggevenden: de prijzen voor grondstoffen stijgen, de euro staat hoog en de wereldeconomie groeit minder snel dan verwacht. ‘Er is alle reden om te anticiperen op een lagere groei.’

Maar niet alleen het bedrijfsleven maakt zich zorgen. Het consumentenvertrouwen in zowel Italië als Nederland is tot een dieptepunt gedaald. De Italianen zijn de laatste vier jaar niet zo somber geweest, de Nederlanders waren de laatste twee jaar niet zo terughoudend. De inflatie van voedselprijzen steeg in maart met 6,2 procent, het hoogste cijfer sinds Eurostat in 1997 een begin maakte met de meting van deze cijfers. Ook de prijzen van rijst, sojabonen, graan en maïs bereikten recordhoogten.

De inflatie is een bedreiging voor de groei van de Europese economie, maar de Europese Centrale Bank is huiverig om het rentewapen tevoorschijn te halen. Dat is tegen de zin van veel analisten, die denken dat de rente niet hoog genoeg staat om de inflatie te beteugelen.

Toch zal er iets moeten gebeuren. De hoge euro zorgt voor een slechte concurrentiepositie in vergelijking met de Verenigde Staten en bovendien is het voor bedrijven op dit moment niet eenvoudig om geld te lenen. Als gevolg van de kredietcrisis hebben banken grote bedragen moeten afschrijven en zijn zij er niet happig op om geld uit te lenen.

Over Hans van der Klis

Hans van der Klis is freelance journalist. Hij schrijft regelmatig artikelen voor Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden