Freds keuze
Nu ga ik er eens op uit zijn dagboekaantekeningen die Jac. P. Thijsse tussen 1884 en 1898 heeft gemaakt tijdens zijn wandelingen in de wijde omgeving van Amsterdam. In deze twee dagboeken gaat het niet over dagelijkse beslommeringen, maar beschrijft hij de planten en dieren die hij waarneemt, de landschappen waar hij doorheen loopt en het weer. Met zijn literair talent neemt hij je mee op zijn tochten door de natuur aan het einde van de 19e eeuw. Tijdens deze wandelingen nam Thijsse inheemse plantensoorten waar die vandaag de dag zeldzaam zijn geworden of inmiddels geheel zijn verdwenen. Nu ga ik er eens op uit geeft een mooi historisch beeld van de flora en fauna en staat vol schitterende illustraties, deels door Thijsse zelf getekend.
Karins keuze
Een tijd geleden kwam de vraag: ‘Mama, mag ik de vierde film van Harry Potter zien?’ Stef was nog zeven en de adviesleeftijd is twaalf. ‘Nou,’ zei ik, ‘als je acht bent en we hebben van te voren het boek gelezen dan kunnen we hem wel samen kijken.’ En dus begon ik met voorlezen uit Harry Potter en de vuurbeker. Deze week was de verjaardag en dus keken we, al was het boek nog niet helemaal uit, de film. Zijn reactie: ‘Mama, waarom gaat de film zo snel, waarom zitten Dobby en Winky niet in de film en waarom doet Hermelien niet aan de S.H.I.T.? Weet je dat Sirius ook bijna niet in de film zit? En het is niet Marcel die Harry vertelt over kieuwwier, dat is Dobby!’ Kortom, hij gaf me een kleine samenvatting over waarom het boek écht beter is dan de film. En hij leerde dat lezen echt een andere beleving is dan kijken.
Liza’s keuze
Kunstgeschiedenis blijft interessant. Maar waar pak je de draad weer op als je studententijd toch al weer even achter je ligt? De herinneringen aan het lesboek kunstgeschiedenis uit de tijd dat ik studeerde maakten mij niet bepaald enthousiast. Het enorm zware boek past nauwelijks op mijn schoot, daar ga ik niet meer aan beginnen. Gelukkig wist mijn collega Marjan wel raad: The Story of Art van E.H. Gombrich, de pocketeditie uiteraard. Wederom een dik boek, maar toch handzaam. Gombrich springt meteen in het diepe, maar op een zeer toegankelijke manier. Door de verwijzingen naar bijbehorende afbeeldingen achterin het boek komen de droge feiten tot leven. Je ontdekt en ziet zelf wat de auteur bedoelt en krijgt, letterlijk, een beeld bij de verschillende stromingen in de kunst. Een perfect boek om de interesse in kunst weer op te pakken.
Marjans keuze
Van 9 tot en met 18 april is het weer Boekenweek. Voor de 87ste keer staan literatuur, schrijvers en uitgevers een dikke week volop in het zonnetje in boekhandel en bibliotheek. En natuurlijk krijgt u in deze week bij aankoop van een Nederlandstalig boek (van € 15 of meer) het Boekenweekgeschenk cadeau, dit jaar geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer. In de aanloop naar deze toch elk jaar weer feestelijke week realiseerde ik me plotseling dat ik ‘het boekenweekgeschenk der boekenweekgeschenken’, Oeroeg van Hella Haasse uit 1948, om een of andere reden nog nooit had gelezen. Ik voegde de daad alsnog bij het woord en genoot. Wat een juweel, wat een prachtverhaal en wat een geweldige stijl had die vrouw. De Indonesische jongen Oeroeg groeit op in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog in hechte vriendschap met een Nederlandse jongen. Maar de tijden veranderen… Zo hecht als hun band ooit was, zo diep is de kloof tussen hen als de geschiedenis is voortgeschreden tot kort voor de Indonesische onafhankelijkheid. Een belangrijk en verpletterend verhaal, ook anno 2022. Ik ben benieuwd of Pfeijffer mij net zo zal meeslepen in zijn geschenk van dit jaar.
Lees!! Boeken bieden rust, verdieping en kennis. Bij Managementboek en Jongbloed vind je naast management-, juridische en computerboeken gewoon alle boeken. Bekijk ons totale aanbod.
Over Marjan Maandag
Marjan Maandag is redacteur bij Managementboek.