Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

MEER Moois - Iconische schrijvers, David Hockney, en andere Normale mensen

Bij Managementboek lezen we meer dan alleen managementboeken, en we delen graag wat we lezen. In deze Boekenweek-aflevering van MEER Moois vertellen Managementboekcollega’s Fred, Karin, Monique, Liza en Marjan welk boek hen pakte.

Marjan Maandag | 17 maart 2023 | 3-5 minuten leestijd

Freds keuze

‘Ik wil je voorstellen om samen een boek te schrijven,’ schrijft Remco Campert aan zijn vriend Kees van Kooten. ‘Wel moet er de noodzaak van het schrijven in zitten.’ Het resultaat is het boek aanelkaar. Vriendschap betekent niets voor elkaar verzwijgen, gekkigheid maken, serieus zijn, verdriet hebben, melancholisch zijn en nog zoveel meer… In dít boek  spat de liefde en humor er vanaf, oordeel zelf. RCHet is middag en ik denk aan obers. In restaurant K. zijn geen obers meer. Het zijn oberinnen geworden. Vroeger waren de obers heren…KvKIk herken dat van die obers. Het Meneerzeggen is binnenkort voor altijd verdwenen. De blote achternaam volstaat. Twee koffie, Bouman!...’.  Melancholie, humor, verdriet en dat alles mooi op papier gezet. God, wat mis ik Remco Campert. Gelukkig hebben we de boeken nog en… Kees van Kooten.

Karins keuze

Nog niet zo lang geleden deelde ik met enige regelmaat leuke kinderboeken in deze rubriek. Echter mijn kind is bijna negen en leest steeds meer zelf. En zoals dat gaat als je negen bent: de echt toffe dingen deel je niet met je moeder. Het Ministerie van Oplossingen kan ik je dus niet aanraden op basis van de inhoud. Maar ik kan wel zeggen dat mijn zoon op dit moment netjes elke avond verder leest in zijn boek, zonder te zeuren dat hij geen zin heeft om te lezen. Dit boek is dus een prima oplossing, al weet ik niet of schrijfster Sanne Rooseboom dat zo bedoeld had.

Moniques keuze

Sally Rooney: het lezen van haar – tot nu toe – drie verschenen boeken is begonnen na het zien van de serie Normal People op tv. In Normale mensen krijg je een inkijkje in het leven van twee jonge mensen die opgroeien in een kleine stad in Ierland. Op de middelbare school is Connell een populaire, vriendelijke en intelligente jongen terwijl Marianne, slim, onderkoeld en onzeker, geen aansluiting heeft. De intensiteit van hun eerste ontmoeting, de fysieke aantrekkingskracht, de expliciete seks, hun liefde voor elkaar spatte van het scherm. Door een onhandigheid van Connell besluit Marianne hem niet meer te willen zien. We volgen ze in de jaren erna tijdens hun vervolgopleiding aan de universiteit in Dublin waar ze elkaar weer tegenkomen en het bijleggen. Ze zien in dat de manier waarop ze hun gevoelsleven naar elkaar uitspreken uniek is in vergelijking met de andere relaties die ze hebben. Ik vond het adembenemend te zien en daarna ook te lezen hoe ze vol liefde voor elkaar zijn en open in hun communicatie.

Liza’s keuze

Vol trots presenteer ik mijn nieuwste aanwinst: David Hockney – A Chronology, met daarin alles over deze kunstenaar. Van zijn eerste schoolprojecten tot de latere werken. Een prachtig boek vol verhalen, niet alleen de feiten maar ook een inkijkje in zijn denkwereld. En natuurlijk niet te missen: zijn werken. Hoewel ik mij tot voor kort beperkte tot zijn kleurrijke schilderijen, zijn er ook tekeningen, foto’s en collages. Mijn favoriete foto staat op pagina’s 328 en 329: Hockney zit met zijn twee teckels op een, zo te zien, uitgezakte stoel. Achter hen prijken zo’n 37 schilderijen van de twee hondjes. In de meest comfortabele houdingen, altijd op dezelfde kussens.

Marjans keuze

Hoe ziet een schrijver er eigenlijk uit? Rare vraag anno 2023: even googelen en je kijkt in de ogen van de auteur van het boek dat je aan het lezen bent. In vroegere tijden lag dat wel iets anders… Hoewel… Lees Iconische schrijvers en je begrijpt hoe er al eeuwen geleden aan beeldvorming, ja zelfs aan marketing werd gedaan om schrijvers met hun pennenvruchten in de belangstelling te plaatsen. Het boek, samengesteld door vier gerenommeerde literatuurhistorici, vormt zo een literatuurgeschiedenis op basis van het auteursportret door de eeuwen heen. Te beginnen uiteraard op het moment dat door de uitvinding van de drukpers het verspreiden van woord en beeld breder mogelijk werd. Bekijk de verschillende portretten van Vondel, Nicolaas Beets en Multatuli, van de Tachtigers en Louis Couperus, van Anton de Kom tot Jan Cremer en Jan Wolkers, en je ziet dat beeld ertoe doet.

Lees!! Boeken bieden rust, verdieping en kennis. Bij Managementboek en Jongbloed vind je naast management-, juridische en computerboeken gewoon alle boeken. Bekijk ons totale aanbod.

Over Marjan Maandag

Marjan Maandag is redacteur bij Managementboek.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden