Freds keuze
Kalle is het vervolg op Phoenix. In Kalle beschrijft Bert Wagendorp hoe Abel en Kalle als journalist en fotograaf met een fotowagen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog door het westen van Amerika trekken. Op deze reis doen zij in woord en beeld verslag van de verschrikkelijke gebeurtenissen. Regelmatig komen ze op hun tocht beroemde figuren uit die tijd tegen, waarbij je door de in het boek opgenomen foto’s en voetnoten een goed beeld krijgt van de rol die deze mensen hebben gespeeld in de Amerikaanse geschiedenis. Tussen de reizen van veldslag naar veldslag door keren ze terug naar New York, waar oude bekenden uit Phoenix weer opduiken. Abels zoektocht naar de oorzaak van de ramp met de Phoenix en het lot van zijn broertje Antonie vormen ook in Kalle weer de rode draad. Kalle is een fantastisch verhaal tussen fictie en historische werkelijkheid en is geschreven met de bevlogenheid die zo kenmerkend is voor Bert Wagendorp. Dat alles maakt dat je met verlangen uitkijkt naar het derde en laatste deel.
Liza’s keuze
Harold heeft samen met zijn vrouw een vrij eentonig en weinig uitbundig leven. ’s Morgens aan de thee bedenkt hij wat hij zal doen vandaag. Veel opties zijn er niet, het gras heeft hij per slot van rekening gisteren al gemaaid. Maar dan gebeurt er iets onverwachts, Harold ontvangt een brief van een oud-collega. Hij besluit haar meteen een brief terug te sturen. Bij de brievenbus aangekomen post hij de brief niet en blijft hij doorlopen. Zo ontstaat De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry. Tijdens zijn wandeltocht ontmoet hij allerlei verschillende mensen die hem op weg helpen. Het boek is geweldig geschreven, je blijft doorlezen. Het lijkt een klein onschuldig verhaal, een man te voet op reis. Over de kleine dingen in het leven. Op het eind blijkt er meer te spelen dan een eenvoudige pelgrimage…
Marjans keuze
Toen J.J. Voskuil (1926-2008) in 1963 zijn roman Bij nader inzien publiceerde, was er nauwelijks belangstelling voor. Het vuistdikke boek, waarin hij zijn alter-ego Maarten Koning introduceert en het naoorlogse studentenleven en zijn vriendengroep bijna tastbaar tot leven brengt, werd alsnog een groot succes toen het door Frans Weisz schitterend verfilmd werd, begin jaren negentig. Kort daarop verscheen het eerste deel van de zevendelige cyclus Het Bureau, waarin Voskuil zijn werkzame jaren op het Meertensinstituut beschrijft en waarmee hij definitief zijn naam als schrijver vestigde. Liefhebbers van Voskuil en van zijn uiterst fijnzinnige analyses van zichzelf en van de mensen en (het gebrek aan) gebeurtenissen om hem heen waren in 2009, een jaar na zijn dood, dolblij met de postume verschijning van een van zijn nagelaten werken: Binnen de huid, het boek dat een brug vormt tussen Bij nader inzien en Het Bureau. Het was niet eerder verschenen, omdat het (bij uitzondering geschreven in de ik-vorm) te intiem was, te diep inging op de persoonlijke relaties tussen Maarten Koning en zijn vrouw Nicolien en hun vrienden Paul en Rosalie Dehoes. Maar allemensen, wat is het mooi. Ik las het pas deze maand. En nu roept de complete Het Bureau-cyclus erom herlezen te worden... Ik kan weer even vooruit, zeker met de sinds vorig jaar ook uitgegeven dagboeken (Bijna een man en Capitulatie) van Voskuil op mijn nachtkastje.
Lees!! Boeken bieden rust, verdieping en kennis. Bij Managementboek en Jongbloed vind je naast management-, juridische en computerboeken gewoon alle boeken. Bekijk ons totale aanbod.
Over Marjan Maandag
Marjan Maandag is redacteur bij Managementboek.