Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

MEER Moois - Wijn in de lage landen

Wijnbouw in Nederland en België… wie had dat halverwege de vorige eeuw kunnen denken. Anno 2023 floreren er toch echt diverse wijnbouwbedrijven in onze bepaald niet mediterrane streken, met een gezamenlijke oppervlakte van zo’n duizend hectare. 

Marjan Maandag | 23 juni 2023 | 1-2 minuten leestijd

Vergeleken met de totale wijngaardaanplant in Frankrijk, zo’n 800.000 hectare, is het Nederlandse domein maar klein. Maar toch. Sinds 2000 is de wijnbusiness in de Lage Landen booming.

Door het gebruik van nieuwe druivenrassen die minder schimmelgevoelig en eerder rijp zijn, blijkt het in ons koelere, noordelijke klimaat mogelijk om nieuwe, verfrissende wijnen te produceren. Vooral witte en mousserende. De klimaatverandering speelt een belangrijke rol: zowel in positieve zin in het noorden (die paar graden extra doen het hem) als in negatieve zin in het zuiden (de Zuid-Europese wijnboeren klagen over té hoge temperaturen, die een slechte invloed hebben op de zuurgraad in de druif).

Heerlijk, al deze feitjes, die je vanzelf tot je neemt als je leest in dit fraai vormgegeven boek met prachtige foto’s van Sarah Distel. In een soepele schrijfstijl voert Meta van den Boomen ons mee langs twintig wijndomeinen: van Friesland via Twente, Limburg en Zeeland tot diep in Vlaanderen. Elk hoofdstuk bevat persoonlijke verhalen van de wijnbouwers, hoe hun bedrijf tot stand kwam, hun werkwijze, maar ook informatie over de specifieke karaktertrekken van de druiven en wijnen en bezoektips voor wie in de buurt is.

Het boek heeft slechts één nadeel: je kunt het eigenlijk niet lezen zonder een goed glas wijn bij de hand, natuurlijk van Nederlandse of Vlaamse bodem… Proost!

Over Marjan Maandag

Marjan Maandag is redacteur bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden