Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

De creatieve rechterhersenhelft

Vroegah. Toen was nog duidelijk wat links was (PvdA, groene zeep en arbeiders), en wat rechts (VVD, blauwe stropdas en ondernemers). Ook in het brein. Zo zorgde een dominante linkerkant voor een wiskundeknobbel en oog voor detail, want daar ‘zat’ logica en analytisch denken. Had iemand een sterk ontwikkelde rechterkant, dan kon je hem of haar het beste zo snel mogelijk kleurpotloden geven, want dan was die persoon creatief. Die mensen zien ‘het grote plaatje’ en kunnen goed ‘abstract denken’.

Ger Post | 26 augustus 2013

Volgens Daniel H. Pink zijn de dominante rechterhelften ook nog eens uitermate succesvol, getuige de ondertitel van zijn boek Een compleet nieuw brein: ‘Waarom de rechterhelft van ons brein ons succesvoller maakt’. In de aankondiging van het boek staat: ‘Niet langer zullen advocaten, accountants, radiologen of softwareontwikkelaars het voortouw nemen; de beurt is aan degenen die de rechterhelft van hun hersenen een hoofdrol geven in hun werk. Het zijn de ontwerpers, scheppers en ontwikkelaars - kortom, de creatievelingen.’

Maar recent onderzoek vond helemaal geen aanwijzingen dat mensen sterker ontwikkelde hersenhelften hebben. ‘Het is absoluut waar dat sommige breinfuncties voorkomen in een van de zijden van het brein. Taal neigt meer naar de linkerkant, terwijl aandacht meer rechts zit. Maar mensen hebben geen sterker netwerk in de hele linker of rechterkant van het brein,’ vertelde de onderzoeker aan Science Daily.

Kortom, als aankomt op persoonlijke trekken als creativiteit, lijkt voor de hersenhelften te gelden: samen staan ze sterk. Maar dat klinkt dan weer heel erg links.

Over Ger Post
Ger Post (1981) studeerde journalistiek en cognitieve neurowetenschappen en is nu docent brain and cognitive sciences aan de Universiteit van Amsterdam. Naast handboeken over interdisciplinair onderzoek, schrijft hij als journalist stukken over hersenonderzoek voor De Neuroloog en Managementboek Magazine.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden