Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Verhalen over leiderschap

'Als jonge officier stond ik op de brug van het schip. Ik stuurde 25 tot 30 mensen aan – iemand bij de radar, iemand met de navigatiekaart. Achter mij stond Maarten, die meekeek hoe alles ging.' Jochen Hekker begint zijn boeklancering met een spannend verhaal.

Nienke van Oeveren | 14 november 2014 | 1-2 minuten leestijd

Zo'n dertig mensen staan te luisteren in boekhandel De Vries in Haarlem. 'Op de brugvleugel stond de commandant, de CEO van het schip.' De luisteraars lachen, maar Jochen vervolgt ernstig: 'Wij botsten op alle fronten.' Hij vervolgt zijn verhaal met één van de anekdotes uit het boek LEIDERS! dat hij vanavond lanceert. Een commandant die door het lint gaat, Jochen die wegloopt van zijn taak, Maarten die zich als 'business unit manager' flink schuldig voelt. Jochen wordt op het matje geroepen door de commandant en zal hem wel eens de waarheid vertellen over zijn leiderschap...

'Deze commandant kende maar één manier van leiderschap, die van de autoritaire leider. Het ontbrak hem aan sociale eigenschappen', licht Jochen de anekdote toe. Hij laat ook zien hoe het hemzelf en Maarten ontbrak aan leiderschap. 'Ik had niet het vermogen om mij in te leven in de commandant. Ik had niet het vermogen om de situatie naar mijn hand te zetten.' Jochens boek Leiders! bevat prachtige anekdotes uit zijn tijd bij de marine, de duikersopleiding en in Afghanistan. Deze worden gekoppeld aan een leiderschapsmodel, waardoor je snel inzicht krijgt aan welke aspecten je aandacht moet besteden om de situatie te verbeteren. Jochen noemt de sociale, diplomatieke en mentale eigenschappen van een leider. 'Als je deze kent en weet aan welke knoppen je moet draaien, kun je per situatie de juiste instelling vinden. Leiderschap is iets dat anderen jou geven.'

Tot slot overhandigt Jochen het eerste exemplaar van zijn boek aan luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk. Vanavond (14 november, red.) presenteert Jochen zijn boek in boekhandel Libris Buitelaar in Breda, om half 8, de toegang is gratis.

Over Nienke van Oeveren
Nienke van Oeveren is redacteur van managementboeken. Via haar bedrijf Boekredactie begeleidt zij auteurs bij het uitgeven van boeken en ook werkt zij voor gevestigde uitgevers. Zij heeft Nederlands en Book and Digital Media gestudeerd en werkte jarenlang bij Managementboek.nl.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden