Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Leven zonder olie?

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) trekt een beklemmende conclusie in haar jaarlijkse World Energy Outlook. Een alsmaar toenemende honger naar energie maakt dat de wereld afstevent op een onzekere toekomst. Januari 2007 lag de olieprijs nog op $50, terwijl momenteel een vat ruwe olie bijna $100 kost. Met name China en India dragen een flinke steen aan bij aan deze toename. In een aantal landen (waaronder China) wordt de prijs van olie bovendien kunstmatig laag gehouden. Dit najaar werden de rijen voor benzinestations in China echter zo lang, dat 1 november de brandstofprijzen met 8% werden verhoogd.

T.J. Hanemaaijer | 9 november 2007 | 1-2 minuten leestijd

Volgens het IEA zijn de oliereserves komende decennia toereikend. Er is echter een structureel tekort aan pompen, pijpleidingen en raffinaderijen. In de jaren negentig slonk de reservecapaciteit weliswaar, toch was er in de OPEC-landen geen stimulans om te investeren. Hoewel de mondiale olieproductie zou kunnen groeien van 42% naar 52%, ook nu wordt de oproep van het IEA om meer investeringen te doen niet blindelings positief beantwoord. Een artikel in het NRC Handelsblad van 7 november meldt de reactie van Muhammed-Ali Zainy (Centre for Global Energy Studies, Londen). "Lange tijd hebben sancties van het Westen investeringen van een aantal OPEC-landen belemmerd en Bush heeft zelfs als beleid de invoer van OPEC-olie te beperken, maar toch wordt er ons verteld meer in olie te investeren." Een niet al te bevorderlijke situatie.

Ondanks de nijpende vraag blijft olie de belangrijkste energiebron. Wel komen er steeds meer zuinige auto's en andere producten op de markt, maar dit heeft slechts een beperkt effect. Een effect dat wordt tenietgedaan door de toename van welvaart, wat meer zakelijk verkeer en grotere auto's betekent. Alleen de inzet van alternatieve energiebronnen kan de groei van de olievraag remmen. En juist in de transportbranche (u begrijpt, een grote olieverbruiker) is dit weinig ontwikkeld.

Het besef dat deze grote afhankelijkheid van olie moet afnemen, groeit dus. Hoe zal deze megatrend zich de komende tijd ontwikkelen? In het boek Leven zonder olie beschrijven trendwatchers Adjiedj Bakas en Rob Creemers zeven megatrends op het gebied van energie, klimaat en vervoer die volgens hen Nederland ingrijpend zullen veranderen. En ook zij geven aan dat zelfs in het meest groene scenario we de komende decennia niet zonder olie kunnen.Volgens Jaap van Duijn, vanochtend op Radio 1, blijft het effect van de problematiek op ons gedrag overigens nog uit. Deze prijsinelasticiteit is bijvoorbeeld te herkennen aan het feit dat we vooralsnog ons autogebruik niet aanpassen aan de hoge prijzen. Onze benzineprijs bestaat immers voor tweederde uit belastingen. Nederlanders geven nu gemiddeld 4,5% van hun budget uit aan brandstof en dit aandeel zal dus (moeten) groeien om effect te hebben.

Over Pierre Pieterse

Pierre Pieterse was tot februari 2022 hoofdredacteur van Managementboek Magazine.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Adjiedj Bakas, Rob Creemers
Leven zonder olie

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden