Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Geen zelfhulpboek, maar een survivalboek

Bij een recente film werd de quote ‘De beste survivalfilm van de laatste jaren!’ gebruikt. De quote ‘Het beste survivalboek van de laatste jaren!’ past bij het recentste boek van Dominique Haijtema Nooit meer een zelfhulpboek.

Bertrand Weegenaar | 20 maart 2019 | 1-2 minuten leestijd

Haijtema is bekend als journaliste en auteur. Ze kreeg het de afgelopen jaren stevig voor haar kiezen. Een hersenbloeding tijdens een vakantie in Portugal. Later de diagnose epilepsie wat een leven met, lekker vallen en opstaan betekent. En de daarbij behorende onzekerheden. Werk loopt minder, relatiegedoe. Het komt er dan allemaal bij.

Haijtema brengt al deze menselijke ellende, je gunt het je ergste vijand niet, met een stevige vleug humor. Ondanks de depressie die op de loer blijkt te liggen. Ze reflecteert met behulp van al die zelfhulptechnieken die ze in haar journalistieke carrière langs heeft zien komen. Ze krijgt hulp van yoga-docenten, dat haar deels goed doet. Het ontregelde lijf laat op dat moment de emoties gaan.

Tussen haar eigen ontroerende verhaal door, zijn intermezzo’s te lezen uit interviews die Haijtema de afgelopen jaren heeft gevoerd met psychotherapeut en schrijver Irvin Yalom, psychiater en filosoof Damiaan Denys, monnik Anselm Grün, schrijfster Marianne Williamson en Marcel Derkse. Inspirerende teksten van Julian Barnes en Herman Hesse. Indringende zwart-wit foto van de auteur omgeven door natuur, strand en boeken.

Het is een klein integer boekje waarin Haijtema naast veel leed ook nog nieuwsgierig naar het leven blijft kijken. En vragen stellen, veel vragen. In de kern een journaliste en schrijfster.

Al die zelfhulpboeken kunnen aan de kant. Ze wapenen je niet als de rauwe kant van het leven je raakt. Als je lichaam een vreemde wordt, en vriendschappen niet vanzelfsprekend zijn. Dan moet je met alles wat je hebt overleven. En weer opkrabbelen.

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden