Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

De najaarsworp (8)

Na uitgebreide attendering op de verwachte boekenoogst van boeken van eigen bodem tot slot van deze reeks een kleine selectie van Engelstalige titels.

Bertrand Weegenaar | 4 september 2008 | 3-5 minuten leestijd

Na drie versies van De aarde is plat is zeer recent de nieuwe Thomas Friedman verschenen: Hot, Flat and Crowded , met als sprekende ondertitel 'Why We Need a Green Revolution--and How It Can Renew America' (Allen Lane). Een boek met zonder meer heftige maar ook actuele thema's als global warming, overpopulatie, en snel stijgende middenklasse in voorheen ontwikkelingslanden. De aarde lijkt door te gaan branden! De oplossing is een groene revolutie. De grootste omwenteling die Amerika ooit meegemaakt heeft. Vanaf oktober in vertaling (De toekomst is groen) bij Nieuw Amsterdam.

Na het succes van de parabel Onze ijsberg smelt nu weer een 'klassieke' John Kotter: 'In search of urgency' (het boek verschijnt nagenoeg gelijk in september in vertaling bij Business Contact onder de titel Een gevoel van urgentie - Hoe krijg je mensen in beweging om succesvol te veranderen!. Ditmaal een acht-stappenplan voor organisatieverandering waarmee je aldus Kotter daadwerkelijk enorme veranderingen teweeg kunt brengen.

Uit het openbare leven (en van zijn blog!) heeft Malcolm Gladwell zich al een aantal maanden teruggetrokken. Dit najaar zal blijken waarom. Dan verschijnt zijn derde boek: Outliers The Story of Success (Little, Brown and Company). Gladwell is nog een jonge auteur maar heeft natuurlijk al twee wereldwijde hits op zijn naam staan: Intuitie en Het Beslissende Moment. (Het boek zal ook als Uitblinkers bij Uitgeverij Contact in vertaling verschijnen.) 'Outliers is a book about success. It starts with a very simple question: what is the difference between those who do something special with their lives and everyone else? In Outliers, we’re going to visit a genius who lives on a horse farm in Northern Missouri. We’re going to examine the bizarre histories of professional hockey and soccer players, and look into the peculiar childhood of Bill Gates, and spend time in a Chinese rice paddy, and investigate the world’s greatest law firm, and wonder about what distinguishes pilots who crash planes from those who don’t.' Om in videoverhuur termen te blijven: One to Watch!

De situatie van jongeren in bedrijven heeft altijd mijn warme aandacht. In Plugged in The Generation Y Guide to Thriving at Work (Harvard Business School Press) doet Tamara Erickson, autoriteit op het gebied van demografische ontwikkelingen en de gevolgen daarvan op de samenleving, verslag van een uitvoerig onderzoek naar de gevolgen van de nieuwe generatie Y'ers op de werkvloer. Er is zowel aandacht voor de specifieke kenmerken van deze nieuwe werkkrachten als voor de manier waarop de verschillende generaties met elkaar om kunnen gaan.

Na een reeks zeer succesvolle boeken zoals Innovatiedilemma heeft Clay Christensen zich dit jaar publicitair gestort op de grootste uitdagingen van de Amerikaanse samenleving: onderwijs en gezondheidszorg. In het voorjaar verscheen Disrupting Class waarin een beeld geschetst wordt van een toekomst van het onderwijsstelsel als besloten wordt tot een echt leerling-gecentreerd stelsel. In The innovators prescription (McGraw-Hill) komen disruptieve ideeën voor de gezondheidszorg aan bod. Uit de folder: 'This is real innovation at work, an eye-opening manifesto that's sure to spark international debate—and much-needed change—for generations to come.' Overigens dient hier vermeld te worden dat de voorspellende waarde van Christensen's theoriën doorgaanszeer groot blijkt te zijn.

De nieuwe Seth Godin is aangekondigd; Tribes We need you to lead us. (Portfolio) Elk jaar publiceert marketinggoeroe Godin wel een baanbrekend boek. Nu zoekt hij de werking van sterke groepen. Ze zijn zo oud als de wereld en de manier waarop wij sociaal gebonden worden. In deze tijd van virtuele netwerken is het vormen van en luisteren naar netwerkgroepen eenvoudiger dan ooit. Maar hoe doe je dat? Wat zijn de valkuilen?

Als biografieliefhebber kijk ik uit naar The snowball: Warren Buffett and the Business of Life door Alice Schroeder (Bantam Books) Buffett is al decennia een legende. Welk boek je ook leest over de financiele wereld van de laatste dertig jaar, de inzichten en adviezen van deze multi-miljardair worden altijd gevraagd. En toch is Buffett dezelfde als toen hij begon: hetzelfde huis, dezelfde vrouw en dezelfde kledingsmaak. Zijn geld zit inmiddels voor een groot deel in charitatieve fondsen (of staat op bankrekeningen van de beleggers die vertrouwen hebben in zijn adviezen). In tegenstelling tot veel biografieën is de inhoud van dit vuistdikke boek door het 'lijdend' voorwerp geautoriseerd.

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boeken bij dit artikel

Clayton Christensen, Michael Horn, Curtis Johnson
Disrupting Class

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden