Veel mensen maken zich zorgen. Gaat mijn bedrijf het redden? Kan ik mijn baan behouden? Blijft de overheid helpen en gaat de belasting daardoor omhoog? Gaan de huizenprijzen dalen? Is mijn spaargeld veilig? Waar haal ik nog rendement op mijn geld?
Dat het slecht gaat met de economie betekent niet automatisch dat het slecht gaat aflopen met jouw bedrijf of huishouden. Want wat voor de één een zorg is, kan voor de ander een zegen zijn. De daling van huizenprijzen kan mensen met een tophypotheek in de problemen brengen, maar is voor starters op de woningmarkt gunstig. Een rentedaling is een meevaller voor hypotheekklanten, maar de nachtmerrie van pensioenfondsen en spaarders. En een bedrijfsreorganisatie kan de bedrijfswinst opkrikken, maar werknemers hun baan kosten. De grote vraag is dus: wat betekent deze economische crisis voor jou persoonlijk? En hoe ga je daarmee om?
Om de eigen financiële situatie en risico’s in kaart te brengen, krijgt de lezer twaalf eenvoudige vragen. Heb je overzicht over inkomsten en uitgaven? Heb je een buffer ter grootte van minimaal vier maandinkomens? Je kunt de test ook online doen op Bespaarboeken.nl of Ericaverdegaal.nl. Als uitslag krijg je code rood, geel of groen. Elke code krijgt volop aandacht in het boek. Code rood vereist meteen actie. Zorg voor stressreductie zodat je met een helder hoofd je risico’s kunt indammen. Dat begint met overzicht. Probeer ook extra inkomsten te genereren en snoei uitgaven radicaal terug. Probeer af te lossen en je buffer te versterken. En niet wanhopen. In Nederland is je situatie zelden hopeloos. Gaan de zorgen ten koste van je relatie? Probeer, juist nu, een breuk te voorkomen of uit te stellen tot betere of meer overzichtelijke tijden.
Kreeg je code geel? Ook dan loop je mogelijk financiële risico’s, maar je hebt wél een buffer. Zorg dat die fijne reserve je niet overmoedig maakt. Sterker:
Wees je ervan bewust dat een buffer in crisistijd als sneeuw voor de zon kan verdwijnen. Het advies is die situatie (dus minimale inkomsten en een verdwenen buffer) te oefenen. Alle rampen worden immers geoefend. Ontruimingsoefeningen, reanimatieoefeningen, man-over-boord: die oefeningen zijn – terecht – verplicht. Als de ramp zich dan ooit voordoet, verstijf je heel even van schrik, maar dan gris je het stappenplan uit een la en ga je handelen. Een geldramp oefen je door een maand lang je keuzekosten (dat zijn al je uitgaven afgezien van je vaste lasten) tot een minimum te beperken. Niet erover lezen, maar het écht doen. Het is super leerzaam, en levert alvast wat geld op.
Mogelijk kreeg je code groen. Hoef je dan niks te doen? Toch wel. Ook mensen die weinig financiële risico’s lopen en veel reserves hebben, tobben in crisistijd over hun geldzaken. Want wat gaat de rente doen? En de effectenbeurzen? Moet je in bitcoins, goud of grondstoffen investeren? Ook de antwoorden op dit soort vragen vind je in Crisis! Wat te doen? Van rood naar groen. Het boek legt verder helder uit hoe een economische crisis ontstaat, welke gevolgen en fases je kunt verwachten en dat we er absoluut weer doorheen komen. Het slothoofdstuk gaat over ‘survivors’. Dat zijn ondernemers en consumenten die het, crisis of niet, met een geweldig aanpassingsvermogen uitstekend redden, zélfs al zitten ze een tijdje aan de grond. Wat is hun geheim?
Binnenkort verschijnt daarnaast de bij ons boek passende scheurkalender, de Crisiskalender 2021. Boek en kalender zijn beide praktisch en licht van toon, met een vleugje humor. Dat maakt ze in deze tijd een ideaal cadeau.
Erica Verdegaal is econoom, Marieke Henselmans is besparingsdeskundige. Beiden schrijven sinds de jaren negentig over geldzaken voor tal van bekende tijdschriften en kranten, zoals het Financieele Dagblad, NRC en het AD. Ze zijn de auteurs van Crisis. Wat te doen? Van rood naar groen.
Over Marieke Henselmans
Marieke Henselmans debuteerde in 1999 met 'Consuminderen met kinderen' en heeft een lange reeks boeken en kalenders over besparen, aflossen en opvoeden op haar naam staan. Zij schreef voor Genoeg Magazine, de Volkskrant, het AD, Opzij, Plus Magazine, Zin Magazine en het Financieele Dagblad.
Als besparingsdeskundige werkte ze mee aan het succesvolle RTL4-programma Geen cent te makken met Peter van der Vorst. In 2017 verscheen Laat je niet kisten door de commercie, een boek plus werkboek over het betaalbaar houden van een mooie uitvaart, en 2019 Wegwijzer voor nabestaanden. In 2020 publiceerde Henselmans, samen met Erica Verdegaal, 'Crisis! Wat te doen? Van rood naar groen' en de 'Crisiskalender 2021'.
Over Erica Verdegaal
Drs. Ing. Erica Verdegaal heeft zich als econoom en publicist ontwikkeld tot Nederlands bekendste personal finance-expert. Ze schrijft columns, artikelen en boeken over persoonlijke geldzaken voor tal van bekende kranten, tijdschriften en online media.