Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Mindgym Journal - Elke dag een prikkelende vraag

Hoe zorg je ervoor dat slechte gewoontes niet de overhand nemen? Dat je niet leeft op de automatische piloot? Wouter de Jong heeft de oplossing: journaling, reflecterend schrijven over jezelf en anderen. Hij vertelt je alles over de voordelen van deze methode, en over zijn nieuwe boek, Mindgym Journal.

Wouter de Jong | 30 april 2021 | 3-4 minuten leestijd

Het leven is een optelsom van kleine momenten. Elke dag één boterham te veel eten, betekent een dikke pens over vijf jaar. Maar andersom werkt het ook: omdat je elke dag je tanden poetst, heb je überhaupt nog tanden. En na maanden dagelijks trainen, kun je op zekere dag een marathon rennen. Met andere woorden, de dagen verhullen wat de jaren laten zien. Maar hoe maak je de juiste beslissingen, die je op de langere termijn gelukkig maken? Journaling kan daarbij helpen.

Wat is journaling precies? Je kunt het zien als een dagelijkse meet-and-greet met jezelf. Door elke dag een prikkelende vraag (bijvoorbeeld uit Mindgym Journal) te beantwoorden, creëer je binnen no-time een routine die je op de langere termijn meer focus, rust én energie geeft.

Journaling is een methode die mij persoonlijk veel oplevert. Het schrijven maakt me bewuster van mijn sterke en zwakke punten, en van wat ik écht belangrijk vind. Het zorgt er ook voor dat ik de uitdagingen, mijn relaties en de moeilijkheden in mijn leven van een gezonde afstand kan bekijken. Ik zie dingen scherper als ik ze op papier heb gezet. Dat maakt dat met meer helderheid kan verwoorden hoe ik me voel, en waar mijn behoeften (en grenzen) liggen.

Misschien twijfel je om met journaling te beginnen. Niet doen! Volgens bergen aan wetenschappelijke studies levert slechts 5 minuten per dag je de volgende voordelen op:

- Je doelen te realiseren
- Beter om te gaan met stress
- Minder te piekeren
- Creatiever te zijn
- Je minder angstig en depressief te voelen
- Je geheugen te trainen
- Meer positieve emoties te ervaren
- Je bloeddruk te verlagen.

Waarom werkt journaling zo effectief?
Uit onderzoek blijkt dat journaling zo goed helpt omdat er bij schrijven over jezelf meer hersendelen worden geactiveerd dan wanneer je alleen praat of reflecteert (lees: piekert). Allereerst breng je door te journalen je emoties, gedachten en patronen met meer helderheid onder woorden. Bovendien leg je veel meer verbanden tussen opgedane inzichten. Er vormen zich letterlijk meer verbindingen tussen de verschillende hersendelen. En in plaats van je inzichten enkel rationeel te snappen, doorvoel je ze veel meer. En dat is nodig, want het zijn je emoties - letterlijk - die je in beweging zetten. Gevolg: je komt in een actiemodus en zet je inzichten om in gedrag.
Met journaling bundel je dus de krachten van reflectie en emoties, het hoofd én het hart. Zo is het makkelijker je dat-weet-ik-heus-wel-van-mezelf-kennis ook daadwerkelijk toe te passen in je dagelijks leven.

Journaling is een kleine, positieve verandering in je dagelijkse routine die grote invloed heeft op al je gedrag, en kan leiden tot heel veel andere gezonde gewoontes. Dat komt doordat je je hersenspinsels letterlijk voor je ziet, in plaats van dat ze vluchtig en vaak onbewust in je hoofd rondspoken. Het schept ruimte wanneer je je gedachten en overtuigingen beter structureert en op waarde schat.

Ben je overtuigd, en sta je te popelen om te beginnen met journalen? De Mindgym Journal, is vanaf nu overal verkrijgbaar. De 168 grappige, uitdagende en verdiepende vragen geven je meer daadkracht en inzicht in je doelen, wensen en relaties. En na elke vraag mag je een streepje zetten op de voorkant van het boek, op de speciale connect-the-dots-afbeelding. Zo maak je zelf je voortgang zichtbaar. Oftwel, de optelsom van de streepjes die je dagelijks zet bepaalt het grote plaatje van je levensloop. Ga journalen om de juiste streepjes te zetten om je leven meer kleur en perspectief te geven!

Over Wouter de Jong

mindfulnesstrainer, auteur van 'Mindgym'

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden