Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Economie – En wat het alledaagse leven ons daarover leert

Het is belangrijker dan ooit om Economie te snappen. En tegelijk kan dat ook, omdat we er al meer van kennen dan we denken. Daarom schreef Bart Haeck Economie – en wat het alledaagse leven ons daarover leert. Een preview.

Bart Haeck | 21 mei 2021 | 1-2 minuten leestijd

Al twintig jaar schrijf ik voor de Belgische zakenkrant De Tijd en al twintig jaar verbaas ik me er over hoeveel mensen beweren dat Economie niets voor hen is. Te veel cijfers. Te moeilijk. Te ingewikkeld. Niet geïnteresseerd in aandelen...

Terwijl het gewoon overal rondom hen is. Ze kennen het kantoorleven, weten dat hun nieuwe telefoon voor dezelfde prijs meer kan dan de vorige en zien dat niemand spontaan het voetpad veegt omdat het van iedereen is.

Het is een immense gemiste kans, omdat economie belangrijk is om het leven te begrijpen. Ze legt uit hoe we omgaan met schaarse middelen: van onze tijd en onze aandacht tot ons budget. Ze helpt ons persoonlijk betere keuzes maken, van het aankopen van een huis tot het nemen van verzekeringen of het sparen voor later.

Economische kennis doet ertoe. Een van de frappantste conclusies over financiële geletterdheid in Vlaanderen is de immense correlatie tussen armoede en het gebrek aan die kennis. Onze welvaart is nu eenmaal sterker dan ooit gebouwd op een complex financieel systeem en op een economie waarin arbeidsspecialisatie heel ver is doorgedreven. ‘Het verschil tussen zij die het financieel systeem snappen en zij die het niet begrijpen, is wellicht nog nooit zo belangrijk geweest', schrijft Niall Ferguson in ‘The Ascent of Money'.

Zo rijpte het idee om vanuit de alledaagse wereld die iedereen kent de economische wereld te beschrijven die iedereen zou moeten kennen. Over wat brood ons leert over de landbouweconomie die de wereld tot halfweg de 19de eeuw was. Waarom marmeren vloeren in bankgebouwen nodig zijn om vertrouwen uit te stralen. Wat tweedehandsauto's ons leren over vertrouwen, een toetsenbord over padafhankelijkheid en een concertpubliek over de ‘rationele markt.'

In deze ongeziene economische tijden is dat begrip nodig. Zodat we, om de legendarische John Maynard Keynes te citeren, het heden kunnen bestuderen, in het licht van het verleden, met de blik op de toekomst.

Over Bart Haeck

Bart Haeck is politiek commentaarschrijver voor De Tijd, wat hem dagelijks op het kruispunt brengt van politiek en economie.

 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden