Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

The Female Fix - Jouw weg naar financiële vrijheid

Ik gun vrouwen en mannen dezelfde kansen in het leven en in hun carrière, maar anno 2022 hebben we nog geen gelijkwaardigheid bereikt. Zowel in de politiek als in het bedrijfsleven en in de media, maar ook thuis domineert de masculiene cultuur en onbewust schikken velen van ons zich daarnaar.

Marianne Bruijn | 17 maart 2022 | 3-4 minuten leestijd

Dat heb ik ook gedaan en dat heeft mij heel veel gebracht. Maar ik heb daarvoor heel wat muren moeten doorbreken. Vaak heb ik het gevoel gehad dat ik moest vechten om mijn doel te bereiken en daarin heb ik mij aangepast aan de masculiene wereld. Als ik one of them was, kon ik meedoen en hoorde ik erbij.

Onderaan de ranglijst

Uit het Global Gender Gap Report, gepubliceerd door het World Economic Forum (WEF), blijkt dat het – als we het huidige tempo voortzetten – nog 136 jaar duurt voordat we wereldwijd de gender gap hebben weggewerkt. Nederland staat op positie 31 onderaan de ranglijst van de 22 West-Europese landen, en Noord-Amerika.

Voor het versnellen van de weg naar gelijkwaardigheid zijn vier partijen verantwoordelijk: de politiek, het bedrijfsleven, mannen, maar ook wij vrouwen zelf. 50% van de Nederlandse vrouwen is financieel afhankelijk van een partner, familie of de overheid. Afhankelijkheid creëert scheve verhoudingen en is geen goede basis voor gelijkwaardigheid tussen man en vrouw. Daarom wil ik mijn dochters en andere vrouwen inspireren om financieel zelfredzaam te zijn, een essentieel fundament om gelijkwaardigheid tussen man en vrouw te bereiken.

Wake-upcall

Dit boek is een wake-upcall voor alle jonge vrouwen die de regie over hun eigen leven willen behouden. Mijn doel met dit boek is om je op tijd bewust te maken over de inrichting van je leven en de financiële gevolgen die daarbij horen, zodat je weloverwogen keuzes kunt maken, waar je later geen spijt van krijgt. Wanneer je financieel zelfredzaam bent, ben je in staat om onafhankelijk en in vrijheid beslissingen te nemen. Financiële basiskennis, een stabiel inkomen door een fijne carrière waarin je je blijft ontwikkelen en voldoende buffers voor nu en later gaan je hierbij helpen.

Baas over eigen portemonnee

The Female Fix gaat je meer financieel inzicht geven, zodat je vol zelfvertrouwen de baas over je eigen portemonnee wordt en blijft. Want waarom regelen we onze financiële zaken niet goed (40% gaat scheiden), terwijl we ons wel verzekeren tegen brand (<1% kans)?

De meeste vrouwen zijn zich niet bewust dat een tijdelijke werkpauze of parttime werken negatieve financiële gevolgen heeft voor je hele verdere leven. Ik sta uitgebreid stil bij de levensfase waarin vrouwen kinderen krijgen, omdat deze fase de meeste impact kan hebben op je carrière en je inkomen. Zodra vrouwen moeder worden verliezen ze gemiddeld 46% van hun inkomen. Acht jaar na de geboorte van het eerste kind verdienen vrouwen 39% minder dan hun partner.

Tips en ervaringen

In The Female Fix geef ik je zoveel mogelijk handige tips om je carrière zo goed mogelijk te kunnen combineren met je privéleven. Ik bespreek tips en ervaringen van mijzelf, maar ook van andere vrouwen die je zijn voorgegaan, zoals voedingstherapeut Vivian Reijs, auteur Saskia Noort en Topvrouw van het jaar 2021 Janine Vos – voorbeelden die ik zelf zo heb gemist in mijn jonge carrière en waarvan ik hoop dat ze je empoweren om de regie over je eigen leven te behouden.

Mannen

Mocht je dit boek als man lezen, dan vraag ik je bij deze om je vrouw in haar carrière te stimuleren, juist als ze moeder is. En help haar met de zorg- & huishoudelijke taken. Het levert je als man ook veel op: een blije, gelukkige, zelfverzekerde en zelfstandige vrouw die zich blijft ontwikkelen. En mocht je besluiten om ook één dag voor de kinderen te zorgen, noem het dan geen papadag. Een mamadag bestaat ook niet.

En voor alle mannelijke managers is dit een boek vol handige tips hoe je je vrouwelijke collega’s kunt blijven stimuleren en helpen in hun ontwikkeling, zodat ze zich durven uit te spreken, vol zelfvertrouwen na een zwangerschap terug kunnen keren en durven te solliciteren op een managementpositie.

Ik ben onderdeel van een generatie die meer seksegelijkheid kan bewerkstelligen. Dat kunnen we met elkaar bereiken. Hierdoor wordt het levenspad voor onze dochters en kleindochters makkelijker te bewandelen.

Over Marianne Bruijn

Marianne Bruijn (Breukelen) is merkstrateeg bij Rabobank en moeder van vier kinderen. Het is haar passie om vrouwen te inspireren om de regie over hun eigen leven te houden door financieel zelfredzaam te zijn.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden