Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Zelfverzekerd spreken – In vier stappen naar de perfecte presentatie

In hun boek ‘Zelfverzekerd spreken’ brengen Gijs Nillessen en Jonas van der Vlugt de essentie van spreken in het openbaar terug tot vier essentiële stappen: authenticiteit, je punt, storytelling en strategie. In hun preview vertellen ze over hun verschillende achtergronden, en hoe de stappen er uitzien.

Gijs Nillessen | 14 februari 2023 | 3-4 minuten leestijd

Het is 2014. Tijdens de generale repetitie van TEDx Groningen krijgen alle sprekers nog één keer de kans te sleutelen aan hun presentatie. Twaalf sprekers doen er mee. Ik coach er één. Een andere spreker wordt gecoacht door Jonas. Jonas en ik hadden elkaar in deze rol nog nooit ontmoet. Ik wist dat hij ‘die DJ’ was en hij waarschijnlijk dat ik ‘die comedian’ was. Beide stonden we voor grote zalen en beide hadden we toen al een fascinatie podia en publiek. Het is nu 2023. Ons boek Zelfverzekerd spreken is een succes. Waarom eigenlijk?

Hartgrondig oneens

Na TEDx Groningen besloten Jonas en ik nader kennis te maken. Praten over het vak van sprekerscoach. We waren het op veel punten hardgrondig met elkaar oneens. Ik stond in het theater en volgde de wetten van de regie. Alles moest met elkaar in verbinding staan. Spreken is strategie!

Jonas specialiseerde zich in flow én mindset en vond dat spreken vooral gaat over of de spreker in staat is zichzelf te zijn op het podium. Durft hij al zijn schilden en filters thuis te laten?

We hadden allebei ergens gelijk. Maar de grootste reden van het succes van onze methode is de combinatie van die twee stromen. De spreker én de strategie.

Mindset, je punt, storytelling en strategie

Zelfverzekerd spreken gaat over vier stappen. Mindset, je punt, storytelling en strategie. Het is een combinatie van de stromingen die Jonas en ik weerspiegelen. Maar nog meer is het wat wij tijdens meer dan 10 jaar observeren van sprekers hebben gezien. Wat werkt wel, en wat werkt niet. Het boek is een toegankelijke best practice voor iedereen die wel eens presenteert. Voor beginners en zeker ook voor ervaren sprekers.

Wapenstilstand

Als een spreker zich zelfverzekerd voelt door vrede te sluiten met zijn belemmerende overtuigingen, dan staat ie als een huis op het podium. In hoofdstuk één krijg je tips en opdrachten om tot die wapenstilstand te komen. Omarm het. Je hebt hard gewerkt. Het is goed.

Er staan in flow is niet genoeg. Wat wil je precies zeggen? Nog strakker geformuleerd: wat is dat ene punt dat het publiek mee naar huis moet nemen? En: wat kunnen of moeten ze daar mee doen? Wij zagen de afgelopen jaren de mooiste presentaties, de kleurrijkste slidedecks en de meest gelikte podiumperformances. Maar het gaat er toch echt om wat er gebeurt als je presentatie klaar is. Wat gaat de luisteraar doen met jouw verhaal en hoe heb jij daar als spreker invloed op? Je punt is stap twee.

Storytelling en strategie

De derde stap is storytelling. Je punt is het beste te vertellen in een verhaal dat je zelf ook daadwerkelijk beleefd hebt. Het scheelt enorm veel repetitietijd en je publiek voelt meteen dat je verhaal ‘echt’ is. De zoektocht naar goeie verhalen is de basis van stap drie. Het mooie is dat iedereen dit al kan. We zijn geboren verhalenvertellers. Wij helpen je dit oude ambacht op te poetsen en succesvol in te zetten.

Het slotstuk van onze methode is de strategie. Wat doe je op het podium? Hier bedoelen we zowel de inhoud als de performance. We nemen je mee in de belangrijkste theaterwetten en laten je zien hoe je in no time een strategie ontwerpt die zorgt voor een geboeide zaal en een heel sterke call to action.

Zelfverzekerd en overtuigend

Dit boek deelt presenteren eenvoudig op in vier stappen. Je zult ervaren dat sommige stappen je voorkeur hebben en andere stappen ontwikkeling behoeven. Met dit boek heb je het recept om zelfverzekerd en overtuigend je podium te pakken. Het is een must read voor iedereen de presenteert. Zowel de beginnende spreker die nog kampt met zenuwen als de ervaren spreker die zijn strategie wil optimaliseren zal zijn weg en succes vinden in onze methode.

Over Gijs Nillessen

Gijs Nillessen begon ooit als stand-up comedian maar is inmiddels een veelgevraagd dagvoorzitter en presentator. Samen met Jonas van der Vlugt richtte hij 360talk op, een bureau gespecialiseerd in softskilltrainingen.

Over Jonas van der Vlugt

Jonas van der Vlugt heeft jarenlange ervaring als radio dj en als sprekerscoach. Samen met Gijs Nillessen richtte hij 360talk op, een bureau gespecialiseerd in softskilltrainingen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden