Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Het verborgen leiderschap van oudste dochters

Als je mij een paar jaar geleden de vraag had gesteld: zie jij jezelf als leider?, had ik daar ontkennend op gereageerd. Ik gaf leiding aan een team, maar dat maakte mij toch nog geen leider? Ik deed gewoon keihard mijn best alles goed te doen en maakte te lange dagen.

Aike Borghuis | 2 mei 2023 | 3-4 minuten leestijd

Het koste mij bijna een burn-out om te ontdekken dat steeds harder werken niet de oplossing is als je duurzaam succesvol wilt zijn en maatschappelijke impact wilt maken. Net als veel andere oudste dochters werkte ik vanuit mijn grote verantwoordelijkheidsgevoel steeds harder en zorgde ik voor alles en iedereen. Dat was ik zo gewend: het was het gedrag waarvoor ik als kind al erkenning en waardering kreeg. Dat gedrag was toen helpend maar nu niet meer, ervoer ik.

Bescheiden

Veel oudste dochters vervullen leiderschapsposities, dragen veel verantwoordelijkheid en kunnen dat ook goed. Tegelijkertijd zijn ze vaak bescheiden over hun eigen rol en kritisch op wat ze nog beter zouden kunnen of moeten doen. Veel oudste dochters zien zichzelf niet als leiders, maar ze zijn het wél. Ze vinden het normaal dat ze een organisatie leiden of een succesvol bedrijf opbouwen. Het leiderschap van oudste dochters blijft om deze reden verborgen.

Overleven

Aan de buitenkant hebben oudste dochters het prima voor elkaar, maar van binnen knaagt het regelmatig. Ze werken steeds harder en hun lijf protesteert. Ze voelen zich regelmatig schuldig naar hun kinderen en partner, want doordat ze op hun werk zo veel geven zijn ze thuis niet de leukste versie van zichzelf. Steeds vaker hebben ze het gevoel dat ze overleven in plaats van leven. Ze ervaren innerlijke onrust en vragen zich af: is dit het? Ze weten wat ze niet meer willen, maar wat ze wel willen hebben ze nog niet helder. Oudste dochters proberen dit alleen en zelf te ontdekken, want zo hebben ze het tenslotte altijd gedaan.

Oudste-dochter-dynamiek

Als je dit herkent, ben je onbewust terecht gekomen in de oudste-dochter-dynamiek die je met je doorzettingsvermogen en wilskracht niet kunt doorbreken. In Het verborgen leiderschap van oudste dochters geef ik je de sleutels voor hoe je bezield kunt leven en werken. Niet door harder te werken, maar door je volwassen plek in te nemen, uit te zoomen en vanuit het systemisch perspectief te leiden.

Mijn boek geeft je antwoord op de volgende vragen:

-Wat is de invloed van je plek als oudste dochter op je leiderschap?

-Wat zijn je kwaliteiten en valkuilen?

-Wat is de oudste-dochter-dynamiek, hoe ontstaat én doorbreek je die?

-Wat is het verborgen leiderschap van oudste dochters en hoe zet je het in?

Twee delen

Het verborgen leiderschap van oudste dochters bestaat uit twee delen: je ontdekt als eerste dat je plek als oudste in het gezin meer invloed heeft dan je je nu bewust bent en vanuit welke plek je toegang krijgt tot je leiderschapskwaliteiten. In deel 2 ontdek je volgens de metafoor van de Reis van de Heldin hoe je je leiderschap vorm kunt geven op een manier die bij je past.

Reis van de Heldin

De Reis van de Heldin is een metafoor voor de ontdekkingsreis die jij maakt in je leven. De metafoor geeft je tools en handvatten om niet langer harder, maar bezield te leven, werken en leiden. De Reis van de Heldin bestaat uit drie fasen: de voorbereiding, de reis zelf en de terugkeer. In het boek krijg je tools aangereikt die je kunt gebruiken tijdens jouw ontdekkingsreis. Je gaat aan de slag met alle stappen van de Reis van de Heldin. Het boek is een complete ontdekkingsreis, maar tegelijkertijd persoonlijk en vol verhalen. Ik deel bovendien mijn eigen reis en ervaringen van klanten op hun reis.

Over Aike Borghuis

Aike Borghuis (1980) is een oudste dochter. Dochter en kleindochter van een oudste dochter. Zelf is ze moeder van twee dochters. Ze kent de oudste dochter dynamiek dus door en door. Sinds 2010 werkt ze vanuit het systemisch gedachtegoed. Toen ze bij ‘toeval’ ontdekte dat bijna al haar klanten oudste dochter zijn, is ze zich daarin gaan specialiseren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden