Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

BAM! - Als je carrière opeens niet meer vanzelfsprekend is

Wat als je leven van het ene op het andere moment drastisch verandert? Als het leven dat je had gekozen niet meer vanzelfsprekend is? In ‘Bam!’ neemt Daphne Depassé je mee op haar authentieke en eigenwijze ontdekkingstocht om haar leven, werk en toekomst opnieuw vorm te geven.

Daphne Depassé | 30 mei 2023 | 3-5 minuten leestijd

Toen ik op een vrijdagmiddag, in de bloei van mijn carrière, de diagnose multiple sclerose (MS) kreeg, moest ik mijn toekomst opnieuw vormgeven. Ik ging op onderzoek uit, leerde en ontdekte. Ik verzon lifehacks en deed creatieve pogingen om nieuwe wegen te vinden - met dilemma’s, humor, zorg en stigma’s op mijn pad. Uiteindelijk kwam ik zo tot belangrijke inzichten – inzichten die mij de kans geven om mijn leven terug te veroveren.’

Doorklooien of Lifehacks

‘Het leven terugveroveren? Dat klinkt niet als een standaard managementboek’. Dat klopt, het is een persoonlijk verhaal, maar het is toch óók een (zelf)managementboek. Naast het openhartige autobiografische verhaal, staat dit boek vol lifehacks, inzichten en nieuwe perspectieven, waar iedereen wat aan heeft. Van het gebruiken van de dicteerfunctie en hoe je zeeën van tijd krijgt, en van de to-do lijst, naar ta- dàààlijst, naar to-don’t lijst. Aanraders die ieders werkende leven gemakkelijker en leuker maken.

Dit boek laat ook zien wat een ontdekkingstocht en zelfreflectie je kan opleveren, met inzichten uit de literatuur over betekenisgeving, omgaan met verlies en het duale procesmodel. Met hersenspinsels over identiteit en hoe alle veranderingen in de context invloed hebben op wie je bent en wie je wordt, en het leren kijken vanuit meerdere perspectieven terwijl de feiten onveranderd blijven.

Het is een ode aan zelfreflectie, spelen met perspectieven, het heft in eigen hand nemen en álle pogingen om je leven opnieuw vorm te geven – ook al leiden ze tot niets. Voor iedereen die in het leven geconfronteerd wordt met onvermijdelijkheden en beperkingen. Een inspirerende kijk op zelfontwikkeling, gezondheid én werk, dat aanzet tot nadenken, persoonlijke groei en actie.

Werken met gedoe

Tegelijkertijd zijn er natuurlijk legio werknemers en freelancers die ook onverwacht een diagnose krijgen waardoor het leven dat ze hadden gekozen voorgoed van richting verandert. En dan? Het boek laat dilemma’s achter de zakelijke schermen zien (wat vertel ik wel en niet, aan wie, hoe en wanneer?), laat zien hoe het is om onderdeel zijn van ons zorgsysteem en onthult de confrontatie met vooroordelen en aannames op basis van… niets. Lukt het om het werkende leven terug te veroveren en zakelijk succesvol te blijven (of zelfs nog succesvoller te worden)?

All inclusive

Ook vanuit oogpunt van inclusie is het een interessant boek. Werkgevers (of opdrachtgevers) kiezen liever voor iemand zonder gedoe. Maar wat is het gedoe nou eigenlijk helemaal? Vaak is er terughoudendheid door onwetendheid, en onjuiste aannames. Het boek is daarom ook een pleidooi voor werkgevers om iemand niet te identificeren met de ziekte die degene draagt, maar om zich te verdiepen in de mens achter de ziekte én inzicht te krijgen in de voordelen van het inzetten van mensen met een ziekte of beperking. Weg met stigma’s, vooroordelen, aannames en het plakken van labels. Het zou zo maar eens kunnen dat juist de beperking slimmer, wijzer en meer gedreven maakt. Los daarvan, is er ondertussen een groot tekort aan arbeidskrachten, dus waarom zou je het arbeidspotentieel van mensen met een chronische ziekte en/of lichamelijke beperking niet in volle glorie benutten? Grote kans dat je zeer gedreven mensen tegenkomt die hun taak een grote hoogte kunnen brengen. Dit boek helpt mensen over dit complexe thema te informeren en begrip en solidariteit teweeg te brengen.

Ontmaskeren

Om begrepen te worden, moet je je uitspreken. In dit boek gaan alle maskers af. De rauwe realiteit van de impact van een chronische ziekte op het lichaam, werk, relaties en onhandigheden waar je in de buitenwereld tegenaan loopt - aangrijpend én geestig verwoord. De openhartige ontdekkingstocht geeft inzicht en inspiratie en pogingen hoe je je werkende leven kunt voortzetten (en zelfs beter kunt maken), inclusief een pleidooi voor iedereen om zonder maskers te leven en je uit te spreken. Wie je ook bent, wat je ook hebt. Alle kaarten op tafel. Het heft in eigen hand. Zorgen dat je begrepen wordt.

Hokjes overstijgen

Labels op mensen plakken is zelden een goed idee. Dat geldt ook voor het label ‘chronisch zieke’. Boeken in hokjes stoppen is soms wel een goed idee. Tenzij een boek hokjes overstijgt.

Dit is zo’n boek.

Voor iedereen die in het (werkende) leven geconfronteerd wordt met onvermijdelijkheden en beperkingen.

Voor iedereen, dus eigenlijk.

Over Daphne Depassé

Daphne Depassé is manager, onderzoeker en adviseur op het gebied van kennis, informatie en innovatie. Ze is auteur van verschillende managementboeken en is ghostwriter. Ze gaf een TEDx talk, is podcastmaker, grondlegger van de Plan B-methodiek en oprichter van denktank The Boosting Board.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden