Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Niet voor HR - Omdat inclusie teamwork is

Inclusie is niet alleen maatschappelijk een hot issue, ook organisaties komen er niet meer onderuit. En... inclusie is teamwork. Wendy Broersen schreef er een boek over: ‘Niet voor HR’. In dit artikel deelt Broersen welke teamleden je beslist nodig hebt en welke eigenschappen nodig zijn binnen het Dreamteam.

Wendy Broersen | 29 juni 2023 | 3-4 minuten leestijd

Inclusiviteit en diversiteit brengen nieuwe taken met zich mee. Om sneller en makkelijker tot inclusie te komen, is het essentieel om een meerkoppig team te hebben. Bovendien zorgt een breder team ervoor dat de voortgang gewaarborgd blijft, zelfs als een van de teamleden vertrekt.

Niet alleen HR

Om inclusie snel en effectief in het DNA van jouw organisatie te verankeren, heb je teamleden nodig. Je kunt dit niet alleen. Communicatie, met name intern, heb je nodig om medewerkers te informeren en enthousiast te maken om deel te nemen. Leren over diversiteit om zo beter te begrijpen bevordert inclusie. Daarnaast richt jouw team zich op het aantrekken, behouden en bevorderen van diversiteit. Inclusieve processen en relevante data moeten worden verzameld. Zonder steun van het leiderschapsteam wordt het moeilijk, zo niet onmogelijk, om noodzakelijke veranderingen door te voeren. En als laatste heb je input nodig vanuit de ondergerepresenteerde mensen in de organisatie.

Jouw Dreamteam leden

Je hebt teamleden nodig uit de volgende zes domeinen:

- Communicatie

- Leren & ontwikkeling

- Werving & selectie

- HR / DEI management

- Leiderschapsteam

- Vertegenwoordiging vanuit werknemersgroepen

Elk teamlid richt zich op het deelgebied van het D&I-beleid dat al deel uitmaakt van hun dagelijkse taken, wat resulteert in hoge kennis en betrokkenheid. Samen zorgen zij ervoor dat het D&I-beleid gemakkelijker en met minimale inspanning in de hele organisatie kan worden geïmplementeerd.

Keuzestress

Maar hoe kies je nu de beste teamleden? Om een optimaal resultaat te behalen met jouw dreamteam, zijn er verschillende eigenschappen waaraan het liefst alle teamleden moeten voldoen.

Ten eerste is inclusief gedrag natuurlijk een belangrijke eigenschap. Het is wenselijk dat teamleden zich vrijwillig willen inzetten om inclusie te bevorderen. Maar vaak melden de mensen die je graag in je team wilt hebben zich niet vanzelf aan. Daarom is het belangrijk om actief mensen uit te nodigen.

Naast inclusief gedrag is het essentieel dat jouw teamleden invloedrijk zijn. Het vrijwillig hebben van 'hart voor de zaak' is niet genoeg als je een hele organisatie wilt meenemen in de verandering. Hiervoor heb je influencers nodig, mensen die invloed kunnen uitoefenen. De mate van invloed is dan ook een belangrijk criterium bij het selecteren van de teamleden.

Het is prettig als ten minste enkele teamleden actiegerichtheid als eigenschap hebben. Niet alleen praten over diversiteit en inclusie, maar ook daadwerkelijk actie ondernemen. Mensen die pragmatisch denken en ideeën gemakkelijk kunnen omzetten naar concrete acties. Ze weten vaak ook wie het beste betrokken kan worden bij de uitvoering en zijn zelf niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken wanneer dat nodig is.

Een positieve instelling is noodzakelijk, ik ben zelf een onverbeterlijke optimist (anders zou ik mijn werk niet kunnen doen). Bij het starten met D&I kan het in eerste instantie moeilijker worden voordat het gemakkelijker wordt. Daarbij ben je vooral op zoek naar iemand die niet te vaak 'Ja, maar...' zegt, maar denkt in mogelijkheden.

Veerkracht is ook van groot belang. Binnen D&I zijn er onvermijdelijk onderwerpen die met argwaan worden ontvangen. D&I teamleden moeten in staat zijn om commentaar of kritiek niet persoonlijk op te vatten en kunnen relativeren.

Als laatste, maar zeker niet de minste, is goed kunnen communiceren. Het vermogen om mensen te enthousiasmeren en activeren is cruciaal om D&I zo breed mogelijk te kunnen integreren binnen de organisatie.

Veel succes met het creëren van jouw D&I Dreamteam en met de volgende stappen naar een diverse en inclusieve organisatie!

Over Wendy Broersen

Wendy Broersen is internationaal DEI-expert op het gebied van genderdiversiteit en inclusie. Ze is al bijna twintig jaar serial entrepreneur, won verschillende awards en nominaties, had haar eigen tv-show op RTL, is gastdocent op de Universiteit van Amsterdam, auteur van ‘NIET voor HR’ en coauteur van ‘Ready for female leadership’ en internationaal spreker.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden