Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Therapie to go - Vereenvoudig je leven

100 technieken uit de psychotherapie. Dat is de belofte in de ondertitel van Therapie to go van Sacha Bachim. Bachim is psychotherapeut en neemt je in zijn boek mee op een boeiende reis door de wereld van zijn vakgebied.

Sacha Bachim | 30 augustus 2023 | 2-3 minuten leestijd

‘Weer zo’n zelfhulpverhaal’, zou ik denken als dit boek in mijn handen zou vallen (en als ik niet zelf de auteur was). ‘Hoe vaak moet ik nog horen (of lezen) dat ik wat meer relaxed moet zijn en eindelijk eens positief moet gaan denken? Zijn dezelfde Boeddha-wijsheden en gelukskoekjes spreuken niet vaak genoeg gerecycled? Als er iets is wat deze wereld echt niet meer nodig heeft, dan is het wel opnieuw een zelfhulpboek!’

En toch heb ik er nu een geschreven.

Als psychotherapeut heb je een enorme gereedschapskist. Er zijn veel tangen, schroevendraaiers en inbussleutels die je in alle situaties kunt gebruiken. In therapie kun je cliënten helpen de juiste ventielsleutel te vinden om de gewenste drukverdeling mogelijk te maken.

Niet zomaar tips en trucs

Wetenschappelijk onderbouwde psychotherapeutische methoden zijn natuurlijk niet zomaar tips en trucs, maar moeten altijd geplaatst worden in de context van een klinisch behandelplan. Toch kunnen veel therapeutische ideeën en technieken ook op een heel praktische manier worden gebruikt. Ze kunnen een verandering in denken stimuleren en de algehele kwaliteit van leven helpen verbeteren. En het kan waarschijnlijk geen kwaad om preventief iets te doen om mentaal gezond te blijven, toch?

In mijn werk met patiënten heb ik geregeld momenten dat ik denk: ‘Wow, dit heeft deze persoon nu echt geholpen (gelukkig maar, anders zou ik waarschijnlijk op zoek moeten naar een andere baan)!’ Maar tegelijkertijd denk ik vaak: ‘Eigenlijk zou dit ons allemaal kunnen helpen!’

Goochelaar

Op de een of andere manier voel je je als therapeut in die zin soms een goochelaar. Natuurlijk heeft psychotherapie niets te maken met doorgestoken kaart of met goochelen. Maar goochelaars hebben allemaal trucs in hun mouw die ze niet mogen onthullen (erecode van de goochelaar en zo!). Hetzelfde geldt voor therapeutische benaderingen en technieken. Uiteindelijk is de therapeutenshow voorbehouden aan een elitepubliek. Een diagnose wordt als ticket gevraagd. De geheime recepten voor een gelukkiger leven worden dus achter gesloten praktijkdeuren bewaard en slechts aan één patiënt per keer onthuld, één hap per keer. Behoorlijk stom, nietwaar?

Daarom heb ik nu een zelfhulpboek geschreven. Laten we samen fluiten naar de erecode van de goochelaar en een kijkje nemen in de gereedschapskist.

Per slot van rekening zit aan ons allemaal wel een schroefje los!

Over Sacha Bachim

Sacha Bachim, een psycholoog en psychotherapeut gevestigd in Luxemburg, is sinds 2008 actief in verschillende rollen. Naast zijn werk als therapeut, heeft hij zich ook ingezet als projectmanager voor nationale gezondheidscampagnes, spreker, trainer en recentelijk ook als auteur. Met een ontspannende en praktische aanpak deelt hij zijn diepgaande kennis van toegepaste psychologie en psychotherapie

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden