Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Geld speelt geen rol - Waarom je leeft als een miljonair als je de baas bent over je geld

Altijd geld overhouden, nooit een miskoop en relaxter leven: droom jij daar wel eens van? Vast wel! Maar waarom blijft het bij dromen? Simpel: je bent een mens. Of preciezer: een consument in een verleidingsmaatschappij. Dat klinkt leuk, maar zorgt ook dat de halve wereld jouw zwakheden benut om je geld af te troggelen, vaak zonder dat je het doorhebt. Het is hoog tijd dat je zelf gaat bepalen wat je doet met je geld.

Erica Verdegaal | 2 oktober 2023 | 2-3 minuten leestijd

Deed je weleens een miskoop? Kreeg je ooit spijt van een belegging? Ben je weleens een oor aangenaaid? Ik vrees van wel. We zijn beland in een digitale consumptie- en markteconomie, waarin iedereen uit is op je geld, van commerciële bedrijven en finfluencers tot non profit-organisaties, oplichters en soms zelfs je buren of kennissen. En dat wereldwijd, op elk uur van de dag en nacht, en ook als je even geen geld hebt, want met één druk op de knop betaal je later, want ook daaraan wordt weer flink verdiend. Het lijkt potdorie wel oorlog.

Wil je klant zijn of kanonnenvoer?

Wie gaat jou beschermen tegen gehaaide psychologische trucs die jou verarmen? Nou, niet de overheid, want dat schaadt haar bijna 400 miljard euro aan belastinginkomsten per jaar. Het wordt dus tijd dat je doorhebt dat je in deze consumptiemaatschappij geen Koning Klant bent, maar het gehersenspoelde kanonnenvoer dat onze economie draaiende houdt. Gelukkig kun je daaraan ontsnappen. Daarover gaat mijn boek Geld speelt geen rol.

Honderden menselijke zwakheden

Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw hebben gedragseconomen en psychologen honderden menselijke denkfouten en zwakheden ontdekt en bewezen. Aanbieders en verkopers zijn als hongerige wolven op die kennis gedoken. Ze transformeren die wetenschap tot verkooptrucs, waar niemand weerstand aan kan bieden. Voor je het weet, tuin je erin, en ga je de mist in bij shoppen, een huis kopen, een salarisonderhandeling, beleggen, sparen voor later, informatie verzamelen, oordelen en alle andere activiteiten met financiële gevolgen.

Ben je een mens of een Afzetkanaal?

Onze menselijke zwakheden worden steeds inventiever benut door boekingsplatforms, beleggingsinstellingen, (f)influencers, autodealers, supermarkten, makelaars, telemarketeers, telefoonbedrijven, werkgevers, banken, reclamemakers en ieder ander die jou ziet als afzetkanaal. Dat verklaart waarom je op een zonnige dag thuiskomt met een idiote miskoop, je op precies het verkeerde moment aandelen of een huis kan kopen of je laat tillen door een oplichter.

Mijn boek is jouw anti-raketwapen

Mijn boek maakt je even slim als degenen die jou via psychologische trucs geld aftroggelen. Het is een soort anti-raketwapen tegen alle onwenselijke informatie die in dit tijdperk dagelijks op je wordt afgevuurd, waardoor je weer zélf gaat bepalen wat je doet met je geld. Je gaat snappen hoe en waar misvattingen ontstaan. Maar ook met welke gouden tips en trucs je haarscherp oordeelt en beslist, dure missers uit de weg gaat en moeiteloos geld overhoudt. Zo ga je, zonder ingewikkeld rekenwerk, meer verdienen, beter beleggen, verstandiger beslissen en plannen, slimmer kopen, en veel relaxter leven. Je wordt als het ware heer en meester over je eigen geld. En dan kun je, net als miljonairs, luchtig en zelfverzekerd zeggen: ‘Ach, geld speelt geen rol.’

Over Erica Verdegaal

Drs. Ing. Erica Verdegaal heeft zich als econoom en publicist ontwikkeld tot Nederlands bekendste personal finance-expert. Ze schrijft columns, artikelen en boeken over persoonlijke geldzaken voor tal van bekende kranten, tijdschriften en online media.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden