In mijn boek Wat doe ik hier? prikkel ik je om je eigen leiderschap onder de loep te nemen. En tegelijkertijd ga ik zelf met de billen bloot. Wel zo eerlijk toch? Ik combineer mijn eigen harde lessen om het echt anders te doen met vragen of een oefening die mij onderweg hebben geholpen.
Je gaat weerstand ervaren
Om het boek uit te lezen moet je wellicht voorbij je eigen oordeel. Je gaat voorbeelden of vragen tegenkomen die helemaal raak voor je zijn. Maar je gaat het boek ook dicht willen klappen. Helemaal prima. Ik moedig je bij deze aan eens stil te staan bij die weerstand. Waar staat die voor? Heb je het lef eraan voorbij te gaan en vanuit nieuwsgierigheid toch weer verder te bladeren?
ben jij een nieuwsgierige leider?
Ik was cynisch. Ik had over alles en iedereen een mening. Ik kreeg er de lachers mee op mijn hand. Het leek echt alsof ik me op deze manier verbond aan anderen. Alsof ik er een plek in de groep mee verworf. En toch voelde ik diep van binnen dat dit niet zo was. Hoe paradoxaal. Ik had nooit gedacht dat écht nieuwsgierig zijn zo ingewikkeld kan zijn. Hoe vaak pingpongen we van de ene ervaring naar de andere: ‘kroegpraat’. Hoe vaak luisteren we – onbewust - om in feite alleen te filteren wat in het verhaal van de ander nuttig is voor onszelf? Ja, jij ook. Hoe luister je anders dan je tot nu toe deed?
Vertrouw niet alleen je hoofd
‘Als het te zweverig gaat worden zeg het me nu, dan ga ik geen 10.000 euro uitgeven aan een coachopleiding’. Ik hoor het mezelf nog zeggen in een intake van een coachopleiding enkele jaren geleden. En nee, ik dans nu niet op blote voeten joelend rond een kampvuur, ik heb niet ineens het licht gezien. Maar ik ben me wel meer dan ooit bewust van het feit dat we als mensen nu eenmaal meer zijn dan alleen een hoofd. Dat - zoals bleek uit onderzoek van Gerg Gigerenzer - 50% van de grote beslissingen door CEO’s op basis van ituïtie wordt genomen. Ons lijf heeft ons veel te vertellen, gebruik die wijsheid in je voordeel, je hoeft je slimme kop niet weg te gooien, maar voeg intuïtie toe. De wereld kan het goed gebruiken.
en dan ontstaat er verbinding
In mijn geval mijn jongste dochter, in jouw geval wellicht je partner, goede vriend of leiddinggevende. Mensen dichtbij kunnen een ‘heerlijke’ spiegel voor je zijn. Ben je in staat het aan te kijken en er keuzes in te maken? Grote kans dat als je die strijd aandurft, je opeens een compleet andere band krijgt met de mensen om je heen. Dat je ineens wel je mening durft te geven in een vergadering. Dat je die lastige vraag aan je baas opeens in alle rust durft te stellen. Dat je medewerkers jou terug gaan geven dat je rustiger lijkt en aangenamer om bij in de buurt te zijn. Of dat je minder stuurt en oordeelt. Zou fijn zijn toch?
voorbij aan je ego, durf te falen
In mijn geval leek mijn rol als bondscoach uiteindelijk bijna verweven met mijn identiteit. De pers, de aandacht, de status, een fijne auto, een mooi huis, de titel. Om meer en meer te leven naar wie je echt bent, moet je soms voorbij aan patronen die niet langer voor je werken. En om die aan te kijken, te erkennen, ze met mildheid vanuit alle hoeken te bekijken, vraagt lef. Lef om op je bek te gaan. Lef om je ego even links te laten liggen. Zodat er ruimte ontstaat voor wat echt belangrijk is.
Over Niels Thijssen
Met een achtergrond in de organisatiewetenschappen koos Niels Thijssen al vrij snel voor het leven als ondernemer en coach in de topsport. Hij won nationale en Europese titels in Nederland en België. En heeft ook finales niet gehaald of verloren. Status en angst hebben bij Niels jarenlang gewonnen, intuïtie en wijsheid verloren.