Die verhalen kunnen je helpen beter inzicht te krijgen in situaties van het nu en nieuwe inspiratie op te doen. Helemaal als dat verleden minstens 26 eeuwen visie, veerkracht en verbeeldingskracht omvat. Dat vind je in Rome. In Spiegels van Rome – gids in zeven eeuwig actuele thema’s gebruik ik de geschiedenis van de Eeuwige Stad als een spiegel. Want wie in een spiegel kijkt, ziet tenslotte zichzelf. Tijdens de talloze rondleidingen die ik geef in het historische Rome, gaat het in de gesprekken ook over de thema’s die wij vandaag de dag belangrijk vinden. Dat werkte ik uit in mijn boek. Hoe kunnen historische verhalen ons iets zeggen over hedendaagse vraagstukken?
Perspectieven op het Colosseum
Iedereen kent bijvoorbeeld het Colosseum. Bekijk het machtige amfitheater eens door de bril van een heel actuele vraag: innovatie. Aan de hand van het Colosseum kun je zien dat innovatie meer is dan een goed idee. Verschillende nieuwe uitvindingen leidden samen met geld, belang en timing, tot een verandering in het hele systeem: dat maakt het Colosseum een icoon voor innovatie. Maar bekijk je dezelfde ruïne vanuit het oogpunt van hoe mensen vermaakt willen worden, dan blijkt er helemaal niet zoveel verschil tussen vroeger en nu. En als blijvende legacy van keizer Vespasianus die het gebouw in tien jaar liet neerzetten, is het Colosseum in ieder geval onovertroffen. Macht drukt zich (nog) altijd uit in steen.
Leiderschap volgens Rome
Wie van het Colosseum, naar het nationale monument, het Vittoriano, wandelt, ontmoet op die ene kilometer vele leiders met hun kenmerkende leiderschapsstijlen. Leiderschap en Rome: het zit in de DNA van de stad. Caesar, Augustus, Trajanus: welke leider herken jij (in jezelf)? Wie zou je willen zijn of moeten zijn? Caesar, de charismatische leider die zijn hervormingen doordrukte, de geduldige Augustus die met storytelling het volk én de elite aan zijn kant kreeg? Trajanus, de populaire maar ook megalomane generaal? Of ken je een Nerva, de verkeerde man op de verkeerde plaats? Bovenop de Capitool heuvel vind je de filosoof-keizer Marcus Aurelius op zijn paard: zijn bespiegelingen horen nog steeds tot de meest gelezen managementboeken ooit. De keizerbeelden zijn neergezet door de fascistische leider Mussolini. Een wandeling over deze avenue weg wordt zo een verhelderende leiderschapstraining.
Veerkracht in elke vezel
Rome kan ons door haar lange geschiedenis waarin de stad zichzelf steeds opnieuw uitvindt, veel leren over het thema ‘Veerkracht’. Dat zie je in (bijna) iedere kerk in Rome; die stralen een bijna onverslaanbaar zelfvertrouwen uit. Maar al die gouden engeltjes, beschilderde plafonds, en veelkleurig marmer zijn de tekenen van een uitgekiende marketingstrategie na de grootste disruptie die de Kerk ooit had meegemaakt: de reformatie. Het beste leer je echter over veerkracht door op het centrale plein van de wijk Testaccio te gaan zitten, en de saamhorigheid te ervaren die de wijkbewoners kenmerkt.
Wisselende perspectieven
Op dezelfde manier zijn ook over de moderne thema’s als ‘Gender’, ‘Kennis’, of bijvoorbeeld ‘Toerisme’, talloze historische verhalen te vertellen die inzichten geven in discussies van vandaag. Spiegels van Rome stimuleert de lezer om te reflecteren op eerder ingenomen meningen en standpunten. Het is een gids: een die een verdiepende inspiratie-reis naar Rome biedt vanuit in je leunstoel of vanachter je bureau.
Dompel je onder in de geschiedenis – en kijk daardoor weer met frisse blik naar het heden.