Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Improviseren, voor de verandering - Veranderkunst voor managers

Er zijn al veel boeken geschreven over verandering en het wegnemen van veranderweerstand. Dit boek is daar één van, maar wel vanuit een originele invalshoek. Cabaretier Michel Verheijden laat in ‘Improviseren, voor de verandering - Veranderkunst voor managers’ zien hoe we veel kunnen leren van improvisatietechnieken uit het theater. Een preview.

Michel Verheijden | 3 oktober 2024 | 2-3 minuten leestijd

Toen ik 30 jaar geleden voor het eerst een improvisatievoorstelling zag, was ik meteen jaloers op de creativiteit en flexibiliteit van de spelers die elke verandering moeiteloos leken op te vangen. Dat wilde ik ook kunnen. Nu, na 30 jaar improviseren, ben ik ervan overtuigd dat het leren van improviseren de beste training is voor het omgaan met verandering.

Universele oplossing

En dat geldt niet alleen op het podium. In mijn dagelijks leven ontdekte ik ook de kracht van improvisatie. En hoe meer ik het menselijke verandergedrag bestudeerde, hoe duidelijker het werd dat improvisatietechnieken een universele oplossing bieden voor veranderweerstand in organisaties.

Tijdens mijn eerste improvisatie-optreden, gierden de zenuwen natuurlijk door mijn lijf. Maar hoe meer ik wilde dat het goed ging, hoe slechter het ging. Improvisatie laat direct zien dat onze natuurlijke reactie op verandering vaak geen oplossing is, maar juist nieuwe problemen veroorzaakt.

Angstreflexen

Het probleem is dat het oudste deel van ons brein verandering vaak ziet als een bedreiging. Dit was nuttig in de oertijd, maar vandaag de dag leidt het tot veel onterechte angstreflexen. We vechten tegen, vluchten voor, of bevriezen bij verandering, waardoor er weinig kans is dat verandering slaagt.

Bovendien maakt ons brein uit onzekerheid negatieve aannames over nieuwe werkwijzen of reorganisaties, en houdt het vast aan oude overtuigingen. In improvisatie loopt je voorstelling dan direct vast, en in organisaties zorgt het voor onnodig gedoe. De grote vraag is: hoe blijf je, bij al die onzekerheid,  open voor verandering, en hoe krijg je iedereen mee?

Weerstand

Improvisatie laat uitvergroot zien hoe we in het echte leven vaak onhandig omgaan met verandering. Met een paar simpele improvisatie-oefeningen ontdek je direct waar jouw weerstand zit. Bijvoorbeeld, als je samen een verhaal probeert te maken, merk je dat elke vorm van sturing en controle averechts werkt. Door juist goed te luisteren, kom je los van je eigen vastomlijnde ideeën en ontstaat er weer flow. Op een speelse manier leer je hoe je brein werkt, wat jij kunt doen om open te blijven voor verandering, en hoe je anderen daarin mee kunt krijgen.

In dit boek help ik je eerst de angstreacties bij jezelf te herkennen. Niemand slaat namelijk een collega neer bij de koffieautomaat of vlucht weg uit een directievergadering. Angstreacties zijn veel subtieler. Bij verandering denken we vaak eerst na, maken een plan en proberen dit perfect uit te voeren, uit angst voor fouten. Maar dit remt de verandering juist. Niet doen dus, als je écht wilt veranderen.

Ik leer je verder welk gedrag een angstreflex bij je collega’s triggert, hoe je je eigen creativiteit en die van je team kunt vergroten, en met welke drie vertrouwensacties je moeiteloos vooruit komt. En nog veel meer. Je leest het in: Improviseren, voor de verandering.

Over Michel Verheijden

Michel Verheijden is tweevoudig Nederlands kampioen improviseren en werkte met Mier de afgelopen 30 jaar voor meer dan 3000 organisaties. Hij deed 15 jaar onderzoek naar de sociologie, psychologie en neurologie achter verandering, en gebruikt zijn improvisatietechnieken om organisaties vooruit te brengen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden