Sinds het uitkomen van mijn boek krijg ik dagelijks berichtjes van mensen die zeggen: ‘Ik lijk Petra wel.’ Dit zijn vaak ambitieuze mensen die in de valkuil stappen van het ‘zelf doen’. Ze vergeten, of weten simpelweg niet, hoe ze hun team optimaal kunnen inzetten. Of ze durven het niet. Ik zie dat leiders veelal het gevoel hebben dat ze het allemaal moeten weten of kunnen. Vragen stellen roept dan een gevoel van kwetsbaarheid op.
Nieuwsgierigheid verbindt
Onderzoek heeft allang aangetoond dat kwetsbaarheid op het werk juist gekoppeld kan worden aan kracht en betrouwbaarheid. Maar volgens organisatiepsycholoog Adam Grant kiezen we liever voor aanklager, overtuiger of politicus. Rollen waarmee je juist de verbinding met een ander verliest. Volgens hem moeten we leren denken als een wetenschapper: het bestaande ter discussie durven stellen en volop vragen stellen. Meer nieuwsgierigheid dus.
Liever nieuwsgierigheidstrainingen
In professionele ontwikkeling is er meestal behoorlijk wat aandacht voor methodes waarmee je feedback kunt geven. Bijvoorbeeld door het te verpakken in een soort boterham van positieve berichten: eerst iets positiefs, dan het gedrag dat je niet bevalt en dan weer iets positiefs. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit gezien dat dit werkt, maar die trainingen worden nog steeds gegeven. Nieuwsgierigheid daarentegen opent snel harten. Zeker als je een cultuur hebt weten te creëren waarin leren en groeien heel normaal is. Waar mensen ambitieus durven te zijn en er ruimte is om het te hebben over verbetering en vernieuwing. Waar mensen nieuwsgierig zijn naar wat er mogelijk wordt als ze hun krachten bundelen.
Ik ok, jij ok en het ok
Dat vraagt nieuwsgierigheid naar jezelf: wat denk, voel en vind ik. Maar ook naar je collega’s: wat denk, voel en vind jij? En nog krachtiger: hoe willen we denken, voelen en vinden in deze situatie? Wat kan ‘het’ nog beter maken? En hoe kunnen we er samen voor zorgen dat we dat bereiken? Zo ben je aan het co-creëren. In mijn boek ben je getuige van de samenwerking tussen Petra en haar MT-collega’s. Je leest hoe ze hun verschillen steeds meer gaan gebruiken. Maar vooral hoe ze zich ontwikkelen tot groeipartners; collega’s die zich committeren aan hun eigen groei en aan die van hun collega’s. Ze werken bewust vanuit hun gezamenlijke ambitie en dan gaat het minder over jij of ik, maar over wij: ik, jij én het.
We zijn het verleerd
Nieuwsgierigheid is een van de meest basale menselijke eigenschappen. Als baby ruiken, proeven, voelen we aan alles. Zo groeien en leren we. Toch verleren de meesten van ons die eigenschap. Ik geloof dat we, in deze tijd, waarin we zoveel uitdagingen kennen, echt verder komen als we deze vaardigheid weer afstoffen.
EGO als kompas
Als we ons EGO gaan gebruiken als een Innerlijk Kompas, bestaande uit alle Emoties, Gedachten en Overtuigingen die je op een bepaald moment ervaart. Ze zijn logisch, informatief én geven je inzicht in je volgende stap. Niet dat je EGO je ‘de’ waarheid vertelt, maar het bevat een rijke bron aan informatie. Net als de ego’s van je collega’s. En zodra je hier nieuwsgierig naar wordt en het minder labelt als onwenselijk gedoe, ga je doen wat goed is voor ‘het’.
Wil je weten hoe jij dit ook eenvoudig kunt toepassen? Zodat je meer impact maakt en betere resultaten bereikt, sámen met je collega’s? Lees mijn boek Nieuwsgierig Leiderschap. Leer welke eenvoudige stappen jij kunt zetten om je eigen leider te worden: een inspirerend voorbeeld voor anderen. Inclusief bonusmateriaal met korte fimpjes waarin ik je stap voor stap meeneem.
Over Loekie Cornelissen
Loekie is organisatie- en sociaal psycholoog. Als leiderschapscoach begeleidde zij de afgelopen 25 jaar honderden leiders en hun teams naar betere samenwerking en resultaten. Samen met haar nicht, Anne Cornelissen, richtte zij het organisatieontwikkelingsbureau LAColibri op (voorheen LOEKAN). Samen helpen ze organisaties bij het creëren van een volwassen werkomegving op alle niveaus.